Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: Alabay Köpeklerin Özellikleri ve Eğitimi
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Alabay köpeklerin özellikleri ve eğitimi hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Alabay köpekler en özel ırklardan biridir. Köpeğinizin daha sağlıklı ve uzun bir ömür geçirmesi için onun bakımına, eğitimine ve beslenmesine çok dikkat etmelisiniz. Bu cins köpekler bekçi köpeği cinsi içerisinde yer almaktadır.

[Resim: Whats-App-Image-2022-06-21-at-15-54-00-1.jpg]


Su ile arası oldukça iyi olan Alabay köpeklerin günlük egzersizine dikkat edilmelidir. Sahibi ile vakit geçirmekten çok hoşlanırlar. Alabay köpeklerin yavru iken eğitilmesi gerekir. Bu sayede ileride saldırganlaşmasının önüne geçebilmektedir.


Alabay Köpeklerin Fiziksel ve Davranışsal Özellikleri

      Alabay cinsi köpekler pek çok köpek ırkından fiziksel görünümleri ile ayrılmaktadır. Büyük ırk bir köpek cinsidir.
      En başarılı bekçi köpeği olma özelliğine sahiptir.
      Alabay köpek ırkının geçmişine bakıldığı zaman en eski ırklardan biri olarak göze çarpar.
      Genellikle Tibet bölgesine özgü bir köpek ırkı olarak bilinmektedir. Ancak günümüzde Kazakistan ve Türkmenistan bölgesinde de oldukça popülerdir.
      Alabay köpeklerin ortalama olarak 14 le 16 yıl kadar yaşadıkları bilinir. Oldukça dayanıklı ve sağlıklı bir vücut yapısı vardır. Zorlu hava şartlarında bile hasta olmadan yaşayabilmektedir.
      Alabay köpek cinsinin eğitim açısından biraz sahiplerini zorladıklarını söyleyebiliriz. Ancak yavru döneminde iken liderliği elden bırakmamalısınız. Eğitim sürecini bu şekilde başarıyla atlatabilirsiniz.
      Alabay köpekler saldırgan özelikleri ile bilinmektedir. Her ne kadar sosyalleşme eğitimi verseniz de diğer hayvanlar ile birlikte yaşamayı reddedilirler.
      Oldukça sesli ve gürültülü bir yapıya sahiptirler. Genellikle bahçeli evlerde kalması uygun görülmektedir.
      Erkek olan Alabay köpekler dişilere göre biraz daha iridir. Bir Alabay köpeğinin boyu 78 santimetreyi bulabilir. Ayrıca 80 kiloya kadar çıktıkları da bilinir.
      Genellikle siyah ve beyaz renk ağırlıklıdır. Tüyleri oldukça sık ve orta uzunluktadır. Kürkü çift katmanlıdır. Peluş bir oyuncağı andıran kabarık bir kürke sahiptir.

Alabay Köpeklerde Tuvalet, Sosyalleşme ve İtaat Eğitimi

Alabay köpeklerin bilinen en önemli özelliklerinden birisi de özgür bir ruha sahip olmalarıdır. Bunun için de eğitilmeleri oldukça zordur. Ancak çok zeki bir köpek ırkı olduğunun da altını çizmek gerekir. Ailesini ve sahibini koruma içgüdüsü ile hareket etmektedir. Yabancılara ve diğer hayvanlara karşı her zaman temkinli olduğu görülür.

[Resim: Whats-App-Image-2022-06-21-at-15-54-00-2.jpg]

Alabay köpeklerin içine kapanık bir yapısı vardır. Yavru iken ilk olarak tuvalet ve sosyalleşme eğitimine başlanılması önerilmektedir. 6 veya 8 haftalık olduğu zaman sosyalleşme eğitimine başlanılabilir. Ayrıca itaat ve komut eğitimlerine de en geç bu dönemde başlanılmalıdır. Apartman dairesi veya ev içerisinde beslemek için uygun bir köpek ırkı değildir. Bunun için dışarıda gördüğü herkese karşı saldırgan bir tavır sergileyebilir.


Eğer eğitimlerine erken dönemde başlamaz iseniz liderliğinizi kabul etmeyebilir. Bu da Alabay köpeğinizi kontrol altında tutmanızı zorlaştıracaktır. Alabay köpeğin itaat eğitimi için profesyonel bir yardım alabilirsiniz. Oldukça büyük bir ırk olduğu için ilerleyen dönemlerde sizi zorlayabilir.

Alabay Köpeklerin Bakımı Kolay Mıdır?

Alabay köpeklerin bakımı oldukça kolaydır. Yılda sadece bir kez tüy dökme sorunu yaşamaktadır. Ancak haftalık bakım rutini içerisinde 2 veya 3 kez tüylerini tarayabilirsiniz.

[Resim: Whats-App-Image-2022-06-21-at-15-54-00.jpg]

Günlük egzersizini mutlaka yaptırmalısınız. Her gün egzersiz yapması onun biraz daha sakin bir yapıda olmasını sağlayacaktır. Bunun için günlük yarım saatlik bir yürüyüş yeterli olur. Dişlerini ise haftada bir veya 2 kez fırçalayabilirsiniz. Aylık banyo yaptırmanız yeterli olur.

Alabay köpeklerin obezite sorunu yaşadıkları bilinmektedir. Bunun için kilosunu kontrol altında tutmalısınız. Düzenli ve yeterli şekilde besleyerek obez olmasının önüne geçebilirsiniz.
 
Alabay Köpeklerde Eğitim Neden Önemli?

Alabay köpekler sakin görünümlerinin altında saldırgan bir kişilik taşırlar. Ayrıca büyük bir ırk oldukları için zapt etmeniz de zorlaşabilir. Ancak köpeğiniz yetişkinlik dönemine geldiği zaman sorun yaşamamak için eğitmelisiniz. 6 haftalık iken itaat ve komut eğitimlerine başlayabilirsiniz.
Alabay köpeklerde eğitim çok önemlidir. Hatta eğitim süresinde bile sıkılarak kendi üstünlüğünü koymaya çalışır. Bunun da sebebi özgür bir ruha sahip olmasıdır. Ancak sizler ödül mamaları ve sevginiz ile birlikte Alabay köpeğini istediğiniz gibi eğitebilirsiniz.

Çok zeki bir köpek olan Alabay köpeklerin eğitimi için mamalar oldukça faydalıdır. Ödül yöntemi bu cins için her zaman işe yarayacaktır. Bağımsız ruhunu doğru şekilde yönlendirebilmek için ona her zaman olumlu ve sevgi ile yaklaşmalısınız.



Orijinal Alabay Nasıl Anlaşılır?

Orijinal Alabay köpekleri bazı özelliklerine dikkat ederek anlayabilirsiniz. Düşük ve büyük kulakları fiziksel yönden ayırt edici bir özelliktir. Ayrıca büyük ve iri patileri de safkan Alabay köpeklerin en önemli özelliğidir.

Ağız yapısı oldukça geniştir. Alabay köpeklerin orijinal olup olmadığını genellikle büyüklüklerinden anlayabilirsiniz. Sık ve oldukça gür bir tüy yapısına sahip olan kürkü de yine sizleri doğru yönlendirebilir. Ortalama olarak Alabay köpekler 68 ile 78 cm arasında değişen bir boy uzunluğuna sahip olmaktadır. Beyaz, krem, siyah ve kaplan desenli tüylerine de dikkat edebilirsiniz.
Daha fazla bilgi için; https://www.evcilhayvanal.com/7/alabay

MaşaAllah