Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: Kangal vs. Boz
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
(07-03-2013, Saat:12:52)samur Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]100 tane kangal 1 tane boz yapmaz benim içinde zevk meselesi gelelim boz diye bir cins yok diyen arkadaşlara samur 11 aylık o yaşta ondan büyük kangal varsa getirsinler yan yana boz farkını anlarlar

tabi zevk meselesi de herşey boyla olacak değil.akn t. ben köpekleri dövüş için üretmiyorum demiş dolaylı yoldan . sense 10 aylık köpeği dövüşe atıp boz besliyorum diyorsun
BOZ IRKLARI COK GUZEL KOPEKLER VE BENIM GORDUGUM KANGALDAN EPEYCE FARKLI AMA COGU INSAN BUYUK KOPEKLERE KANGAL DEDIGINDEN BU KONULAR ORTAYA CIKIYOR BAZEN BILENLER BOZUN FARKINI HEMEN ANLIYOR GUZEL KOPEKLER URETIYORSUNUZ BASARILAR
boz bes para etmeyen ittir. adamcildir , korkaklarida cok , kac tane ps ps ettirdim ister video yayinliyimWink)


akn beyin mohammede kazikladi bozde . 3 yasinda rahmetli oldu kalp yetersizligi yuzunden. hayanlari kira kira organ eksikligi cikmaya basladi,)) ben bunun yerinde olsam bu kadar insan arkasinda kufur ediyo yuzune ediyo .bu kopek aleminde cekilim. haciya gidip butun gunahlarimi affettirrim namaza baslarim Wink

(24-08-2012, Saat:02:41)manas Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]
(13-06-2012, Saat:11:49)kocoglu38 Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]bazı sorunlarımdan dolayı 1 hafta kadar giremedim boz un kangaldan değerli (isim yapma ve ırk kabülünden dolayı) olacağını sanmıyorum kangal la boz arasındaki bi kaç farkı izlenimlerime ve bbilgime dayanarak izah etmeye çalışayım.
-kangal daha zekidir.
-daha yakışıklıdır.
-boz kangaldan cüsse ve güç olarak daha üst düzeydedir.
-itten ite fark eder ama genelde kangal daha korumacıdır
-boz daha kavgacıdır.
-kangalı eğitmek daha kolayken boz pek itaatkar değildir.
-fizyolojik ve morfolojik özellikleri yazmaya şimdi gerek yok ıvır zıvır şeyler onlar
-kangal diğer köpeklerle iyi bir uyum kurarken bozların alışması birbirlerini kollaması çok daha zordur (hatta toplu kavgalarda kangal arkadaşlarını kollarken bozlar alttakine yüklenir her kim olursa olsun farketmez.
lakin boz mu daha iyi kangal mı sorusuna ben cevap vermem ikiside bizim köpeğimiz benim gözümde eş değerdir.

Sayın KOÇOĞLU;

