Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: Damızlık seçimi
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Arkadaşlar meydan köpekciliği artık eskisi gibi değil bir çok şey daha bilinçli yapılmaya başladı bunun başında üretim gelmektedir bana göre.Bu konu hakkında bir başlık açmak istedim.
Damızlık seçimi kan hattı oluşturulması vb konularda tecrübeli üreticilerinde fikirlerini burada paylaşmalarını umuyorum.
Ben çoban köpeği üretmiş bir insan değilim bu sevdaya yeni başladım sayılır fakat uzun dönem pitbull ürettim besledim ve yetiştirdim en ilgi duyduğum konu ise üretim konusu idi.Çok okudum yazıştım dinledim ve denedim başarılı da olduk elimizde ki damızlık dişimize tr de ilk por ünvanını aldırmayı başardık bu üretimin bir başarısıdır.
Şimdi ben şahsi fikirlerimi paylaşmak istiyorum
Damızlık köpek seçimi ilk başta ne istedğinize göre değişir.Bir meydan köpeği mi istiyorsunuz yoksa show köpeği mi bunun kararlaştırılması lazımdır bir çok köpeğin meydanlarda rezil edildiğini görüyoruz.
Diğer bir konu damızlık meydan köpeğinin hangi özelliklere sahip olması gerekir? Çok kötü köpekten iyi yavrular çok iyi köpekten kötü yavrular çıkabilir bu herkesçe bilinen bir konudur ve tamamen şansa bağlıdır fakat bir çok köpekcinin bu şansa ne ayıracak zamanı ne maddiyatı nede sabrı vardır bu yüzden damızlık seçimi garantiye yakın olanlardan yapılır yapılmaktadır.
Şimdi afyonlu arabı ele alırsak bana göre damızlık olarak kullanılacak bir köpek değil maça ite kaka zorlayarak giren köpek damızlık yapılmamalı bence çok kuvvetli bir köpek sonunu bağlayan bir köpek ama zoraki başlayan bir köpek.(arkadaşlar lütfen örneği polemiğe cevirmeyin elinde varmı onun gibi köpek gibi kelimeler yazmayın sadece bir örnektir sahibine ve araba saygım vardır)
Bir karfur bana göre damızlık tutulacak bir köpektir çünkü bir meydan köpeği için en önemli şey olan hırsa sahiptir.diğer eksik yönleri üretimde kapatılmaya çalışılabilir.Ben şahsım adına en başta hırsa bakarım sonra döverken çıkmayı bırak dayak yediğinde çıkmamasına bakarım.örnek olarak bir karfurla tuzköy köpeği olan güdük soyu bir dişi eşleşmesi olsa mutlaka bir yavru alır bakardım ha kötü çıkma ihtimalide var bunu kimse garanti edemez ama şansımı denerdim.
üretim işi uzun bir süreç gerektirir bir batınla bunu yakalamak zor olmaktadır deneme yanılma şanş faktörü erkek ve dişinin birbirini tutması vs gibi faktörler vardır.cross kullanılmalı lakin bilinçli bir şekilde.hırsı olan bir it soncu olan bir itle kırılıp ikisini bir arada barındıran bir enik yakalandığında gücü ön plana çıkan bir kanla üretime alınıp istenen yakalandığında zekası olan bir kanla üretim devam ettirilebilir fakat yazmak kadar kolay değildir bu işler dediğim gibi zaman mekan ve maddi imkan gerektirir.
bunlar benim nacizane düşüncelerimdir.herkesin fikrini düşüncesini almak isterim.
saygılar

mai1008

Paylaşım için teşekkürler!
[Resim: kv.gif]


Güzel bir konu düşüncem bur konu hakkında şu dur Afyonlu Arap ele alınmış İnsanlar bir Vücüt dili vardır Hayvanlarda da bu var yanı bir Köpek boğuşmuyorsa nedeni korkalık mı yoksa zekası mı afyonlu Arap da bence zeksası boğuşmak istemıyor ama Güçünün farkında ve gerekdiyi zaman savaşıyor.
Damızlık değeri düşük kabul ama onun annesi kardeşler vs ailesindeki diğer hayvanlar bakalım düzgün kullanıldımı özellikle bacıları veya Annesi.
Güdüklere gelince inbreed yanı birbirine vururulmuş hayvanlar 1 veya 2 derece akraba hayvanların Çiftleşmesi.
Bu yüzden baskınlar ve soylarını kuvvetli bir şekilde devam ettirıyorlar.

Damzılık için Avantajlara bakınmalı ne istenilirse ona göre Kaliteli Dişiler getirlmeli ve Damızlık değeri yüksek hayvanlar tabi tercih edilmeli.
Kan hattı oluşturmya gelince misal robot soyo kan hattı oluşturulmak istenıyor o zaman onun torunarı alınır misal bir dişi ve bir başka torunu alınır çıftleşdirilir ve bundan olacak yavru genetik olarak robot soyuna yakın bir yavru olacak ve onun torunu veya oğlu yine bir robot soyu nan ciftleşir böylece baskın bir robot soyu elde edilir.
Yanlız şunuda bilinmeli ne kadar inbreed o kadar performans düşüklü yaşancakdır ve en çok para dönen ve kaliteli Damzılıklar bulunan saf kan attlarda innbreed yüzde 4% geçmez.