Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: Köpeğin Ezanda Uluması ne Anlama Geliyor????
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
(12-10-2012, Saat:03:07)meteorain Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]
(10-10-2012, Saat:04:13)kuul Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Mesele bakış açısında;
Aynı olay batıda merak edilse (belki de edilmiş ve araştırılmıştır bilmiyorum) adamlar hemen bunla ilgili bilimsel araştırmalar yapar; çeşitli köpekleri, çeşitli seslerle, çeşitli deneylerle, testlerle tabi tutarlar. Ve sonunda bir açıklama yaparlar.

Bizde ise hemen dini açıdan ne anlama geliyor, günahmıdır, sevapmıdır?..
Yok efendim şeytanmı kovalar melekmi çağırır?

Yahu altı ucu köpek uluyor, Hurafeler kıyameti koparıyor.

Evde yangın çıkmış tespih yanmamış, Allahın hikmeti diye konu açmışlar. Orada da aynı şeyleri yazmıştım. Yanmaz taş tespihtir veya evin yanmayan bölümünde kalmıştır. Hemen bununla ilgili mucize aramaya gerek var mı? Ekmekte ki, ağaçta ki bazı şekilleri arapça Allah yazısına benzetmeler filan kime ne ispatı bunlar anlamıyorum. İnanan zaten inanıyor onalara ihtiyacı yok, inanmayanı ise ekmekteki ağaçtaki şekil ile inandıramazsın ki.

Yani herşeyi dini tartışmaya getirmenin, dini anlamda açıklama yapmaya çalışmanın anlamı var mı?

En küçük bir mevzudaki bakış açışı, kitlelerin hayata bakışını gösteriyor. Biz hayata din gözlükleri ile bakarken elalem gerçek gözlerle bakıyor. Müslüman ülkelerle müslüman olmayan ülkeler arasındaki fark bu işte. Bu bakış açısı devam ettiği sürece müslümanlar bu esaretten kurtulamayacaklar.

Kıtlama Şeker ile ilgili ilginç bir yazı okudum. Aktarıyorum;

Erzurum'da, çay içilirken şeker çaya karıştırılmıyor, kıtlama yapılıyor. Bunun çıkışı ise çok ilginç... Eskiden İran'da çaya tatlandırıcı olarak hurma ve üzüm katılıyordu. İngilizler İran'a şeker satmaya kalktıklarında bunu başaramadılar. Sonra İranlı Mollalarla irtibat kurdular. İngilizler Mollaların vereceği fetva karşılığında kazancın % 10'nu teklif ettiler. Nitekim bir Cuma Namazı'nda (İran'da Cuma Namazları o bölgenin en büyük camisinde ve çok kalabalık olarak kılınıyor) Cuma Hutbesi'nde Mollalar şu vaazı verdi: "Siz Allah'ın nimeti olan hurma ve üzümü nasıl olur da çaya katarsınız! Bundan böyle çaya şeker katacaksınız!" Bu vaazdan sonra İranlılar çaya şeker katmaya başladılar.

İşler yoluna girince İngilizler Mollalara verdiği % 10 payı satışların iyi gitmediği gerekçesiyle vermemeye başladı. Bunun üzerine Mollalar ikinci bir fetva verdi Cuma Hutbesi'nde: "Gâvur icadı şekeri çaya katmak caiz değildir!..." Bu fetva üzerine İranlılar evlerindeki şekerleri sokaklara döktü... İngiliz firmaları bunun üzerine baktılar olacağı yok, Mollalarla yeniden masaya oturdu. Fakat Mollalar bu sefer % 20 pay istedi. İngilizler çaresiz kabul etti. Mollalar Cuma Hutbesi'nde bu sefer şöyle fetva verdi: "Biz size çaya şeker katmayın dedik ama sokaklara dökün de demedik, şekeri sokağa dökmeyeceksiniz, şekeri çaya batıracak ve böylece gâvur icadı şekere boy abdesti aldıracak ve öyle içeceksiniz!!

Bilmeyince herkes her fetvayı verir inanırsınız. Sahih Hadis olarak sunulan rivayetlerde Peygamberimizi Miraca merdivenle çıkarıyolar. Neden? Çünkü rivayeti uyduranın hayal gücü o kadar. 1600 sene önce uçak mı vardı, asansör mü, uçan daire mi, uzay mekiği mi, ışınlama bilgisi mi? Şimdi bilimsel dini yorumlar peygamberimizin ışınlandığı yönünde... Eee demek ki bizi kandırıp durmuşlar. Ben şimdi ne bileyim arapların ve yandaşlarının sahih hadis diye diye bize her istediklerini yaptırmadıklarını? Emeviler döneminden itibaren Araplar kendi dillerini (Kuran arapça okunur-cennet dili arapçadır-ölünce sorular arapça sorulacak gibi), kültürlerini ve ananelerini (ayakta işemek günahtır gibi) din yoluyla yaymaya çalışmışlar ve bunun içinde en çok uydurma hadisleri kullanmışlardır.