Sizin anlatımınızdan yola çıkarak bende bildiğim kadarını anlatayım..
-Kangal Boz dan kesinlikle daha zeki değildir. Kangalın zeki olduğuna dair hiç bir araştırma bulgusu yoktur. Daha açık yazmak gerekirse Kangal hiç bir köpeğe göre zeka baz alınarak değerlendirmemiştir, ama gerek Jakem gerekse emniyet müdürlüğü envanterinden yeterince zeki olmadığı ve eğitlebilirliğinin az olduğu için çıkarılmıştır. Ben safkan kangal denen hiç köpek beslemedim, ama boz çoban köpeklerinin çoban köpekleri içerisinde en zeki ve en duygusal köpek olduğunu söyleyebilirim.
-Eğer baz alınacak Köpek Sam oğlu BOZ ise ben ondan daha yakışıklı bir köpek görmedim. Ama bu kişiden kişiye değişen bir durumdur.
- Boz kangaldan daha iri, daha kemikli ve daha gösterişlidir.
-Korumacı derken neyi kastettiğinizi anlamadım. Ama bekçi köpeği ve çoban köpeği olarak en üst düzeyde görev yapan çok sayıda Boz vardır.
-Kangalı eğitmek imkansıza yakındır. Kangal dogası gereği eğitim almadan sadece Çoban köpekliği yapabilir. Jakem envanterlerini karıştırırsanız daha net bilgilere ulaşırsınız. Bulamayanlar için Doğan KARTAY. Bozkırın Gözcüsü..
-Boz kesinlikle daha kavgacıdır. Yemeğini diğer köpeklerden kıskanır.
-Morfolojik özellikleri anlatmaya gerek yok. zaten anlatılınca anlayabilecek pek kimsede yok. Ama Boz daha iri, daha kalın kemikli ve daha kısa tüylüdür.
-Kangal uyum sağlarmı bilmem ama Bozlar diğer köpeklerle geçinemezler. Çünki lider karakterli köpeklerdir. Bir atasözü derki; Erkek eşeği anırtan taşağıdır. Smile
(19-08-2012, Saat:09:24)vurucu Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]boz diye bilinen itler bir ırk olmayıp,sağlamları akn ve çevresinde sakatları onda bunda olan hep aynı itlerin içerisinden doğup duran küçÜk sayılı bir it ailesidir.
akn akıllı bir adam ,reklamı da iyi,kendisi itlerini bir ırka yamayamayacağını biliyor benim itlerimin ırkını ben yarattım,ırkı boz olarak adlandırdım diyor.
srbt kendi güdük itlerini,ortama sarmak için uğraşınca,akn'a da gün doğuyor,serbülentin güdük itleri ile boz karşılaşınca boz göze hoş geliyor.iyi bir kangalın yanında imparator boz ve torunlarının esamesi okunmaz ama akn srbt'e dua etsin


Boz diye bir ırk gerçekte yoktur, zootekni açısından yoktur ama mesele köpek olunca kinoloji devreye giriyor.

Olayın özeti şudur; Elinde kangal adı verilen köpekleri besleyen arkadaşlar kendilerinden başka diğer tüm köpekleri kırma yada mastif diye adlandırmaya başladılar. Kıçlarından element uydurur gibi ırk standartları uydurdular. Bu durumda akn ın önderliğinde bu tipe giren köpeklere başka bir isim vermek gerekli hale geldi. Çünkü siz sürekli ötelerseniz diğer insanlarında kendi köpeklerine başka bir ırk adı vermeye bal gibi hakları vardır. Siz elinizdeki köpeğin hangi ırka mensup olduğu konusunda söz söyleyebilirsiniz ama beğenmediğiniz, kırma dediğiniz köpeklerede bırakın sahipleri başka bir isim versinler. Köpeklerde ırk denen kavram zaten bir aileden ortaya çıkar. Bknz; Dogo seleksiyonu ve doberman seleksiyonu, Luis Dobermanın anıları Smile..
Altuğ bey;
iyi bir kangalın yanında imparator boz ve torunlarının esamesi okunmaz demişsiniz. Evet bahsettiğim kendisindekinden başka hiç bir köpeği beğenmeyen kendisinde olmayanı öteleyen değersizleştiren tavır tamda bu işte. Sam oğlu BOZ dan daha yakışklı saydığınız bir köpeğin resmini paylaşın bizimle. Ve namuslu vicdan sahibi arkadaşlarımızda hangisinin güzel olduğunu söylesinler. Sizin haklı çıkmanız için bütün kullanıcıların bila istisna sizin dediğiniz köpeği beğenmeleri şart. Bir kişi bile beğenirse sizin esamesi okunmaz dediğiniz önerme geçerliliğini kaybeder.

