Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: Çifleştirme Zamanının Tespiti
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Köpeklerde ovulasyon (yumurtlama) zamanı farklılıklar göstermektedir. Bu nedenle fertil (döl alınabilir) bir çiftleştirme için en uygun zaman ovulasyon sonrası 2-6. Günlerdir. Ancak spermler dişi üreme organında uzun süre canlı kalabildiği için daha önceki çiftleşmelerden de yavru alınabilmektedir.

Başarılı bir çiftleştirmede çeşitli faktörler önemlidir: Çiftleştirilecek köpeklerin yaşları, erkek köpeğin kullanılma sıklığı (iki-üç haftada bir dişi) ve gebelikler arasındaki süre göz önünde tutulmalıdır. Doğal koşullarda erkek ve dişi yan yana bırakıldığında nadiren sorun ortaya çıkar. En uygun çiftleşme zamanını belirlemede bazı testler kullanılabilir. Vaginal sitoloji, vaginoskopi, hormon düzeylerinin ölçümü. Ülkemizdede rutin uygulamaya girmiş bu testler hayvan severler yararlanabilir. Veteriner Hekiminize başvurarak detaylı bilgiyi edinebilirsiniz.

Dişi köpeğin davranışları da uygun zamanın belirlenmesinde önemli bir kriterdir. Ovulasyon (yumurtlama) çoğunlukla kızgınlığın üçüncü gününde şekillenmektedir. Buradan yola çıkarak dişinin erkekle ilk ilgilenmesinden üç-beş gün sonrası çiftleştirme için uygundur. Detaylı bilgiyi ve kesin zamanın belirlenmesi tekniklerini Veteriner Hekiminizden öğrenebilirsiniz.
2. gün her köpek vermez zorluk çıkarır 8. 10. güne kadar beklenebilir ve dişinin tava gelmesiyle daha rahat bi eşleşme olabilir...
Proöstrus dedigimiz 9-12 gün süren kanamanın sonrasındaki günlerde dişi çiftleşmeyi kabul etmeye başlar.ovulasyon(yumurtlama) kanama bitiminden 2 -3 gün sonran şekillenir.dişinin ilk östrusu ise hayvan korkak davranışlar sergileyebilir bu durumda hayvana zorlama yapılmamalı iki köpek mümkünse birlikte bi kaç gün bırakılmalı.
eline saglık sercan kardeşim
Tsk
guncel