Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: Köpekmi? Soyumu?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
bu konuya cevap bıle vermemek lazım.manas kardesım bosuna yazmıssın ve lutfen yazma.bılgını paylasma.
beynı basmayan adama ne anlatabılırsın kı? onların anlayacagı bızım anlatabıldıgımız kadardır.
bıreysel duzeyde dusunen ınsanlar,olaylar bazında hayal kuramaz,fıkırsel boyutu akıllarına bıle getıremezler.
pekı senın yorumun ne dersenız bosa sormus olursunuz.
elbette % 70 genetık %30 fenotıp yanı %70 soy,%30 bıreysel bakım cevresel sartlardır
aslında cevabı çok net bir soru sorulmuş. soyu sopu belli olmayıp çok iyi köpekler çıkabilir ama o köpeğin damızlığı sahibini hayal kırıklığına uğratır çünkü yavrularının kendisi kadar iyi olması imkansıza yakındır. Genetik faktörler çok önemlidir bu yüzden iyi soydan gelen iyi bir köpeğin damızlık kaliteside üst düzeyde olacağından tercih edilecek köpek iyi soydan iyi bir köpek olacaktır. önecelikli olan soydur.

bir şey daha belirtmek istiyorum; soy muhabbetini maddi kazanç amaçlı köpek işini yapanlar değil, köpekçilik işini profesyonel olarak yapanlar önemser. çünkü profesyonel köpekçiler kaliteyi bir köpeklik değil her köpeğinde yaşamak ister.
(22-10-2009, Saat:01:47)johann Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]aslında cevabı çok net bir soru sorulmuş. soyu sopu belli olmayıp çok iyi köpekler çıkabilir ama o köpeğin damızlığı sahibini hayal kırıklığına uğratır çünkü yavrularının kendisi kadar iyi olması imkansıza yakındır. Genetik faktörler çok önemlidir bu yüzden iyi soydan gelen iyi bir köpeğin damızlık kaliteside üst düzeyde olacağından tercih edilecek köpek iyi soydan iyi bir köpek olacaktır. önecelikli olan soydur.

bir şey daha belirtmek istiyorum; soy muhabbetini maddi kazanç amaçlı köpek işini yapanlar değil, köpekçilik işini profesyonel olarak yapanlar önemser. çünkü profesyonel köpekçiler kaliteyi bir köpeklik değil her köpeğinde yaşamak ister.


+1

Son kısmında profosyonel ibaresi yerine meraklı diyelim.

Birde şu tarafı vardır işin. Biz köpeklerden bahsediyoruz. İnsanlardan değil. İnsan farklı bir varliktır. Yaratılma amacı köpeklerden elbette farklıdır ve insana çok daha fazla donanım eklenmiştir. İnsanlar eğitilebilir. Ve değişebilir. Zaten insanlar değişmeyecek ve eğitilmeyecek olsaydı Din olmazdı. 40 yaşına kadar zalim olan biri bu yaştan sonra pekala alim olabilir. Ama 5 yaşına kadar kaçak olan bir köpek 5 yaşından sonra süper köpek olmaz; olsa olsa kaşar köpek olur.

Köpekte soy tartışması anlamsızdır. Ama hangi soyun daha iyi olduğu konusu tartışabilir. A soyunun boğuşa girmesi, B soyunun döş vurması, c soyunun dişinin iriliği, D soyunun derisinin esnekliği, E soyunun sonculuğu ve acıya tahammül kabiliyeti veya K soyunun nefes performansı Z soyunun sitili alfabenin diğer harflerine göre üstün olabilir.

Bide akıncığım şu var;

Mesele anlatmaksa ben anlatırım, biliyorum ki sende anlatırsın. Kusur anlatımda değil anlayacağın. Herkes kendi kapasitesi kadar anlar.

Selametle
Anne ve babadan aldıgı genlerın kombinasyonu cok onemlı akn abının dedıgı gıb %70 gerıye
gerıye kalan %30 yeterlı bakım ve nekadar profesyonel bı calışma olursa olsun
Galıba bıras da şans ..
(22-10-2009, Saat:01:47)johann Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]aslında cevabı çok net bir soru sorulmuş. soyu sopu belli olmayıp çok iyi köpekler çıkabilir ama o köpeğin damızlığı sahibini hayal kırıklığına uğratır çünkü yavrularının kendisi kadar iyi olması imkansıza yakındır.

çünkü profesyonel köpekçiler kaliteyi bir köpeklik değil her köpeğinde yaşamak ister.

