Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: İnbreed-Linebreed-Outbreed Teknikleri
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
İnbreed (1 derce akraba Hayvanların birbiren çiftleşdirmesi)Tekniği dünyada bir ırkın kusurlarını ortaya koymak için tek teknik ve hiç bir bilmsel başka bir uygulama yoktur iki Öz kardeş çiftleşmesinden cıkan yavrular bütüm ırkın kusurlarını döker eğer hiç kuzur yoksa hem fiziksel hem zihnsel o zaman o ırk 100% Kalite ve değer biçilemez bir ırk dır çok çok nadir bir durum.

Genelde İnbreed Anne Yavru veya Baba Kız veya Dede Torun gibi vs. Hayvanları Çiftleşmesi.
Bu ne zaman yapılır eğer Kaliteli bir Hayvan varsa ve onun Kalitesi diğer Hayvanlara göre çok üstünse onun Genetik özellikleri kayıp olmasın dıye yapılır.
Bazı hayvanlar baskın deyıldir yavruları ıyı olmaz onlar da da bu yabılabilir ve baskınlı artar bu ırkın bu uygulamadan sonra.


Linebreed İnbreed gibi akraba Hayvanların çiftleşmesi sonucu ama 2 veya 3 4 derce Hayvanların çiftelşmesinden elde edilen Yavrulara denir maksat ise soy takipi. Bu Hayvanlar Sistematik bir şekilde soy Ağacını takip ederek bir Soyu yaşatmak bu şekilde ama bu uygulama
inbreed deki gibi hastalık Riskini çok daha azdır cünkü araya hep taze kan girer ve aynı kan yüzdesi 100% de 10 larda civaren seyredir.


Outbreed farklı bir ırkın diğer bir ırk nan ciftleşdirmek misal Kangal nan Mastiff.
Bu Teknik özellikle 2 dünya savaşın da çok yaygın dı Safkan İngiliz Mastiff,Bullmastiff,Bordeaux Mastiff vs gibi iri Köpekler aç kalmış bazen bonbalardan veya hatta İnsalar tarafından yenmiş.
Ellde kalan 10 Hayvan veya daha az bunlar bir ırk için yeterli sayıda olmdaı için sağlıklı bir ırk için St. Bernhard Köpeği kullanıldı ve St.Bernhard Köpeği kullandıkları için onlara Alp Mastiff denildi cünkü özellikle İngiliz ler Köpeklerin nin Bustard(Piç) olarak anılmasını istemıyorlardı.



Bizim Ülke bu Teknikler genelde eskiden beri hiç uygulanmıyor ve şimdide az ama bilinçli şekilde uygulıyanlar da az.
Bu İnbreed,Linbreed e gelince bir soyu takip etmek ve kayıp olmasın diye yarıyor ama daha zayıf Başıklık düşük olan hasas Alerjikli ömrü kısa hayvanlar meydan cıkardıyor.
Misal ortalamada bu Teknikler nen üretilmiş Avrupa saf kan ırklarında Ömür 7 ila 9 yaş.
Bizim Köpekler ise Sağlıklı doğal ve İnsan selectiona tabi tutulduğu için rahat 13 yaşında girebiliyor lar az hastalık taşıyor lar ve Doğal bir Safkanlığa sahip ler.
Türkiyen nin zor şartları hem iş bakımdan yani davarda,hem hava şartları,hem de insanlarımısın Köpekçilik anlayşından hep sert ve sadık tavuk yemeyen yumurta yemeyen vs çoçuklara hoşgörülü sündük olmayan köpeklerin tutulmasın nan dünyaca Ününe kavuşmuştur.

Aslan lar bu konuda iyi bir örnek bir sürüde baskın erkek ciftleşir bütüm dişiler nen ve 4 sene ya hüküm sürer ya sürmez başka bir Aslan gelir ve sürüyü ele gecirir ve böylece taze bir kan girer sürüye rakıbin yavrularını öldürür ve bütüm yarı veya yetişkin erkekleri kovalar.
Africa aslanları çok sağlıklı ama Asya Hint Aslanları hem daha ufak hem de hastalıklı cünkü çok az bir avuç sayıdalar ve taşıdıkları kan bozuluyor.