(23-08-2012, Saat:07:06)KITMİR Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]MEŞHUR BOZ YANİ 300.000 BİN DOLAR VERİLEREK ÇİFTLİK KURULAN BOZUN İNTERNETTE ENİKLİK SAHİBİ İLE SERBÜLENT BEYİN VİDEO ÇEKİMİNİ İZLEDİM SERBÜLENT SORUYOR BOZ BİR IRKMIDIR NERDEN GELİYOR BOZU BÜYÜTEN KİŞ CEVAPLIYOR AKSARAYDAN ÇIKMA KÖPEKTİR. BUNU AKLIMIZA TUTAR İSEK AKININ BOZ HAKKINDA YAPTIĞI ÇEKİMLERİ GÖZ ÖNÜNE ALIR İSEK AKINA GÖRE BOZ ÇOBAN KÖPEĞİ URFA YÖRESİ KÖPEĞİDİR. BURDA BİR YALANCI VAR YAAA KÖPEĞİ ENİKLİKTEN BÜYÜTEN KİŞİ YALANCI YA DA SONRADAN SATIN ALAN YALANCIDIR DİYECEĞİM BUDUR BOZ ÇOBAN akn BEYİN REKLAM KÖPEKLERİ İRİ ÇOBAN KÖPEKLERİ BİRDE akn BEYİN DÜZENLEDİĞİ YARIŞMALARADA YAPILAN AÇIK ARTIRIM SATIŞLAR MİLLET ....... GÜLÜYOR ONLARA BİRAZ İNSAF LÜTFEN 5 BİNLİK AÇILIŞ OLAN KÖPEK 70.000 SATILIRMI 70.000 LİK KÖPEK İSE 5.000 DEN ASÇILIŞ YAPILIRMI GAYRİ CİDDİ YARIŞMALARIN GAYRİ CİDDİ SATIŞLARI BUNLAR BU İŞTE PARA VAR DA akn BEY OKADAR AÇILDIKI 200.000 EUROLARDAN ATMAYA BAŞLADI YAHU BU KADAR PARAYA GİDEN KÖPEK IRKIN SAHALARDA NEDEN YOK TÜRKİYEDE ÇATI KARABAŞTIR ALTTA İSE YÖRELERE AİT KARABAŞ IRKLAR VARDIR SİVASIN KARABAŞI KANGAL DENİZLİ YÖRESİ KARABAŞLAR AKSARAY YÖRESİ MALAKLI KARABAŞLAR VS. VS BOZLAR OLARAK TARİF EDİLEN KÖPEKLER İSE İÇ ANADOLUDA ÇOKÇA GÖRÜLEN ÇOBAN KÖPEKLERİDİR.

Önce bir yanlışlığı düzeltelim; Boz ne aksaray nede urfa köpeğidir. Sam oğlu BOZ Sam oğludur, Zihni Torunudur. Seceresi geriye doğru gider. Boz has TUZKÖY köpeğidir. Tuzköylü bir dişi ve Tuzköylü bir erkekten doğmuştur. Daha sonra 11-12 aylık civarında iken çalınmıştır. 300 bin dolarlar falan ise çok uçuk rakamlardır. Sizin gibi bende show amaçlı olsa bile ortada afaki rakamların dönmesinden rahatsız oluyorum.