Üstad kendi yazınızda çelişmişsiniz üst parağrafta soyu belli olmayan ama kendisi iyi olan bir köpeğin yavrularının da iyi olmasının imkansıza yakın olduğunu;
Alttaki parağrafta ise soyu belli olan köpeklerin tamamının iyi olacağını *** etmişsiniz.
O halde üst parağrafta belirttiğiniz iyi köpeğin yavruları iyi olamadığı halde alt parağrafta belirtilen soyu belli köpeğin yavruları neden çok iyi olabilmektedir burada bir çelişki yokmudur sizce. Neticede ortada biri soyu belli diğeri belli olmayan fakat her ikiside iyi olan iki köpek vardır birinin yavrularının iyi olması imkansızken diğerinin yavrularının kötü olması imkansız olarak değerlendirilmiş bu hususların gerekçeside açıklanırsa kanaatimce daha aydınlatıcı olur. haddizatında o soyu belli olmayan ve fakat kendisi iyi olan köpeğin üst soyunun kaliteli olmadığını kabul etsek dahi neticede en azından bu köpekten itibaren alt soyununda iyi olması gerekmezmi. çünkü soyu belli olan köpeklerinde soyları geriye doğru ilanihaye devam edecek şekilde bilinmemektedir enfazla olsa olsa dedesinin dedesinin dedesi şeklinde devam etse bile 20-30 karın önceye kadar ulaşılabilir ve belkide ondan önce o bahsedilen köpeğinde soyu belli değildi ama bir tanesi iyi olmuş ve bu köpekten sonra devam eden alt soyunun hepsininde iyi olacağını kabul etmekteyiz. fakat bu şansı hasbelkader iyi olan ama soyu belli olmayan bir köpeğin alt soyu için tanımamaktayız bence ortada büyük bir çelişki var ama tabii bu benim şahsi kanaatim.
Saygılarımla.
fiziksel özelliklerde gen cok önemliyken karakter özelliklerde cevre faktörü agır basar ana babası 80 cm üstü olan bir köpeği nasıl beslerseniz besleyin 50 cmlik bir köpek yapamassınız ama anesi babası cok saldırgan bir köpeği kuzu gibi uysal yapabilirsiniz arkadaşın biri o zaman al bir golden kangalları yesin yutsun benzeri bir cümle kurmuş goldeni nasıl beslersen besle kangalın gücüne erişemez bu fiziksel bir özelliktir ama en saglam kangalın yavrusunu tüm goldenlardan korkan bir köpek yapmak cok basittir az cok sürü güden yada davar içinde bulunmuş insanlar bilir ufak bacaklı en büyüğü 10/15 kg olan adına masti denilen köpek vardır yavru bir çoban köpeğini 2 yaşındaki mastinin yanında büyütürsen masti onu ezer köpek büyüsede gücü yetsede ona diklenemez cünkü ondan cekinerek büyümüştür başka boyunca köpekleri götürür ama o ufacık köpeğe saldırmayı bırak köpek hafif hırlasa döner gider bu çok görülen bir örnektir
savaş cenk kardeşim

ben gayet net anlattım çeliştiğim bir yer yok ama dilimin döndüğünce anlatmaya çalışayım.

bir köpek kendinden yedi nesil önceki atalarının genlerinide yavrusuna aktarır ama bu 7 göbek önceki genlerin doğan yavruda baskın olma şansı azdır. o soyu kötü kendi iyi olan köpeğin soyunun bir yerine bir zamanlar sağlam karakterli dövüşçü bir köpeğin geni karışmıştır ve o genler o köpeğe geçmiştir. ama o genlerin bahsettiğimiz köpeğin yavrularında baskın olma şansı oldukça azdır. elbette böyle bir şans vardır ama azdır.

iyi soydan gelen iyi köpeğin 7 göbek boyunca ataları hep iyi dövüşen ve inatçı köpekler olursa dövüşçü gen o soyda baskın gen haline gelir. o köpeğin dövüşçü karakterinin yavrularındada devam etme şansı çok yüksektir.

bahsettiğim konuyu iki örnekle açıklamam gerekirse her şey daha net olur sanırım.
iyi soyun iyi köpekleri örneğim;

1-quink
2-zihni, tekkulak
3-güdük, dolaş, boz
4-çil, ejder
5-kırmızı, papa, bozi
6-barbaro, bazuka, kırmızının yeğenleri

bunların hepsi türkiye standartlarında üst düzey dövüşçüler. yukarıdaki listeye 10larca köpek daha eklemek mümkün

sadece iyi köpek örneğim.

1- afyonlu arap

liste sadece bu kadar. arap iyi bir köpek olmasına rağmen henüz göz dolduran bir yavrusu çıkmadı.
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9