Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: Soy Islahı-Çok Önemli!
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Kangalı saflığıyla, sürü köpeği karakterinde mi yetiştirmeli, yoksa boğuşuyla, bekçiliğiyle ve sertliğiyle mi?
Takdir edersiniz ki sürü koruma köpeği vasfında çalışacak köpek atletik, kolay yorulmayacak, cesur, çok adamcı olmayan, hatta çok boğuşçu da olmayan karakter ve yapıda köpeklerdir. Görevlerini çok iyi bilirler ve ekip halinde çalışırlar. Genelde safkanlar iyi iş görür.
Bekçi köpeği olacaklarsa, çok geniş arazilere ihtiyaç duymayan, tecihen iri, kaslı, korkutucu, sert ve yalnız yaşayabilen köpekler olur. Tabii boğuşa da girsin istenirse saflıktan öte irilik, cesaret, güç ön plana çıkar.
Bu iki köpek aslında ne kadar farklı köpeklerdir değil mi? Sürü köpeğinden yapamayacağı bir şey beklemek, ya da bekçi köpeğinden sürü köpeği olmasını beklemek ikisini de yapamayan köpekler çıkmasına sebep olur.
Özellikle Rusya'da bu çeşit seçici yetiştiricilik yapıldığından boğuş köpeklerinin ne kadar güçlü, soncu olduğunu görebiliyoruz. O Shunkarı, Bulldozeri, Topazı sürüye göndermiyorlar herhalde. Boğuş için yetiştiriyorlar, çok iyi boğuşan köpekler çıkıyor.
Benim tavsiyem, Türkiyedeki bütün karabaşlara kangal demek yerine, özellikle sürü bekçiliği dışına kanalize edilmiş melez köpeklerin aslında yaptıkları işlerde safkanlardan daha iyi olduğu fikrini yayalım. Davar köpeklerini de safkanlardan seçmeye çalışalım. Ve hem davar hem de bekçi/boğuş olacak şekilde iki farklı kan üretmeye gayret edelim. İnsanlar da ne aldıklarını bilsinler.
Kangal, Akbaş, Malaklı, Kars, Yörük... Bunların hepsi bizim toprağımızın köpekleri. Elbette saflığını koruyacağız. Devlet de yardım ediyor zaten. Bu safların yanı sıra, gelişigüzel eşleşmelerden ziyade, özellikle seçici üretim yapılarak da bir ulusal Bekçi/Dövüş köpeğimiz olsa fena mı olur?
Bir düşünsenize, Kangal kadar cesur, Akbaş kadar zeki, Malaklı kadar güçlü, Kars kadar büyük, Karadeniz kadar sert...
güzel olurtabi de safkan ne yani
herkes köpeğine safkan diyo kiimse benimki malaklı demiyo karayakalar var biliyosun çaparlar kangal mı onlar
Türkiyenin her bölgesinde kendine has çoban köpekleri mevcuttur. Bunların safkanları var olmakla birlikte melezleri bolca var piyasada. Demek istediğim şuydu, Dogo Argentino bir çok köpeğin birleşmesinden doğan bir köpek. Ama bir standardı tutturdular üreticiler, ve artık dogo argentino safkan olarak geçiyor.
Türkiye de ulusal bir bekçi/dövüş köpeği yapabilir. En cesur kangallarla, en zeki ve çevik akbaşlar, en güçlü malaklılar çaprazlanır, doğan yavrular da duruma göre yine safkanlarla veya kendi aralarında çaprazlanır. Bakın 10 sene bu çalışma yapılsa 10 sene sonra Tüm Dünyanın korkup hayran olduğu bir ulusal köpeğimiz daha olur.
bu ırkların hemen hemen hepsini brbirine çaprazlıyorlar zaten piyasadakilerinin çoğu öyle
(12-10-2010, Saat:01:05)samet06 Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]bu ırkların hemen hemen hepsini brbirine çaprazlıyorlar zaten piyasadakilerinin çoğu öyle

Denmek istenen şu; tamam bu çaprazlamalar yapılıyor, ama gelişigüzel, keyfe göre yapılıyor. Belli bir standartlaşma yok. Ama bu çaprazlanmalar bilimsel veriler eşliğinde ve standartlaştırmak istenen köpek profilinde yapılırsa, belki yeni bir tür olarak adlandıracağımız hem soncu, hem güçlü, hem zeki bir hayvan doğacak. Örneğin bunun cidagosu standart olarak 88 cm, kilo 80 olacak. Pitbull, Dogo Argentino ve bir çok dövüş köpeği bu tür çaprazlanmalar yapılarak üretildi. Biz de bunu yaparsak büyük ihtimalle dünya'da tek olur.
bizim köpeklerimiz zaten çoban köpeği boğuşanlarda 100 de 95 i melez çaprazlanma zaten yapılıyor safkanlık korunsun ama ayrı bi ırka ben karşıyım dogo arjantin yada pitbul u örnek vermişsin onların kendine has bi köpekleeri yokki uydurmuş yapmışlar ama bizim bolca milli köpeğimiz var ve uydurma bi ırka ihtiyacımız yok diyorum bence.

öyle bi örnek vermişsinki 4x4 lük hepside deneniyor kendi köpeklerimiz arasında ama bi köpek hem boğuş hem bekçi hem sürü koruma çok zor olur ayrıca zaten dünyada 1 numara olmadığımızı kim söylediki Big Grin


köpek çiftliklerinde bu tip çaprazlamalar oldukça bol kangal,malaklı melezlemesi başta olmak üzere
Ben ne demek istediğimi anlatamadım herhalde. Neyse, saygılarımı sunarım.
Sayfalar: 1 2