Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: Doberman Bakımı ve Özellikleri
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Doberman cinsi köpeklerin geçmişi 19. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Genellikle bekçi köpeği olarak tercih edildikleri bilinmektedir. Ayrıca Doberman Pinscher cinsi en popüler olan türlerinden biridir. Oldukça atletik vücudu ile dikkat çekmektedir. Dış görünümleri ile soylu bir köpek cinsi olarak kabul edilirler. Askeri ve polis işlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Ancak dünya genelinde de en çok yetiştirilen köpekler içinde yer alırlar.
Tam anlamı ile dost ve arkadaş canlısıdırlar. Doberman özellikleri gereği sahiplerine karşın oldukça bağlıdırlar. Rehber köpek olarak tercih edilebilir. Zekâları oldukça şaşırtıcıdır. Aynı zamanda bitmek bilmeyen enerjileri ile dikkat çekmektedirler. Oldukça korkusuz bir karakterleri vardır. Ailesini ve sahibini her zaman savunmak ister.
Kalabalık aile içinde yaşamaktan da çok hoşlanırlar. Sürekli sevdikleri ile bir arada olmak isterler. Çok sıkı dostluklar kurabilirler. Doberman Pinscher köpekler bir o kadar da naziktirler. Aynı davranışlı sahiplerinden ve sevdiklerinden de bekler. Ancak Doberman cinsi köpeğin biraz uğraştırıcı bir ırk olduğunu belirtmek gerekir. Büyük ırk köpekler içinde yer alır. Egzersizi ve bakımı için büyük bir zaman dilimi ayırmanız gerekebilir.


Doberman Kişilik & Karakter Özellikleri

Doberman köpekler heybetli ve iri görünümleri ile dikkat çekeler. Oldukça özgür ve bağımsız bir ruha sahiptirler. Güçlü duruşlarını karakter olarak da yansıtırlar. Doberman özellikleri içerisinde baskın karakterleri hemen ön plana çıkar. Oyun oynamayı ve sürekli hareket etmeyi çok severler. Her gün egzersiz yapma ihtiyacı hissederler.
Doberman Pinscher cinsi köpekler oldukça akıllıdır. Ancak eğitimi üzerinde baskın olarak durmalısınız. Eğer Doberman yavru iken liderliğinizi kabul ettirmezseniz zorluk yaşayabilirsiniz. Yönetici olmayı çok seven bir köpek türüdür. Alfa köpekler içerisinde yer aldıkları için her lideri kabul etmezler. Bunun için Doberman yavru eğitimi sırasında profesyonel bir destek alabilirsiniz.
Özellikle yavru iken komut ve temel itaat eğitimleri üzerinde durmalısınız. Zeki bir köpek olduğu için eğitim sırasında zorluk yaşamazsınız. Sadece sahibi olmayı ona kabul ettirmeniz biraz zaman alabilir. Odaklanma sorunu yaşamazlar. Ancak sıkıldıklarında onlara bir şeyler öğretmeniz çok zor olacaktır. Kendi kararlarını hemen uygulamak isteyen bir yapıları vardır. Doberman Pinscher köpeklere tutarlı ve sabırlı bir şekilde eğitim vermelisiniz. Bazen inatçı huyları ile sizleri zorlayabilir. Bu gibi durumlarda eğitim vermeye ısrar etmemelisiniz.
Doberman özellikleri incelendiğinde geç olgunlaştıkları görülür. Ortalama olarak 3 veya 4 yaşına kadar ancak yetişkinlik evresine ulaşırlar. Her ne kadar cüsse olarak iri olsalar da 4 yaşına kadar yavru olarak kabul edilirler. Doberman Pinscher köpekler oldukça sadıktır. Güvenilir bir köpek ırkı olarak kabul edilirler. Küçük çocuklarla da çok iyi anlaşırlar. Ancak çok iri olduğu için yalnız bırakılmaları tavsiye edilmez. Yine de Doberman yavru iken aile içi eğitimi ile çocuklara daha fazla alıştırabilirsiniz.
Doberman özellikleri gereği kesinlikle yalnız kalmayı sevmez. Uzun süre yalnız kaldığı zaman çok üzülür ve bundan da etkilenir. Ailesi ile zaman geçirmek bu cins köpekler için oldukça önemlidir. Yabancılara karşı en temkinli köpek ırkı olarak bilinirler. Ancak durup dururken saldırgan bir tavır içine de girmezler. Oldukça duygusal ve hassas bir yapıları vardır. Doberman köpek beslemek istiyorsanız tasmasız dolaştırmamaya dikkat etmelisiniz.