Halbuki elimizin altında Allahın Kelamı duruyor, değiştirilemez kutsal kitap. Ahh-Ah.
Şimdi bunları yazınca tepkiler gelebilir.
Olaya bakış açınız güzel ama biraz sert yaklaşıyosunuz. Elbette ki Kuran-ı Kerim'e bakıcaz fakat orada her konuda ayrıntılı bilgilendirme yok. Örneğin namaz şartı var ama nasıl kılınacağını söylemiyor, Peygamberimizden öğreniyoruz. Bir de Kuran-ı Kerim derin anlamlar içeriyor. Bir kişi bir ayetten başka bir anlam çıkarırken diğeri daha farklı bir anlam çıkarıyor. Örneğin; Vakıa suresi 79. ayette “O Kuran’a temizlenenlerden başkası el süremez” diyor. Bu ayetten kimileri abdestsiz Kuran-ı Kerim'e dokunulamaz anlamını çıkarıyor; hatta bazıları abartıp çarpılacaklarını söylüyor.

Ayakta işemek günah değildir ama sağlıksızdır. Birincisi; ayakta işediğin zaman idrar torbası tam anlamıyla boşalmaz; kamışta kalıntılar olur. Tuvalet çıkşında abdest alırsınız ama siz farkında olmadan kamışta kalan idrar çamaşıra damlar ve abdestiniz tehlikeye girer. İç çamaşırınıza damlamasa bile ayakta yaptığınız için, idrar çoraplarınıza ve paçalarınıza sıçrar. Bu durumda da namazın şartlarından olan necasetten teharet ihlali olur. İkincisi; sağlık açısından zararlıdır, ileride prostat kanserine yol açabilir.

(10-10-2012, Saat:04:13)kuul Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Tepki göstermeden önce şunun bilinmesini isterim ki ben Allah'a; laf olsun diye değil, ciddi manada inanırım.

Bu kısım çok ağır olmuş, size yakışmamış. Ne yani; biz Allah'a laf olsun diye mi inanıyoruz ? Bu nasıl bir kelamdır ?

Estağfurullah...
Neden üzerinize alındınız ve bu anlamı nasıl çıkardınız anlamadım. Yanlış anlaşılmadan kaynaklanarak gelecek tepkilere önlem olarak yazılan bir bölümdü ve sadece benimle ilgiliydi. Kimseyi zan altında bıraktığımı sanmıyorum.
Biliyorsunuz Hadisler, Kuran ayetleri ile karışmasın diye çok sonraları yazılmıştır. Peygamber efendimiz böyle demiştir diye kendi fikirlerini, düşüncelerini empoze etmediklerinin ne gibi bir garantisi var? Ne güzel söylüyorsunuz "Kuranda namaz vardır, şekli yoktur" diye. İşte anahtar kelime "Kuran'da vardır" cümlesi. Peki ya "oturarak işeme" mevzusu Kuran'da var mı ki? Ne şekilde olacağını araştıralım.
Diğer taraftan söylediğinizden oturarak işeyenler prostat kanserine yakalanmıyor anlamı çıkıyor. Öyle mi? Bu durumda prostat kanseri müslüman ülkelerde çok düşük, diğer dine mensup ülkelerde çok yüksek seviyelerde olmalı...
Sıçrama konusunda dikkat etmezsen oturarakta sıçrar. Ayrıca alafranga wc lerde öyle bir olay yok. Sizin izahatlarınızı zaten biliyordum. Buna rağmen bunları yazdıysam, farklı bir bakış açısından söz ediyorum.
Size kültürünü ihraç etmek isteyenler elbette bir sebep veya mazeret yaratacaklardır. Minareyi çalan kılıfını hazırlar. Önemli olan sebebin doğruluğunun ispatı... Örneğin ayakta işemenin zararları konusunda dünyada bilimsel bir açıklama var mı? Yoksa hurafeye giydirilmiş bir kılıf mı?

