Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: En Büyük 5 Köpek Cinsi Nedir?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Geçmişten beri sadakat denildiğinde ilk akla gelen dostlarımız köpekler olmuştur. Köpek dostlarımız kendi içlerinde av köpeği, bekçi köpeği gibi eğitilme ve kabiliyet durumlarına göre ayrışabilmektedir. Bu yazıda patili dostlarımızı boyutlarına göre inceleyeceğiz.
Danua
Alman Mastifi olarak da bilinen Danua cinsi köpekler, atılgan olmaları ve çeviklikleriyle ön plana çıkmaktadır. Bu cins, eski zamanlarda avcılıkta kullanılmak üzere ihtiyaç duyulması ve melezleştirilmesiyle orta çıkmıştır. 1876 yılında Almanya’nın ulusal köpeği seçilmiştir. Güçlü çeneleri sayesinde ön plana çıksalar da elbette en büyük özelliği boyutlarıdır. Bu köpeklerin ortalama yüksekliği 76-79 cm arasındadır. Ağırlıkları ise yine ortalama 54-72 kg olarak değişmektedir. Elbette bazı Danua cinsi köpeklerin yüksekliği 1 metreyi geçebilir ve kiloları 100 kg’dan fazla olabilir. Bu köpek türlerine M.Ö. 3000’e dayanan mısır eserlerinde dahi rastlamak mümkündür. Danua cinsi köpekler görünüş itibari ile büyük ve korkutucu olsalar da aslında onlara “kibar dev” denmektedir. Görüntülerinin aksine sevgi dolu ve sosyal bir köpek türüdür.
[Resim: danua-1024x682.jpg]
Newfoundland
Serin ve soğuk yerleri seven ve sıcaklardan hiç hoşlanmayan bu köpek türü, korumacı tavırlarıyla ön plana çıkmaktadır. Tam bir insan canlısı olan Newfoundland, oyuncu tavırları nedeni ile çocuklarla çok iyi anlaşır. Çok vefalıdır. Tam bir suda kurtarma köpeğidir. Pek çok insanın canını kurtarmışlardır. Boyları erkeklerde 69-74 cm, dişilerde 63-69 cm’dir. Kiloları erkeklerde 60-70 kg, dişilerde 45-55 kg arasındadır.
[Resim: newfoundland-2078383_1280-1024x768.jpg]
Tibet Mastifi
Tibet Mastifi eski tarihlerde başlangıç olarak bekçi köpeği olarak kullanılmaktaydı. Günümüzde hala bekçi köpeği rolünü yerine getirseler de artık ailelerin arasına girerek ev hayatına dahi adapte olmuşlardır. Devasa boyutlarına rağmen konu aileleri, insan dostları olduğunda son derece yumuşak tavırlar sergileyebilirler. Yine de doğaları ve karakterleri gereği yabancılara karşı her zaman temkinli davranışları vardır. Bu köpek türlerinde koruma içgüdüleri yoğundur. Çalışkan ve sevgi dolu karakterinin yanında aslında doğası gereği bu köpek cinsleri biraz inatçı olabilmektedirler. Haklı olduklarını düşündükleri bir konuda sizinle inatlaşmaktan asla çekinmez ve bazen itaat etmezler. Bu dostlarımız ihtiyaçları ve yaşam koşulları karşılandığında genellikle sessiz köpeklerdir ancak geceleri dışarıda bırakılırlarsa koruma içgüdüleri nedeni ile havlayabilirler. Boyları erkeklerde 66-76 cm, dişilerde 61-71 cm’dir. Kiloları erkeklerde 50-73 kg, dişilerde 40-55 kg arasındadır.
[Resim: tibetan-mastiff-in-studio-BDKCXEY-min-1024x770.jpg]
Kafkas Çoban Köpeği
Kafkas Çoban Köpekleri sadık, güçlü ve cesur köpeklerdir. Eski zamanlarda sürülere bakmaları ve Kafkasya Dağ bölgesindeki vahşi avcılara karşı evi savunmaları için yetiştirilmişlerdir. Bu devasa cins, son derece bölgecidir ve ayılara veya kurtlara karşı bile bir kavgadan geri adım atmaz. Kafkas Çoban Köpekleri zekidir ancak inatçı, bağımsız doğaları onları eğitmeyi zorlaştırabilir. Yabancılara ve diğer hayvanlara karşı doğaları gereği güvensizlikleri vardır. Deneyimli bir eğitmen onları kontrol altında tutmazsa saldırgan davranışlar sergileyebilirler. Yüksek enerjili köpekler değillerdir ancak boyutları geniş alan gerektirir ve bu da onları apartman yaşamına uygun hale getirmemektedir. Boyları erkeklerde 70-100 cm, dişilerde 65-90 cm’dir. Kiloları erkeklerde 75-110 kg, dişilerde 60-100 kg arasındadır.
[Resim: kafkas-%C3%A7obn.jpg]
Akbaş
Bu köpekler, çiftlik hayvanlarını ve koyunları korumak için yetiştirilmekte ve beyaz tüyleri sürü ile uyum sağlamaya yardımcı olmaktadır. Koruma içgüdüleri yoğundur. Bu köpeklerin eğitim sırasında ihtiyaçlarına da duyarlı olabilen güçlü ve tutarlı bir sahibine ihtiyacı vardır. Kolayca eğitilebilirler ancak onları evde birlikte yaşayabilecekleri diğer köpeklerle veya evcil hayvanlarla erkenden sosyalleştirdiğinizden emin olmalısınız. Boyları erkeklerde 71-86 cm, dişilerde 69-81 cm’dir. Kiloları erkeklerde 41-64 kg, dişilerde 40-60 kg arasındadır.
[Resim: akba%C5%9F.jpg]

KAYNAK
https://www.patiuzmani.com/en-buyuk-5-ko...nsi-nedir/
alabailer ve bizim yerli çoban köpeklerimiz de çok iri