[Resim: F31-B2406-D2-C6-4-A80-83-C2-560737-E1-A330.jpg]

Doberman Ve Çocuklar

Doberman köpeklerin çocuklar ile ilişkisi her zaman merak edilmiştir. Eğer Doberman Pinscher cinsi bir köpek sahiplenmek istiyorsanız şanslısınız. Haklarında her ne kadar ürkütücü senaryolar yazılsa da bunların çoğu yanlıştır. Önemli olan Doberman yavru iken nasıl bir eğitimden geçtiğidir. Eğer uysal ve sevgi ile bir köpek yetirirseniz asla saldırmaz. Ancak kavgacı ve saldırgan bir köpek yetiştirmek de sizin elinizdedir.
Doberman özellikleri ve gelişim sürecine bakıldığında yapay seçilim ile oluştukları görülür. Evcil köpeklere ise çok kolay bir şekilde evrilmişlerdir. Ancak bazen agresif tutumlar sergiledikleri görülür. Yine de Doberman yavru dönemindeki tavırları yakından gözlemlenmelidir. Doberman köpeklerin çocuklar ile ilişkisi her zaman çok iyidir.
Çocuklara karşı asla saldırgan bir tutum sergilemezler. Ancak onlar oynarken dikkatli olmanızda yarar olacaktır. Doberman Pinscher köpekler istemden de olsa çocuklara zarar verebilir. Çünkü çok iri köpeklerdir. Oyun oynarken farkında olmadan çocuğunuzun canını yakabilir. Bunun için sizin gözetiminiz altında olması oldukça önemlidir.
Doberman köpeklerin vahşi yetiştirilmemesi oldukça önemlidir. Doberman yavru iken çocuklarla bir arada kalırsa buna alışacaktır. Kesinlikle zarar vermez. Saldırganlık ve ısırma gibi huyları yoktur. Bu sadece Doberman köpeğinizi nasıl yetiştirdiğiniz ile ilgilidir.

[Resim: 64552637-0-B92-428-D-8-CA4-349-B1561-ADD2.jpg]

Doberman Bakımı

Doberman köpeklerin bakım için sahiplerini fazla uğraştırmazlar. Ancak yine Doberman bakımı sırasında bazı noktalara dikkat etmenizde yarar olacaktır. Bunun için önerilerimize göz gezdirebilirsiniz.
● Doberman Pinscher köpeklerin oldukça kısa ancak kalın bir kürkü vardır. Haftada en az 2 veya 3 kez tüylerini fırçalamanız gerekir. Bunun için uygun bir köpek fırçası alabilirsiniz. Eldiven ile taramak sizleri zorlayabilir.
● Kürkünün düzenli olarak fırçalanması daha parlak olmasını sağlayacaktır. Ayrıca ölü tüylerden de arınmasına yardımcı olur.
● Doberman bakımı sırasında tüy dökme sorununa da dikkat etmelisiniz. Orta derecede tüy döktükleri bilinir. Düzenli fırçalama işlemi ile bu sorunun önüne geçebilirsiniz.
● Sürekli olarak dışarıda hareket edeceği için çok çabuk kirlenebilir. Kürkünde kötü kokular da meydana gelebilir. Kötü koku oluştuğu zaman banyo yaptırabilirsiniz.
● Doberman Pinscher köpekler soğuklara karşı dayanıklı değildir. Çok kısa bir sürede hasta olabilirler. Bunun için kışın daha az banyo yaptırmalısınız.
● Doberman köpeklerin günlük egzersiz yapması şarttır. Kışın egzersiz yaptırırken kıyafet giydirmeniz gerekir. Kürkü soğuklardan kolay etkilenir. Köpek kıyafetleri kendi ısısını korumasına yardımcı olacaktır.
● Doberman bakımı içerisinde tırnaklarını da ihmal etmemesiniz. Ayda en az bir kez tırnaklarını kesmelisiniz. Ancak tırnaklarını keserken dipten kesmemelisiniz. Kısaltmanız yeterli olacaktır.
● Doberman Pinscher köpeklerin dişlerinin de düzenli olarak fırçalanması gerekir. Haftada en az 3 kez fırçalamanız yeterli olacaktır.
● Genellikle dik kulakları ile dikkat çeken bir köpek cinsidir. Kulak temizliğine de ayrıca dikkat etmelisiniz. Doberman özellikleri gereği kulakları çok çabuk kirlenir. Kulağını temizlemek için bebek yağı ve pamuk kullanabilirsiniz. Ek kulak temizleme önerileri için veterinere danışabilirsiniz.
● Doberman bakımı sırasında köpeğinizi tamamen incelemeniz yararlı olacaktır. Çok hareketli oldukları için kolay yaralanabilirler. Patilerini düzenli olarak kontrol etmelisiniz.
● Doberman bakımı ve sağlığına dikkat ettiğinizde daha konforlu ve sağlıklı bir yaşam sürecektir. Doberman köpeğinizi düzenli aralıklarla veterinere götürmeyi de ihmal etmemelisiniz.