Özetlersem değerli arkadaşım.
Benim Kurandan anladığım şu:
Koyulan yasaklar-kurallar hep toplum, aile ve kişinin çevreye etkisiyle ile ilgili...
Kuran sizin nasıl oturduğunuza, yattığınıza, yediğinize, suyu kaç yudumda içtiğinize, tırnağınızı ne zaman keseceğinize, tuvaletinizi nasıl yapacağınıza, eve girerken hangi ayağınızı atacağınıza karışmıyor. Sizi robota çevirmek gibi bir niyeti yok. Benim düşüncem tüm bunlar kültür empozesi, hızarlama projesinin bir parçası... İnandırıcı olması ve uyulması içinde hadis yakıştırması yapılan şeyler.

Her neyse amacım bu konuda tartışma yaratma değil ve konunun epey dışına çıktık zaten. Sorularım kafamızda soru işaretleri yaratmak, herşeyi verildiği gibi almayıp, acaba farklı bir yönü de olabilir mi düşüncesini oluşturmak içindi... Bu konu hakkında artık yazmayacağım çünkü sonu yok iyi bilirim.

Dikkat çekmek istediğim mevzu, her konuya dini açıklama getirme zorunluluğumuzdu... En basit konularda bile bilim öteleniyor. Bir kaç kişi bilimsel bir açıklama getirmeye çalışmış, çoğunlukta ise dini yorumlar var.
Saygılar...
genelde bağlı köpekler uluyor

bizim çiftliğe 2km uzaklıkdan ankara adana yolu e5 geçer arkadaşlar çiftliğin yakınlarında bir trafik kazası olmuşdu otomobil kamyonun altına girip alev almışdı kamyonve altına giren otomobil yanmışdıneyazıkki otomobilden kurtulan olmadı kamyon şöförüsağ kurtulmuştu....ve duman göğe yukseldiğinde bizim bütün köpekler ulumuyor havlıyorlardı acaba azrailimi gördüler neoldu orasınıallah bilir...
konu kendi çığırından çıkarak dini boyuta dönmüş bi kaç örnekte verilmiş bu örnekleri cevaplamak hissiyatında bulunmaktan kendimi alı koyamam.
kuran da yazılı emirler var fakat uygulanış biçimleri bi çoğunda yok bunlarıda gerek peygamberimiz gerek büyük halifelerimiz ve mezhebine bağlı olduğumuz imamların (maliki,hanefi,hambeli ve şafi) ki bunlar 4 büyük mezhebin imamlarıdır onların yaptığı şekilde uygulamaya çalışıyoruz bunların hangisinin doğru yada yanlış olduğuna karar verme yada yargılama gibi bir lüksümüz şu an için yok her mezhebin kendi görüşü muhakkak var küçük bi kaç örnek sunmak isterim şafi mezhebinde kadına dokunmak,köpeğe dokunmak abdesti bozar lakin hanefi mezhebinde böyle bi şey yoktur kadına dokunmak mekruhtur yine hanefi mezhebinde vucuttan çıkan her damla sıvı abdesti bozarken şafi mezhebinde kanayan yaranın kanı çizmeyi doldurmadıkça abdest bozulmaz namazda hanefiler sağ el işaret orta ve yüzük parmağı sol elin bileğini kavrar diğer iki barmak kenarları tutar diğer mezheplerde dirsek tutulur bunların hiç biri kuran da yazılı olmadığı için hepside ne doğrudur nede yanlıştır önemli olan niyettir birde şii lerde namaz kılarken secde ye varıldığında yuvarlak plastik bi parça konulur ve alın ona konur kimilerine göre bu günahtır o plastik şeye secde edildiği söylenir fakat şii mezhepli olan insanlarda bunun tamamen hijyen için olduğunu savunur malum camiye herkes aklanıp paklanıp gelmiyor ayağını yıkamayan var mantarlı var hastalıklı var vs vs kimin düşüncesi doğru varın siz düşünün bunların dışında olan birde peygamber efendimizin yaptığı sünnetler hareketler var bunlara uymak iyidir uymamakta günah değildir peygamberimizin zamanında yaptığı hal ve hareketlerin şu an birer ilmi açıklaması vardır ve insanlık ve sağlık için gereklidir örnek verilmiş işemek meteorian arkadaşımızın söyledikleri aynen doğrudur bilimsel açıklamasıda yıllardır var ayakta işemek idrarın tam boşalmamasına ve idrar kanallarında biriken asitin zamanla prostata yol açtığı doğrudur ayrıca sıçrayan idrarında paçaları kirlettiği ve o şekilde namaz kılınmasının caiz olmadığı doğrudur kull dostumuz alafranga helalarda sıçrama olmaz demiş doğrudur onada şöyle örnek vermek