Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: Köpekler Hakkında Bilinen 10 Yanlış.
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2

1- Köpekler çikolata yiyebilir.
Doğrusu;
Kesinlikle yanlış bir düşüncedir. Çikolatanın içerisindeki kakao köpeğiniz için zehirleyicidir. Kesinlikle köpeklere çikolata verilmemelidir. Çikolatanın içerisinde köpeğiniz için teobramin maddesi bulunur. Teobromin zehirlenmesinin belirtileri kusma, ishal, yorgunluk hali ve artan idrardır. Eğer köpeğiniz bu belirtileri gösteriyorsa hemen veteriniz ile temasa geçin. Eğer müdahale edilmezse teobromin artan kalp atışı, kas titremesi, nöbet, koma ve hatta ölüme neden olabilir.

2- Köpeğin burnu sıcaksa hasta demektir.
Doğrusu;
Köpeklerin ateşini çocuğumuzun ateşini anlamak için burnuna dokunarak anladığımız gibi anlayamayız. Eğer köpeğinizin ateşi olduğunu düşünüyorsanız termometreyle ateşini ölçmelisiniz. İlk olarak köpeğinizi bir masanın üzerine çıkarın ve kuyruğunu kaldırın. Termometreyi hafif nemlendirip poposuna yavaşça sokun ve biraz bekleyin. (Daha sonra termometreyi bir pamuk yardımıyla güzelce temizleyin). Sonucu bir yere not etmeyi unutmayın. Eğer Köpeğiniz yetişkinse ateş 38 ila 39 derece arasında veya yavruysa üst sınır 39.5′ a kadar çıkacaktır panik yapmayın, herşey normal demektir. Fakat bu değerlerin dışında bir sonuç elde ettiyseniz, veteriner hekiminize başvurun.

3- Yavru köpekler ilk aşıları tamamlanana kadar dışarı çıkmamalıdırlar.
Doğrusu;
Bu durum da sanılanın tam aksidir. Yavru köpeğinizi olabildiğince erken dışarı çıkarmalısınız. Nekadar erken çıkarırsanız köpeğiniz çevreye okadar kolay uyum sağlar. Çevreye, insanlara, seslere kolayca alışır ve sosyalleşir. Bu durumda yapmanız gereken aşıları henüz olmadığı için hastalık bulaştırma riski olan ortamlardan ve köpeklerden uzak tutmaktır. Hastalık kapar diyerek hiç dışarı çıkarmamak özellikle güneşten uzak tutmak büyümesini fizyolojik ve psikolojik gelişimini olumsuz etkiler. Ama tabi dikkatli olmak toprakla asgari temas sağlamak gerektiği de önemli bir gerçektir.


4- Köpekler siyah beyaz görürler.
Doğrusu;
Genel olarak köpeklerin dünyayı sadece siyah ve beyaz olarak gördükleri ve renkleri göremedikleri düşünülür. Fakat bu düşünce tam olarak doğru değildir. İnsanın görme yetisiyle köpeğinki farklıdır. Örneğin insan gözü en net olarak aydınlıkta görmeye ayarlıyken; köpeğinki loş ışıkta daha net görür. İnsan gözünde renge duyarlı kon hücreleri bulunur. Bu kon hücreleri insan retinasında üç çeşitken, köpeğinkinde 2 çeşittir. Bu sebeple köpekler dünyayı siyah beyaz görmezler. Sadece kırmızıyı ve yeşili ayırt edemeyen renk körü bir insan gibi görürler. Renklerin parlaklığı azdır. Renkler insan gözüne göre daha silik renkleri görür. Ayrıca insanlarda yan görme alanı 200 derceyken, köpeklerde 240 derecedir. Bunun dışında köpeklerde aynı zamanda kedilerde retina altında tapetum lucidum tabakası bulunur. Bu tabaka gece avlanmak için daha iyi görmelerine yardımcı olur. Bu tabaka sayesinde araba farı vuran hayvanların gözleri parlar.

5- Şeker köpekleri kör eder.
Doğrusu;
Bu düşünce tam olarak değilse de yine de yanlıştır. Bir parça şekerli bir yiyecek bir köpeği asla kör etmez. Ancak sürekli olarak köpeğe şekerli yiyecekler vermek köpekte şeker hastalığına ve obeziteye neden olacaktır. bu bağlamda da diyabet hastalığının ilk belirtilerinden biri de iki gözde de katarakt görülmesidir.