[Resim: 35-C7-A4-E9-1546-4822-AEA1-404-DFC55-FC15.jpg]

Doberman Fiziksel Özellikleri

● Doberman köpekler iri ve atletik vücutları ile ilgi görmektedir. Oldukça kaslı bir vücudu vardır. Doberman özellikleri ve fiziksel nitelikleri ile dikkat çeken bir ırktır.
● Vücudu genel olarak kare yapılıdır. Boyun kısmı biraz daha yoğun bir kas barındırır. Oldukça asil bir duruşa sahiptir.
● Doberman Pinscher köpeklerin kafaları uzundur. Başlarının üst kısmı düz yapıya sahiptir. Kama şeklindeki kafası vücudu ile dengeli bir görünüme sahiptir.
● Oldukça güçlü bir çene yapısına sahiptir. Hem alt hem de üst dişleri çok güçlüdür.
● Doberman köpeklerin tüylerinin rengine göre burun rengi farklılık gösterebilmektedir. Eğer ana renk siyah ise koyu kahverengi buruna sahiptir.
● Doberman köpek denildiği zaman akla ilk olarak dik kulakları gelir. Genellikle 12 haftalık olduklarında kulakları kırpılır. Tazı kulak yapısı en belirgin özelliklerinden biridir.
● Badem şeklindeki gözleri genelde koyu renklidir. Göz rengi de yine tüy rengine göre farklılık gösterebilmektedir. Doberman Pinscher cinsinin göz çevresi de tüylü yapısı ile ayrıt edilebilmektedir.
● Atletik vücudunda düz bacakları dikkat çeker. Ön bacakları daha dik ve daha kuvvetlidir. Bileklerinin içe dönük olm.bölgesi de oldukça kaslı ve kuvvetlidir. Oldukça asil ve kendinden emin bir yürüyüşe sahiptir.
● Doberman özellikleri gereği kuyruğu dik ve kısadır. Bu ırka ait olan cinslerde kuyruk kesimi yapıldığı bilinmektedir. Kuyruğu da tazı kuyruk yapısı ile benzerlik gösterir.
● Doberman köpeklerin oldukça sert ve kısa tüyleri vardır. Tüyleri vücudunda orantılı olarak dağılmıştır. Boyun bölgesinde ise biraz daha uzun olabilir.
● Pürüzsüz ve parlak bir görünüme sahiptir. Doberman köpekler genelde kahverengi tonlarında olabilir.
● Lekeli kürklü olan Doberman Pinscher cinsleri de görülür. Beyaz renkli olanları bile bulunmaktadır. Ancak beyaz renkli olanlarının Doberman Albino olarak tanındığı bilinir.

[Resim: 64552637-0-B92-428-D-8-CA4-349-B1561-ADD2.jpg]

Doberman Sağlığı

Doberman köpekler bağışıklık sistemi oldukça güçlü köpeklerdendir. Genellikle en sağlıklı ve sağlam vücuda sahip olan köpekler içinde yer alırlar. Ancak geliştirilmiş bir köpek ırkı olduklarını unutmamak gerekir. Doberman Pinscher köpekler de bazı hastalıklara karşın çok yatkındırlar. Doberman yavru iken erken dönemde bunları öğrenmelisiniz. Bu sayede köpeğinizin daha sağlıklı bir ömür geçirmesini sağlayabilirsiniz.
Doberman köpeklerde genellikle sindirim sistemi sorunları meydana gelir. Şişkinlik en sık görülen rahatsızlıklardandır. Ayrıca kalça displazisi de sıklıkla görülebilmektedir. Doberman özellikleri gereği kan pıhtılaşma sorunu da görülebilmektedir.
Doberman Pinscher köpekler sağlık kontrollerinden geçmelidir. Yapılan testler sonucunda herhangi bir rahatsızlıkları varsa ortaya çıkacaktır. Doberman yavru alırken de sağlık durumlarını kontrol etmelisiniz. Doberman sahiplenirken genetik testlerden geçen köpekleri tercih etmelisiniz.
Doberman fiyatları da köpeğin sağlık durumuna göre farklılık gösterebilmektedir. Doberman fiyatları ayrıca köpeğin yaşına ve cinsiyetine göre de değişecektir. Orijinal Doberman fiyatları oldukça yüksek olabilir.


