Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: Bir Koyun Çiftliği Kurmak
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Başlıkdanda anlaşılacağı üzere bir koyun çiftliği kurma düşüncesindeyim ama bu iş ile ilgili bilgim yok denecek kadar azdır genelde Kangalla ilgilendiğimiz için Koyuna fırsat kalmadı Smile Bu konu üzerinden ilgilenen bilgisi olan arkadaşlara bir kaç sorum olacak.

1-) Öncelikle hangi tür Koyunu'nun çiftliğini kurmak gerekir Türkiye de şuanda en iyi önerdiğiniz türler nelerdir? Bunlar için kaç dönümlük bir arazi gerekir?

2-) 100 Koyun ile başlamayı düşünüyorum bu yanlış ise görüşlerinizi yazarsanız severim. Maddiyata geçersek 100 Koyun alıp bunun 1 yıllık masrafları ne kadardır sadece özel yemle beslendiği sayarsak masrafları söylerseniz sevirim? Meralardada yemleme yapılır ama masraflar en yüksek olarak hesaplamak istiyorum sonra evdeki hesap çarsıya uymadı hesabı olmasın Smile Araziyi masrafdan saymaya gerek yokdur.

3-)Masrafları gectik şimdide işin yıllık gelir kısmına gelelim dediğim gibi 100 koyun ile başladığımızı sayarsak bu işden ortalama yıllık gelir ne kadar olur?

Sizlerinde eklemesi gereken şunlarında bilinmesi gereken dediğiniz benim atladığım şeyler varsa yazarsanız sevirim.

Yorumlarınız için şimdiden Teşekkür Ederim Smile Henüz düşünme aşamasındayız başka fikirlerimde var yine hayvanlarla ilgili severek yapacagım bir iş arıyorum bu işi ciddi olarak düşünüyoruz bakalım.
Allah yolunu açık etsin kardeş.hakkıyla yaparsan kazanırsın
.yıllardır koyunculuk la ugrasiriz.bu konuda profesyoneliz ve rakip tanımıyoruz.bölgemizin örnek yetstiricisi seçildik.2000 kapasiteli isletmemizde Allaha şükürler olsun yürüyoruz daha iyisi için.
Çok teşekkür ederim hocam Hayvanların hepsini severiz ama özellikle Kangal ve Koyun benim için diğerlerinden bir adım daha öndedir. At Çiftliğini de düşündüm sermaye var hakkında bilgimde var açıkcası o kadar Atla uğraşmak şimdilik düşünmüyorum o yüzden bu işi araştırıyorum burdan ve başka yerlerden bilgi alarak Allahın izniyle bi karara varıp başlarız
Koyunculuk çok uğraş isteyen bir iş.

bu dönem yavrulama dönemi.gunde 20 tane yavruluyor.emeyenleri emmesi için yardımcı olmak gerekiyor gece yavruluyor.başında nöbet gerekiyor.yavrulayamayanlara yardım etmek gerekiyor.almayanlar oluyor onlar için koyun tutup emzirmek gerekiyor.

Gebe ve yavrulayanlarin diri kalması için yeme yüklenmek gerekiyor.
Kuzular yavaş yavaş büyüyünce ot ve yeme başlamak gerekiyor
Bulunduğun yerde iklim soguksa stok çok yapman lazım.
100 koyun biraz az olur.kuzusuyla kendini amorti etmesi lazım.yediği yem ot ilaç hepsi masraf bunların parasını kuzusuyla ödeyip cebine para kalıyorsa tamam.100 koyun kuzusunu yer kışın yaza kadar.cebe para kalmıyor.biraz koyun sayın fazla olması lazım.çoban masrafın yoksa oda güzel bişey.
Meşakkatli bir iştir ama zevkli dir.Yazın sürü dağa giderken köpekler arkasında sağında solunda.sabah gelmişler camurlar içinde kanlar içinde dilleri dışında kalmis yorgunluktan.ya başka sürü köpekleriyle kapismislardir ya kurt bogmuslardir.karınlarını doyurursun.akşama kadar yatarlar sonra sürüye giderler.zevkli iştir koyunculuk.
Guzel konu bende dusunuyorum hayvancilik yapmayi.ancak kucukbas buyukbas karar veremedim.otlatmak icinde cok fazla yer yok.hazir beslemeyle kurtarir mi bilemedim
wearyfeat' Hocam verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim bu işin bu yönlerini bilerek başlamak lazım meşakkatli yollarından bahsetmişsin bu işler severek yapıldıgında rahatlıkla olacak şeyler diye düşünüyorum.

100 Koyunu daha fazla olarak düşünücem bundan sonra artırma yapılır ben minimum okadar diye okumuşdum bir yerde

İşin maddi kısmına tekrar gelirsek aldığımız koyunların yavruları oldukları zaman bunları toptan alanlar oluyormuş bu iş hakkında bilginiz var mıdır?
Bu alıcıları bulmak kolay mıdır?

Birde ; Otlamak için çok yer yok besleme işi sadece hazır yemlerle olur mu ? 100 Dönüm yer üzerinde ekili bir yem ve özel yemler yeterli olur mu veya 100 Dönüm kaç koyun için yeterlidir?



muharremisir' İnternette bile henüz doğru ve kesin bilgiler bulmak zor burda bu işi yapan arkadaşlar bize yardımcı olacaklardır.
Bu işi severek yapmazsak zaten batariz.
O internette minimum 100 falan filan onlar hikaye.ziraat okumuş.üniversitede kitap okumuş ona göre yorum yapıyorlar.bu işin içine girsin ertesi gün kaçar gider.
Mart ayında yavrular 5 6 aylık olduğunda beslemek için damızlık almak için toplu halde alanlar var evet.bizim devamlı müşterilerimiz gelir her yaz alır giderler.kalanlarida besler kilo yaptırır kestiririz.
Devamlı besleyerek kar edemezsin.çünkü her zaman hazır yiyor.bu sene kuraklık vardı bir ot balyasi 10 tl den satıldı.gunde 70 kiloluk 4 balya yedirsen 40 lira yapar.ayda 1200 tl yapar.bir kuzu 400 tl.ayda 4 kuzu yemiş oluyor.hazır yem ateş pahası 70 tl.gunde bir torbadan ayda 2100 tl eder.saman var.saman bölgelere göre değişiklik gösteriyor .gunde de 2 haral saman verceksin.
Koyunun yemini araziden çıkarırsın.arpa ekersin.biçer arpayi kirdirip yem yaparsın.yada yonca eker yada macar figi eker balya yapıp o şekilde kullanırsınız.ama her zaman yedirebilirmiyim demissin.yeterli olmaz.yaz ayında dışarda yayilsa masrafı olmaz.devlet destekte veriyor oda cep harçlığı gibi bişey.çiftçileri kandırıyorlar.
Bu arada toplu satmak pek kolay değil.biz uzun süredir yaptığımız için çevremiz genişledi.kulaktan kulağa duyarak gelenler oluyor.kimse gelmezse götürüyoruz mezbahaneye temiz paramizi alıyoruz.sende en kötü ihtimal öyle yaparsın.sermayen varsa yerinde varsa dene.
Sayfalar: 1 2