Sayın Ali aydoğmuş her ne kadar banlıda olsanız okuyacağınızdan emin olaraktan
mesajıma cevap verme nezaketi gösterdiğinizden dolayı teşekkür ederim ben sadece şahsi görüşlerimi bildirdim (kendime ait) hemen hemen fikirlerimiz aynı gibi tek mesele ben BOZ diye bahsederken sizin SAM oğlu BOZ ismindeki köpeğiniz beni pek alakadar etmez BOZ derken size ait olan bi köpekten bahsetmiyorum genel BOZ olan köpeklerden kastım sizin SAM oğlu BOZ unuz şahsi bi köpektir biz genel BOZ (guregh) lerden bahsiyorken her defasında olayı kendi köpeklerinize çekiyorsunuz BOZ ırkı ne sizin nede akn beyin yarattığınız bi ırk değildir KEndi BOZ isimli köpeğinizden çıkarmış olduğunuz jenerasyona kimsenin itirazı yok 300 çeşit köpek ırkı içinden herkes her çeşidini sever onuda en güzeli olarak nitelendirmeye hakkı vardır. bu sizin içinde geçerli illaki size göre BOZ denilen köpeğiniz dünyadaki en yakışıklı köpektir ama bunu herkese kabul ettirmek gibi bi zorlamaya girmeye hakkınız yok bendede var bi guregh çokta seviyorum ama bana göre en güzel köpek kafa karabaş gövde kızıl göğüs beyazdır Her Boz u kendinize mal etmeye uğraşmayın.
boz güzel ıt goruntu olarak sızler bu ısın teknık ınsanlarısınız bızlerde dısardan seyreden gören ben anlamam adamcı korkak ama kapıya bağlanacak bır durusu olduğu kesın
Benim şahsi fikrim Türkiyedeki Çoban Köpekleri hepsi yakın akraba.
Yaratılış da her tür Canlı nın farklı variationları/ırkıları vardır .
Türkiyede de eskiden Kangal ve Akbaşh dışında hepsine Çoban Köpeği denirdi kimisi kırma derdi kimisi yörük bunlar geçek ırklar mı alt türler mi kafalar karışık .
Doğan Karatay farklı Tiplerden bahs eder.
Ayrıca eski Tip Köpeklerde var misal Atkafa veya meşhur eski Mezgit Köpeği.
Şimdi Kangal,Malaklı,Akbaşh,Kars bunlar ayrı ırklar olarak kabul edilebilir.
Bozlara gelince yani Guregh Konya, urfa,nevsehir vsvs burda farklı bir takım Köpekler var bunlar bir ırk mıdır alt türmüdür ve Boz soyunu tanıtan kişi imparator Boz soyunu mu üretıyor yada gerçekden kimsen nin görmedi veya fark etmedi belki biraz ıslah gerektiren bir ırk a mı sahip çiktı bilemiyorum.

Benim düşünceme göre Türkiye ki ırklar Doğal safkanlar yani yaratılış gerği saf dırlar biraz da belki insan selection ve çevre koşullar.
Ama Avrupdaki ıslah sonucu meydana gelen Safkanlar doğal deyilerdir belli bir fenotipi elde etmek için katı inbreed ve linebreed uygulanmakta sonuç birbirine benzeyen huy ve özellikleri birbiribne yakın olan hayvanlar ama dezavantaj zor çiftleşen Hayvanlar,yüksek dercede ölü doğan yavrular,sakat hayvanlar,düşük bağşıklık vsvs.

Bizde ise zengin Genetik varıyasonlar olan Hayvanlar ve bence bu da iyi Malaklı ve Kangal kırma tarftarı deyilim ama doğal olark hayvanlar kızanda çiftleşebilir ve buda belki o kadar kötü bir şey deyil.

