Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: Sizce En İyisi Hangisi?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Arkadaşlar taraflı yorum yapacak olanlar lütfen katılmasın.

Her ırkın iyisi de, kötüsü de vardır elbette fakat aradığımız şey genel olarak hangi köpek ırkının diğerlerine daha üstün olduğunu bulmaktır. Bunu da sitenin emektarları ve köpek ırklarının özelliklerini bilenlerin yorumları ile ve tabii ki oylarınız ile belirleyeceğiz. Ankette adı geçmeyen ırk var ise 'Diğer...' butonuna tıklayıp, yorum kısmında bunun hangi köpek ırkı olduğunu ve mukayeseli olarak ırkın özelliklerinden bahsetmenizi rica ederim.

Umarım katılım yüksek olur ve sağlıklı bir sonuç alırız. Smile

Not: ''Güçlü'' dememden kasıt, salt güç olarak değil. Dövüş yeteneği olarak da değerlendirirsek sevinirim.
Kangal tabiki. ancak güç olarak bakarken siklet farkı gözetmek lazım. pitbull bulldog falan kangalın sikletinde değil. birisi hafif siklet biri ağır siklet. iki boksörün maçını düşün 50-60 kilodaki hafif siklet boksörün 100+ kilodaki boksöre karşı ne kadar şansı olabilir?

Pitbull ortasiklet bir köpek bile değil mesela. pitbull hafif siklete girer. 14-30 kilo aralığında ırk tanımı yapılmış. peki kangalın standardı nedir? şuan saf kangal denilen köpeklerde çok iri değil ancak gerek sitedeki köpekler gerekse maçlara çıkan meydancı köpekler bu standardın üzerinde. hoş FCI, AKC ve TKC gibi önde gelen dünya köpek kulüpleri ve federasyonları da kangal olarak bir ırkı tanımamaktalar. bunun yerine anadolu çoban köpeği karabaş olarak tanımışlar ve standardı belirlerken geniş bir yelpazede belirlemişler. kangal ırkının ayrı bir ırk olarak tanınması için çabalar gösteriliyor o kısım ayrı ancak saf kangal denilen köpekleri çoğu köpekçi beslemez. göze hitap etmez vs. sürü sahipleri tarafından daha çok tercih edilir. konudan ayrılmayım anadolu çoban köpeği karabaşın(kangalın) kilosu 65 ile 80 arası değişiyor. yani ağır siklet bir köpek. bu köpeğin karşısına hafif siklet bir köpeği getirerek güç yarıştıramazsın. gamedog diye bir olay var. kangal ile mesela gamedog yapamazsın çünkü kangal akıllı. eyvellah gücüm yetmedi der maçı bırakır. ama dövüş için geliştirilmiş ırklarda acı hissi daha az oluyor ve maçı bırakmıyor. genelde hafif siklet köpekler gamedog maçını yapıyor. buna birisi cesaret der başkası aptallık. bana göre köpeğin aptal olmasından kaynaklı. kangal bu tür köpeklere göre daha zekidir. çoban köpeği olduğu için, dağda sürüyü koruduğu için bireysel kararlar alabilir. maç esnasında da kangal bireysel karar alır taktiğini ona göre belirler. bazı ırklar gibi nereyi tutarsam şeklinde dövüşmez

alabai kangala denk bir köpektir. seveni var sevmeyeni var ama güzel köpektir. orta asya çıkışlı bir köpektir. kangal mı kazanır alabai mi sorusu saçma. iki denk köpeğin maçları var bazen kangal kazanmış bazen alabai. ben yinede tercihimi karakterinden dolayı kangaldan yana kullanırım.

bully kutta afganistanın dövüş köpeği. ağır siklet bir köpek kangal rakip olabilir mi. bence olamaz. gull dong ile beraber bu köpek sahibine bile itaat etmeyen bir özelliğe sahip. itaat etmeyen köpek olmaz olsun der geçerim. meraklısı kangal ile maçına baksın https://vimeo.com/135162398

dogo argentino çok güzel bir köpek. yakışıklı. ancak kangalın sikleti değil. orta siklet bir köpek. 40 kilo civarında. kangaldan sonra en çok sevdiğim köpek. sahibine karşı itaatkar. domuz avında ise korkusuz. ancak kangal karşısında sikletinden dolayı rakibi olamaz. yalnız yurt dışında dövüş için daha irileştirilmiş standart dışı dogolar gördüm. 60-70 kilo civarında. şu videoda sonradan gelen dogolar gibi. genelde pitbulları parçalatıyorlar. dövüş için yetiştirilmiş dogo kangal karşılaşması görmedim ama yinede bence iyi bir meydancı kangal alır.

Presa Canario Rottweiler Boxer Tosa güçlü köpeklerdir ancak kangal cinsi meydancı bir köpeğin karşısında pek şansı yoktur. ortasiklet ile ağır siklet arasındalar.

Belirli bir ağırlığın üzerine çıkan köpek cinsleri de meydancı olamaz. hantal kalır.

şimdilik aklıma gelenler bunlar...
Temel ve açıklayıcı bilgiler. Teşekkür ederim. Benim bu konuda ki düşüncem de şu şekilde; Evvela her ırkın iyi köpeği olduğu kötü köpeği de oluyor. Siklet farkları hakkında düşüncelerinize kesinlikle katılıyorum. Bir sınıflandırma yapacak olursak,''Gamedog'' diye bahsettiğiniz köpekler siklet olarak, Alabai, Kangal, Bully Kutta, Volkodav(Burada geniş bir ırk yelpazesinden söz ediyorum.)... gibi köpeklerden daha hafiftir. Ve daha güçsüzdür. Fakat bahsetmiş olduğunuz gibi bu köpekler yalnızca dövüşmek için yetiştirilmişlerdir. Ve ölene kadar dövüşebilirler. Bu ırkların karşı karşıya gelmesinde zaman önemli bir faktördür.

Boksör örneğinde olduğu gibi hafif sikletlerin şansı, ağır siklet olanlara karşı pek azdır. Büyük köpeklerin karşılaşmasında ise çeviklik, güç, kondisyon belirleyici faktördür. Bu noktada büyük köpeklerden en avantajlı olarak gördüğüm köpekler Bully Kutta'dır. Hem güçlü hem çevik ve de pes etmeyen bir yapısı vardır. Bu konuda Bully Kutta'ların itibarını teslim etmeliyiz. Smile Fakat Bu bir genellemedir. Bir kangal, bully kutta ırkı bir köpeği yenebileceği gibi diğer ağır siklet dediğimiz köpeklerde yenebilir.

Not: Volkodav(Kurtboğan)'dan kasıt olarak; Kafkasya,Rusya,Kazakistan coğrafyasındaki köpek ırklarının tümünü kastediyorum. Alabai ve Kangalı ayrıca belirttim zaten.
Kangal