Yorumları: 10,989
Konuları: 4,642
Kayıt Tarihi: 02-02-2009
Verdiği Teşekkür: 401
Aldığı Teşekkür: 1646
Kopeklerde Obezite
* İdeal vücut ağırlığından %20 ya da daha fazla, aşırı yağ birikimine sahip hayvanlara “obez” denir. Kilo alımı, hayvanlar kullandıklarından daha çok kalori tükettiklerinde gerçekleşir. Bu kilolar alınan ve kullanılan enerjinin büyüklük farkına göre yavaş, kademeli ya da hızla olabilir.
*Obezite köpekler arasında görülen bir numaralı beslenme bozukluğudur. Araştırmalar, veteriner kliniklerinde bulunan % 25 oranında köpeğin fazla kilolu olduğunu söylüyor. Bu ekstra kilolar, evcil hayvanları kalp ve damar, solunum ve iskelet sistemlerini içeren belirli sağlık problemleri sebebiyle riske sokar.
*Önemli olan, obezitenin sinyallerinin nasıl farkedileceğini bilmek ve doğru hareket etmektir. Ancak çok daha önemlisi, evcil hayvanları nasıl iyi vücut kondisyonunda tutacağımızı bilerek başlamaktır ki böylece obezitenin gelişmesini ilk başta önleyebilelim.
Obezitenin nedenleri ;
Uygun olmayan gıda
*Bu kategori gıda ile adlandırılmasına rağmen, obezite daha doğru olarak, evcil hayvanın uygun olmayan şekilde beslemesine ve egzersizine mal edilmelidir. Yukarıda belirtildiği gibi, kilo alımı evcil hayvanın kullandığından daha çok kalori yemesinin bir sonucudur. Alınan kalori harcanan kaloriye eşit olduğunda, hayvan vücut ağırlığını korur. Eğer alınan çıktıyı aşarsa, hayvan kilo alacaktır.
*Sonuç olarak, hayvanın kilosunu etkileyen iki yol vardır:
*Birincisi, daha az kalori ile beslemek ve ikincisi, evcil hayvanın kullandığı kalori miktarını, yaptığı egzersiz miktarını çoğaltarak arttırmaktır. Bu, hayvanın aldığı mama miktarını azaltmak ve evcil hayvanla yapılan yürüyüş ve oyun oynama zamanını arttırmak demektir.
Genetik Yatkınlık
*Bazı ırklar obeziteden diğerlerine göre daha çabuk etkilenir gibi görünürler.(Beagle, Labrador retriever, Basset hound, Dachshund ırkları gibi.) Bazı köpek ırkları daha kolay kilo alırken bu, hayvanın aşırı kilolu olacağı anlamına gelmez. Sağlıklı bir vücut ağırlığını korumak, daha dikkatli miktarda verilecek mamayı ve evcil hayvanın yaptığı egzersizi gerektirir.
Hormonal Bozukluklar
*Evcil hayvanlarda hormonal dengeleri etkileyen hastalıklar obezitenin gelişimine katkıda bulunur. Tiroit ve Hipofiz bezinin görevini yapmaması buna dahildir. Ayrıca, kısırlaştırma, hayvanların hormonal dengesini değiştirir, bazen azalan aktiviteye ve metabolizmada değişikliklere sebep olur. Bu faktörler obeziteye katkıda bulunurlar ve dikkatle kontrol edilen gıda alımı ve evcil hayvanlar için egzersiz ihtiyacını artırırlar.
Obeziteyi Fark Etmek
*Kedi ve köpeklerin vücut kondisyonunu değerlendirmek için iyi bir metod, hayvanın vücudunu gözlemlemek ve hissetmektir. Evcil hayvanın vücut kondisyonu mutlaka belirlenmelidir. Eğer değerlendirmeler periyodik olarak tekrar edilirse bu yol en yararlısıdır. Verilen mama miktarını ve köpeğin iyi vücut kondisyonunu korumak için gereken egzersizini, evcil hayvan sahibinin sürekli olarak ayarlamasına izin verir. Veteriner evcil hayvanın kesin vücut kondisyonunu belirlemede yardım sağlayabilir.
Kilo Kontrolü Direktifleri
*Aşırı kilo almayı önlemek, evcil hayvanlarda kilo kontrolü için en iyi yaklaşımdır. Hayvan bir kere ekstra kilo aldıktan sonra kilo vermeyi başarmak zor daha zordur. Fazla kilolu olma riski taşıyan evcil hayvanlarda veya çoktan ekstra kilosu olan hayvanlarda aşağıdaki direktiflerden bir ya da bir kaçına başvurulabilir;
*Yemek artıkları vermeyi azaltın ya da hiç vermeyin. Bunlar çoğu kez aşırı kilo alımına katkıda bulunan yüksek yağ ve kalori içerir.
*Tam ve dengelenmiş mevcut mama miktarını azaltın. Hayvanın aldığı mama miktarını ölçmek en iyisidir. Bu verilen mama miktarının tutarlı olmasına yardımcı olur ve mama kabında ekstra mama kalmayacağı için de bu mamanın atılması engellenmiş olur.
*Evcil hayvanızın yaptığı egzersiz miktarını arttırın. Bu, köpeğinizle daha sık yürüyüş yapmak ve ya arka bahçenizde oyun oynamak anlamına gelir.
*Düşük kalorili bir mamaya geçmeyi düşünün. Bu ürünlerin tipik olarak yağ oranı düşük, lif oranı yüksektir. Bu durum köpeğin sahibine alınan kalori miktarını azaltırken uygun miktarda mama vermeye devam etmesine izin verir.
*Kilo azaltıcı bir programa başlamadan veteriner hekiminize danışın. Veteriner her evcil hayvan için kilo verici bir program düzenleyebilir, belirli kendine has problemleri teşhis etmekte yardımcı olabilir ve alternatif öneriler sunabilir. Ayrıca, köpeğinizin ağırlığını süreç içinde periyodik olarak izlenmesine yardımcı olur.
*** Degerli Uyelerimiz ***
( Yardima ihtiyaci Olan Uyelerimiz icin )
Sitemizde Problem Yasayan Uyelerimiz Whatsapp Davet Ediyoruz ( VIDEO - RESIM - UYELIK - GENEL YARDIM )
Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. TR KANGAL web sitesi hayvan severlerin oluşturduğu bir platformdur. sitemizde kumar, bahis vb. yasadışı faaliyetlerin sağlanması söz konusu değildir. trkangal.com daki videolar internet ortamında yayın yapan diğer video sitelerinden alıntıdır. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan "yer sağlayıcı" olarak hizmet vermektedir. 5651 Sayılı kanun’un 8. maddesine ve T.C.K’nın 125. maddesine göre TÜM ÜYELERİMİZ yaptıkları paylaşımlardan sorumludur. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz "uyar ve kaldır" prensibini benimsemiştir. sitemiz de sansürlenmemiş içerik yoktur. telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, hakkında t34h3r@trkangal.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Buraya ulaşan talep ve şikayetler tarafımızdan incelenerek, şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır. ayrıca, mahkemelerden talep gelmesi halinde hukuka aykırı içerik üreten ve hukuka aykırı paylaşımda bulunan üyelerin tespiti için gerekli teknik veriler sağlanacaktır.