Umarım bizde Avrupaya özenmeyız ve Çetvel nen Köpekleri ölçmeye kalkmayız ve belli bir fenotip e takılıp bu yanlışa baş vurmayız.
Boz soyuna gelince bunu bir ırk olarak kabul etmek için bir yolu vardır o da Genetik testler yani Türkiyede bu boz soyu Köpeklerin hepsini ortak bir takım Genler sahip olmaları ispat edilmesi lazım en azından bir gen de olsa onları diğer kangal ve Malaklı da olmayan gen ve bu sadece Boz soyunda olan Gen olması lazım.
Var mı öyle bir araştırma bilmıyorum?
Yoksa öyle bir gen o zaman bilmem belki zaman nan bir ırk haline gelir ama o da doğal bir ırk olmaz Avrupa benzeri bir şey olur tabi Bozların sağlıklı ve Güzel Köpekler olduğunu farkındayım.
Ali bey kangal eğitilemez demiş...sahibiyle kurduğu bağ ile ilgili olarak eğitilebilir bir köpektir.Kangalı küçümsediği için boz adı verilmiş aslında olmayan ırkı yüceltme gayreti...Ben eğittim kangal.Gayet de güzel eğitiliyor.zeki olmadığını söylemiş.pes doğrusu.Çoban köpeklerinin hepsi zekidir.Boz adı verilen köpekler yörük köpeklerinin türevleri.eğer insanlar bu köpeklerin çiftleşmesinde rol oynamasalar bu kadar agresif de olmazlardı.akn kangal vve boz videosunda sunucu bayana diyor ki boz olanı sevebilirsin bir şey yapmaz.en iri kangal dediği köpeği ise sevmemesini söylüyordu.saldırganmış.o köpeği ha bire boğuşturduğu ve asosyal yetiiştidiği için öyle olmasın?Doğal ırk her zaman insan üretmesinden daha sağlıklı ve üstündür.köpek dövüşünde kangalın boza yenilmesi ise bozun üstünlüğünü göstermez.dayak yiyen kangala sürü başında o meydanda galip köpeği atın bakalım bi ne olacak görün.malaklıya benzeyen imparator boz denilen köpeğin sonraki jenerasyonları fenotip olarak git gide neden kangala benzemeye başladı acaba?bozlar daha iri kemikli ve iri ise bunu sebebi nedir?insanların iriler arasında eşleşmeler yaptırması.kangalları da irileştirebilirsin aynı yöntemle.benim eğittiğim kangal safkan secereli bir köpekti ve 15 aylıkken cidago ölçümüm 85 cm. idi.ve babasından daha boylu olmuştu.bakım da önemli.kangalı doğru yetiştirirsen ve ilgilenirsen,sayın Ali Bey çoğu insandan daha akıllı olduğunu gözlemleyebilirsiniz.akn Bey bu amalgamlarla Denizli,toros,konya,tuzköy,karapınar,urfa,sivas köpeklerinden bir boz ırkı çıkarmaya çalışıyor.mastif tipli Aksaray,mastif tipli konya köpekleri ile toros-denizli ege yörük köpeklerini aynı kategorilerde bir araya getirerek aslında her tipe ayrı ayrı zarar veriyor.Dövüşler için insan eliyle yapılan seleksiyonlar sonucu elde edilen köpekler dövüş merkezli üretildiği için sürü ve kolektif çalışma köpeği olma özellikleri yok edilip agresiflik boğuşkanlık elde edilmeye çalışılıyor.pitbulları elde etmek için yapılan gibi.agresif boğuşkanlar üretilip mülayim sakin olanlar üretilmiyor ve agresiflik baskın gen haline getiriliyor.agresif olan köpeklerin zeka seviyesi düşer.bu sebepten sosyalleşemez ve Ali Beyin de dedği gibi arkadaşı alta düşerse ötekilerle ona saldırır.ama kangal dost düşman ayrımını yapar ve ona göre davranır,Ali beyin de itiraf ettiği gibi.Kangalların irileri sağa sola götürüldükleri için şi,mdiki kangalların ufaldığı söylenebilir.Ben her zaman doğal ırkı tercih ederim.Doğal ırk olup onu besleyen aile fertlerine saldırı hikayesi olamayan alabay ve kangal ve akbaşlar gibi.ama kırmalar sahip babanın evladını öldürür ki bunları bol bol okuyoruz haberlerde.Gerçek boğuşun galibi hilesiz,ilaçsız,ve köpeklerin kendi iradeleriyle-sahibinin zorlamasıyla değil-çıktığı dövüşlerde belli olur.Safkan bir kangalı veya akbaşı değişmem.kafayı boğuşla bozup hayvanları heder edenlere atfolunur.
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7 8 9