Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: Hastalıklarla mücadelede kekik yağı ÖNEMLİ
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Arkadaşlar merhaba
Konu başlığından da anlaşılacağı üzere köpek besleme de esansiyel yağlar kullanılabilir mi ?
Tabii bu konu daha önce tartışılıp konuşuldu mu bilmiyorum.Taradığım kadarıyla bulamadım.Hatta internette dünya kadar yazı okudum.Maalesef kendi yayınlarımızda veya araştırmalarda bu konu hiç yer almamış.Yurt dışı sitelerde kısmen konuya ilişkin çokca bilgi var.Hatta bu konuyla ilgili bir kitap bile yayınlanmış.Kediler, kuşlar, atlar, köpekler.Hepsinin ayrı ayrı hassasiyetleri, sakıncaları, hangi canlıda hangi yağ ve ne şekilde kullanılabilir bilgilerini bulmak mümkün.
Ancak konuya taraf olanların var olduğu gibi kesinlikle karşı olup(çiğ besleme konusunda olduğu gibi) tehlikeli olacağını belirtenler de var.Yani hem önemli hem de dikkatli olunması gereken bir konu.Örneğin kediler üzerinde öldürücü etkiler doğurabiliyor...
Neden böyle bir konu açtım derseniz, kendim için de ilaç kullanımı konusunda dikkatli davranıyorum.Şeker gibi hap yutulmasına karşıyım.Önemli olan proflaktik / koruyucu önlemler.
Gelelim araştırmalarımın sonucuna;
("araştırma sonucu" denince pek matah bi'şeymiş gibi görünüyor aldırış etmeyin, kendi doğrularımızı daha güvenilir kaynaklardan elde etmemiz lazım)
Kendi adıma hangi yağlar ne işe yarar, neye faydalı olurdan ziyade, tedavi ve önleme gücüne inandığım kekik yağı üzerine odaklanarak araştırdım.
Özetle kekik yağı atlarda, tavuklarda, rumenlerde (sanırım geviş getiren hayvanlar kast edilmiş) yem katkısı olarak kullanılmakta.Hele tavuklarda çok önemle üzerinde duruluyor.Çünkü hem hastalıklardan korunma hem de büyütme faktörü olarak kullanılan antibiyotikler, kalıntıları yüzünden insan sağlığını tehdit eder boyuta gelince alternatifler arasında en geçerli olanı kekik yağı olarak tespit edilmiş.Hatta bu konuda oldukça fazla yerli araştırma bile var.Yapılan denemelerde farlı yağlar tek tek veya kombine olarak farklı farklı dozlarda denenmiş, en olumlu sonuçlar ideal doz olarak benimsenmiş durumda.Bu arada uygulanan hayvanların gıda oalarak kullanılan etlerinde bile diğer kullanılmayanlara oranla bozulmanın daha geç oluduğunu da kaydetmişler.
Tüm bu okuduklarım sonrasında ben de, köpeğimin yiyeceğine eser miktarda yani her bir günlük öğün için 2-3 damla şeklinde vermeye başladım.Tabii bu başlangıç köpeğimin (sanırım üşütmeden mütevellit) hasta / cansız olduğu bir zamandı.1-2 gün içinde köpek hemen canlanıp eski neşesine kavuştu.
Her zaman olduğu gibi köpeğimin dışkısını bu süre zarfında dikkatle kontrol ettim.Kıvamında (teşelemeden tabii Smile, miktarında sorun olmamasına rağmen 3 ayrı (sanırım 3 günlük) dışkısının rengi tuhaf bir gri idi.Bunu da araştırdım.Bağırsak florasındaki (kekik yağı etkisinden)(+), (-) değişim buna sebep olmakla birlikte kekik yağına devam etmeme rağmen zaten 4 üncü günde normale döndü.
Halen daha devam etmekteyim, zaten kekik yağının antimikrobik, antifungal vs etkileri biliniyor.Koruyucu olarak sanırım devam edeceğim.
Esasen bu konu kanatlılar dışında da araştırılmalı.Hem maddi olarak bir kazanç hem de daha sağlıklı köpekler yetiştirilebilir kanısındayım.
Şimdilik sadece ezbere bir miktar ile (aşırı veya faydasız) devam ediyorum.Türkçesi bilinçsiz kullanım olsa da birileri bildirene veya Allah gecinden versin köpeğim ölene kadar ara vererek devam edecek gibiyim.
Bu konu ve bunun gibi yetiştiriciliği daha üst noktalara taşıyacak araştırmalara, akla gelen ilk yorumdan ziyade araştırmalara dayalı bilgiye ihtiyacımız var.
Başta da belirtiğim gibi belki bu konu geleneksel olarak zaten bilinen bir konu olabilir.Yani, kim bilir ben Amerikayı yeniden keşfediyorumdur.Ama yine de henüz bilmeyenler için konu hakkında kolay ulaşılabilir bilgiye ihtiyaç var.En azından ben sırf bu konu için yüzlerce sayfa tarayıp, okudum.Yine de tatmin olamadım.Herkese selamlar...
Uyarı : Yazdıklarım tamamen kişisel bir takım öngörü, gözlem içermektedir.Sakın güvenip de köpeğinize zarar verebilecek girişimlere yanaşmayın.Yaşı müsait olanlar hatırlar.Zamanında DR.Z.Özel zakkum kansere ilaç olabilir dedi.Duyan zakkum kaynatıp içerek imamın kayığında dönüşü olmayan diyara uğurlandı !!!