Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: Köpeklerde Hapsırık ve Burun Akıntısının Sebepleri
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Köpeklerde hapşırma ve burun akıntısına sebep olan birçok problem olabilir. Soğuk algınlığı, sinüzit, polen alerjileri, boya-badana kokusu, buruna kaçan pisi pisi otu ve diğer yabancı cisimler nedeniyle oluşabileceği gibi tümör gibi daha ciddi hastalıklardan da kaynaklanabilir.

Aşırı sayıda ve peş peşe oluşan hapşırık nöbetleri genellikle alerjiler, enfeksiyonlar, yabancı cisimler ve tümörlerden kaynaklanır. Alerjiler, genellikle mevsimsel olarak çoğu kez polen ve diğer bitki liflerinden ötürü olur. Ağaç polenlerinin neden olduğu alerjiler en çok ilkbahar sonlarında ve yaz başlarında görülürken, çimen ve ot polenleri yaz ortalarında, diğer bazı bitkilerin de polenleri sonbahar aylarında alerji yapabilmektedir.

Sigara dumanı, boya kokusu da alerji yapabilir. Alerji nedeniyle oluşan hapşırmalarda hapşırık nöbeti belli periyotlarla devam eder ve durur. Hapşırmanın yanında gözlerde sulanma, patilerinde ve vücudun diğer yerlerinde kaşıntı ve kızarıklıklar da görülür.

HAPŞIRIK KRİZLERİ

Enfeksiyonlara bağlı hapşırıklar köpeklerde daha ciddi hastalıkların habercisidir. Bakteri, virüs veya mantar enfeksiyonlarından kaynaklanabilecek hapşırıkları takiben burundan tek veya çift taraflı olarak iltihaplı ve bazen de kanlı bir akıntı gelebilir. Enfeksiyonlar tedavi edilmediğinde kronikleşebilir ve köpekte iştahsızlık, ateş ve halsizlik de dikkati çekebilir.

Buruna kaçan ot, böcek, tel parçaları ve benzeri yabancı cisimlerden kaynaklanan hapşırıklarda, dakikada 10-20 kez ve sürekli oluşan bir hapşırık krizi izlenir. İçeri kaçan cismi hapşırarak çıkarma çabası bazen burun bölgesinde tahrişe ve buna bağlı kanamalara yol açabilir. Çok belirgin olarak diğerlerinden ayrılan ve süreklilik arz eden bu gibi hapşırıklarda hiç vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmak gerekir.

Çok yaygın olmamakla birlikte yaşlı köpeklerde burun ve farenks bölgesinde oluşan tümör ve benzeri şişliklerde de hapşırık görülmektedir. Özellikle burun içinde tümör nedeniyle oluşan hapşırıklarda genellikle tek taraflı ve çoğu kez kanlı bir akıntı görülür. Tümör yavaş gelişiyorsa hapşırık sayısı da yavaş yavaş artacaktır.

Hapşırık ve burun akıntısı belirtilerinde en çok dikkat edilmesi gereken konu eğer burundan kan geldiğini görüyorsanız derhal veteriner hekiminize başvurmanızdır.
guncel