6- Her köpek en azından bir kere doğum yapmalıdır.
Doğrusu;
Bu da insanlar arasında doğru zannedilen yanlışlardan biridir. Bu düşüncenin nedeniyse insanların, köpeklerin içgüdülerini kendilerinkine benzetmeleridir. İnsanda çoğalma ve annelik duyguları baskındır. Fakat köpeklerin doğalarında asla böyle bir istek yoktur. İnsan duygu ve algılarıyla köpeklerde empati kuramaz onları anlayamazsınız. Bu sebeple sağlıkları açısından da kısırlaştırma operasyonları oldukça faydalıdır. Sonrasın beslenmeye dikkat etmekte önemlidir.

7- Bazı köpek ırkları diğerlerine göre daha tehlikelidir.
Doğrusu;
Bu kesinlikle yanlış bir düşüncedir. Bazı köpeklerin diğerlerine göre fiziksel olarak daha güçlü olduğu doğrudur; fakat hiçbir köpek diğerine göre daha tehlikeli değildir. Saldırganlık ırka özgü bir özellik değildir. Bu özellik tamamen köpeklerin yetiştirilmesine ve verilen eğitime bağlıdır.

8- Köpekler kedileri sevmez.
Doğrusu;
Çok yaygın olan bu düşünce kesinlikle yanlıştır. Bir kedi, köpeğe alışkın bir şekilde büyürse, köpekler arasında hiçbir sorun yaşanmaz. Aynı şey köpek için de geçerlidir. Ama böyle bir geçmişi yoksa birbirlerini garipsemeleri oldukça doğaldır. Birbirlerini sevmeleri, iyi anlaşmaları hatta oyun oynamaları için zaman gereklidir. Eğer köpeğiniz bir kediye alışkın değilse, bir kedi gördüğünde hemen onunla iyi anlaşmasını bekleyemezsiniz.

9- Köpeklerin gözünün üzerindeki tüyler gözlerini korur.
Doğrusu;
İnsanlar genelde köpeklerin gözleri üzerindeki tüylerin köpekleri tozdan veya güneş ışınlarından koruduğunu zanneder. Fakat göz üzerindeki tüylerin hiçbir şekilde böyle bir etkisi yoktur. Ayrıca köpeğin görmesini engeller.

10- Yaşlı bir köpeğe aşı yapmaya gerek yoktur.
Doğrusu;
Bu durum olukça sık karşılaşılan bir hatadır. Şunu unutmamalıyız ki köpeğimiz yaşlandıkça bağışıklık sistemi genç bir köpeğe nazaran güçsüzleşir ve mikroplarla savaşma gücü azalır. Bu sebeple yaşlı köpeğinizin hastalıklara karşı daha zayıf olduğunu unutmayın ve veteriner hekiminizin müsade ettiği tüm aşılarını yaptırın.
blqi için tşkrlr
Faydalı olmuş hocam teşekkürler
Tsk ederim Gencler..
Tebrikler çok faydalı bilgiler vermişsiniz.
Fakat şu
"İnsanda çoğalma ve annelik duyguları baskındır. Fakat köpeklerin doğalarında asla böyle bir istek yoktur. İnsan duygu ve algılarıyla köpeklerde empati kuramaz onları anlayamazsınız. Bu sebeple sağlıkları açısından da kısırlaştırma operasyonları oldukça faydalıdır. Sonrasın beslenmeye dikkat etmekte önemlidir."
kısmı pek doğru gelmedi bana. Yaşayan tüm canlıların doğasında çoğalma içgüdüsü vardır ve baskındır diye biliyorum.
Yavru kangal arıyorum.Bursa'da oturuyorum yardımcı olabilir misiniz ? Sad(((((
6- Her köpek en azından bir kere doğum yapmalıdır.
Doğrusu;
Bu da insanlar arasında doğru zannedilen yanlışlardan biridir. Bu düşüncenin nedeniyse insanların, köpeklerin içgüdülerini kendilerinkine benzetmeleridir. İnsanda çoğalma ve annelik duyguları baskındır. Fakat köpeklerin doğalarında asla böyle bir istek yoktur. İnsan duygu ve algılarıyla köpeklerde empati kuramaz onları anlayamazsınız. Bu sebeple sağlıkları açısından da kısırlaştırma operasyonları oldukça faydalıdır. Sonrasın beslenmeye dikkat etmekte önemlidir.


Kafama takıldı; bu bilgileri hayvanseverlerin sitesinden mi aldınız? Ya da üye çoğunluğu hayvansever olan pet met sitelerinden birinden mi?

Sayfalar: 1 2