[Resim: 5-A114038-8-A11-46-DD-A9-B1-9-CF0-D474-D7-E7.jpg]

Doberman Alacaklara Tavsiyeler

Doberman köpek almayı düşünüyorsanız çok iyi karar vermelisiniz. Oldukça güçlü ve iri bir köpeğe sahip olacağınızı unutmamalısınız. Hızlı ve çok atletik olduğu için biraz zorlanabilirsiniz. Günlük olarak egzersiz ihtiyacı olan bir ırktır. Bunun için yoğun bir yaşantınız varsa bu durum sizi zorlayabilir.
Doberman Pinscher köpeklerin çok sıkı bir eğitimden geçmesi gerekir. Saldırganlık huyları olmasa da kontrol altında tutulmasında yarar olacaktır. Korumacı bir tarafı vardır. Bunun için yabancılara karşı bazen sizleri sıkıntıya sokabilir. Eğer bahçeli bir eviniz varsa Doberman köpeğiniz daha rahat edebilir.
Havlama huyları vardır. Ayrıca yalnız kalmayı da pek sevmezler. Bunun için bahçede kendi kendine oyun oynayacağı bir alan oluşturmalısınız. Eğer kötü bir eğitim verirseniz hırçın bir köpek olacaktır. Doberman yavru dönemini çok verimli kullanmanız gerekir. Aksi takdirde genetiği gereği Doberman köpekler biraz saldırgan ve asi olabilirler. Eğer Doberman sahiplenmek istiyorsanız Patibulweb sitesini ziyaret edebilirsiniz.

[Resim: 22-AEAEB4-497-A-4-E2-D-99-C1-E3-E59-E7-A3-A65.jpg]

Sık Sorulan Sorular

Doberman Sahibine Zarar Verir Mi?

Doberman cinsi köpekler sahiplerine olan bağlılıkları ile bilinmektedir. Ancak her zaman liderliği elinde tutmak isteyecektir. Bunun için Doberman yavru iken onu bu duruma alıştırmalısınız. Ayrıca bu köpeklere ceza sistemi uygulanmamalıdır. Oldukça iri olduklarından dolayı kontrol edemeyebilirsiniz. Size alıştığı zaman sözünüzden asla çıkmayacaktır.

Doberman Tehlikeli Mi?

Doberman köpekler kötü yetiştiricilerden dolayı tehlikeli bir ırk olarak bilinirler. Ancak sevgi ile yetiştirirseniz kesinlikle tehlikeli olmadığını görürsünüz. Çocuklar ile de arası oldukça iyidir. Aile bireyleri ile sorunsuz bir şekilde anlaşabilirler. Oldukça sahiplenici bir tarafları vardır.

Doberman Delirir Mi?

Doberman köpekler ile ilgili pek çok bilgi yanlış bilinmektedir. Doberman köpeklerin delirmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Eğer saldırgan bir köpek yetiştirirseniz size de zarar verecektir. Genetiği geliştirilmiş bir köpek olduğunu unutmamalısınız. Bunun için iyi bir sahip tarafından yetiştirilmesi gerekir.

Doberman Sinirli Mi?

Doberman köpekler asi ve sinirli bir karaktere sahiptirler. Her zaman liderliği kendi ellerinde tutmak isterler. Ancak bir o kadar da duygusaldırlar. Doberman Pinscher köpeklerin sinirli tavırlarını törpüleyebilirsiniz. Yavru döneminde onu çok iyi yetiştirerek sinirli huyundan vazgeçirebilirsiniz.
Doberman köpekler en asil ırklardan biridir. Kendilerine has karakterleri ile tanınırlar. Sizi sahiplendiği zaman bir ömür bırakmayacaktır. Doberman yavru iken alınması tavsiye edilir. Yetişkin bir Doberman Pinscher köpeğin eğitilmesi zor olabilir. En yakın arkadaşınız olmak için elinden geleni yapacaktır. Ailecek seveceğiniz bir dost edinebilirsiniz. Çocuklarınızı ve sizi korumayı bir görev edinecektir. Sevgi ile yetiştireceğiniz Doberman köpekler en yakın dostunuz olacaktır.
MaşaAllah