isterim peygamberimiz yemekten sonra dişlerini misvak ağacı ile temizlermiş o dönemde oynar başlı yumuşak kıllı diş fırçaları ve çeşit çeşit kokularda ve aromalarda olan macunlardan olsa onlarla yapardı muhtemelen o dönemde her yerye alafranga hela yoktu zaman şartlarına göre hareketler uygulamış kuran tabiki şunu şöyle yapın gibi robotlaştırma yapmıyor lakin Allah insanlara akıl vermiş kullanın diye suyu 3 yudumda ki kasıt yavaş için genzinize yada nefes borunuza kaçmasın maksatlıdır az yemek yiyip yarı aç kalkın buyurmuş hz peygamber şimdi tv lerde prof lar bas bas bağırıyor aman az yiyin mideye zarar safraya zarar buda bilimsel bi açıklama sağ ayak olayına gelince peygamberimiz hayırlı işlerde sağ el ve ayaklarınızı kullanınız demiş ama şart koşmamış sağ elinizle kıçınızı yıkayıp yine aynı elinizle yemek yiyipte mikrop kapıp hastalanmayın diye o zamanın şartlarına göre sağlık açısından önerilerde bulunmuş antibakteriyel 24 saat korumalı sabunlar olsa belkide söyleme gereği duymayabilirdi bunların haricinde yani sahih hadisler ve sünnetler dışında birde emevilerin din diye yedirdiği ve kendi çıkarları için uydurdukları çakma hadisler vardırki bunlarıda Allah ın bize hikmettiği aklımızla düşünüp mantığımızla çözebiliriz
köpek ulumasınında her türlü açıklaması olabilir belki sesin ezgisi ile alakalıdır belki dua ediyor belki cin şeytan kovalıyor belkide diyafram egzersizi yapıyor şu var her köpek ulumuyor her kesim farklı yorumlar bu yıllardır süre gelen bişey dinciler dini boyutta yorumlar ilimciler ilmi şekilde bakarsınız bi ilaç firmasıda çıkar olurmu canım kulağı ağrıyor dışardan gelen sesi bastırmak için uluyor bizde onun ilacı var fiyatıda şu paraya der Winkisteyen istediğine inanır fakat kendi inandığınada başkasını inandırmak mecburiyeti yok
Ya bizimki ezandada uluyor siren sesindede uluyor...ilk aldığımda 25 günlüktü siren sesini duydumu başlıyordu ulumaya şimdi 6 aylık oldu hala uluyor ezandada sirendede birisi ağlayınca falan...
sahibime gelecek zarar bana gelsin anlamında der eskiler ama sokak köpekleride ezanı duyunca ulur bizi yaratan rabbim onlarıda yarattı bunu unutmayalım onlrında doğasında var demekki diyelim
Koçoğlu bnmde söylemek istediğim bu ,kuranda namazın şekli yoktur namaz die bir şeyde yazmaz salat yazar.salatıda her mezhep ayrı gerçekleştirir sonuç olarak hepside allaha ibadet eder.ama bunu herkese anlatamazsın işte..güzel bir yorum yapmışsın eline sağlık..
(01-11-2012, Saat:07:30)selim battal Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]sahibime gelecek zarar bana gelsin anlamında der eskiler ama sokak köpekleride ezanı duyunca ulur bizi yaratan rabbim onlarıda yarattı bunu unutmayalım onlrında doğasında var demekki diyelim

Al işte burdan yak...ee başka ne dior köpek allahım sen bizi kazalardan belalardan koru sahibime güzel bir iş ver ulurken bunları diyordur belki Smile ya saçmalığında dik alası bazılarının konuştukları...CAHİLLİĞİN GÖZÜ KÖR OLSUN.
(08-10-2012, Saat:03:52)kuul Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Mantık bilgiyle doğru orantılıdır. Mantıklı ya da mantıksız demek için o konuda kesin bilgi sahibi olmak gerekir.
Muhtemel köpeğin ulumasının nedeni, ulumaya benzer yüksek ve uzaktan gelen bir ses duymasındandır. Bir üyenin dediği gibi köpek, papates satıcısına da uluyabiliyor.
Uzaktan gelen uzatmalı ve nağmeli seslere karşılık vermesi olayı...
Diğer bilgiler rivayetlerden ibarettir.
Neden herşeyde birtakım dini vecizeler aranır ki?
Dini bilgi arıyorsanız Kuran-ı Kerim meali okuyun arkadaşlar.
Cehalet bizi öldürüyor. ("Köpek ezanı istemiyo" diyen vatandaşa atfen)

Doğru söze ne hacet..Noktayı koymus bence arkadaş..
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11