Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: Kopek Egitimi Puf Noktalari
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
En yaramaz köpeği bile birçok oyun bilen iyi huylu bir köpeğe dönüştürmenin yolları...

Neden "Beceri" öğretmeli?

*Hayvanlarının ailenin bir parçası olduğunu düşünen bütün köpek sahiplerinin vazgeçilmezi ona beceriler, oyunlar öğretmektir. Bir köpeği eğitmek tıpkı diğer ilişkiler gibidir; bir yandan kurallar ve sınırlar koymak (neler kabul edilebilir neler edilemez), diğer yandan köpeğinize ondan neler beklendiğini öğretmek ve son olarak da birlikte zaman geçirerek birbirinin varlığından zevk almayı öğrenmek.

Gösterişli Beceriler

*Herkesin içinde biraz gösteriş yapma, caka satma duygusu vardır ve köpekler de bu konuda insanlardan hiç de farklı değillerdir. Köpekler bizi güldürmeyi severler ve yaptıkları maskaralıklar çoğunlukla bizi eğlendirir, ayrıca gündelik yaşamın streslerinden de uzaklaşmamızı sağlar. Köpeğinizle çalışmak için zaman ayırmanız, onunla olan sevgi bağınızı güçlendirdiği gibi iletişim kurma becerilerinizi de artırır. Köpeğiniz becerileriyle fiyaka yapmaya bayılacaktır.

Arzu Edilen Davranışlar İçin Eğitim

*Davranış problemleri üzerinde çalışırken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli nokta, köpeğinizin ortadan kaldırmaya çalıştığınız davranışının yerine ne yapmasını istediğinizi önceden planlamaktır. Yanlış davranışı kalıcı bir biçimde yok etmek istiyorsanız, yerine doğru davranışı yerleştirmelisiniz, aksi takdirde hiçbir sahici değişiklik elde edilemez.

Tuvalet Problemi

*Tuvalet problemleri, sahiplerinin köpeklerini gözden çıkarıp hayvan barınağına terk etmelerinin en başta gelen nedenini oluşturmaktadır. Bir köpekle sahibi arasındaki bağı, halının üzerindeki bir gölcük ya da dışkı kümesinden daha kolay zedeleyecek başka bir şey yoktur. Köpekler doğuştan gelen bir tuvalet içgüdüsüne sahiplerdir; uyudukları yerle tuvaletlerini yaptıkları yeri ayrı tutarlar. O halde bu içgüdüyü kendi lehimize kullanarak tuvalet problemlerini çözme imkanımız vardır.

Uzağa Kaçma

*Seslenildiğinde geri gelmeyen köpekler, size geri dönmeyişlerinin bir karşılığı olduğunu düşünürler. Eğer yanınızdan kaçarlarsa ve yiyecek, oynayacak, içinde yuvarlanacak bir şeyler bulurlarsa kaçmanın önemli ödülleri olduğunu düşüneceklerdir. Bu durumda geri dönüp sizinle birlikte olma güdüleri pek güçlü olmayacaktır.

İnsanların üzerine Sıçrama

*Köpek sahiplerinin uğraşmak zorunda kaldıkları ortak problem olan köpeklerinin insan üzerine sıçramasıdır. Bazen bu sıçramalar öyle bir hale gelir ki sıçrama tutkununun sahibi bir süre evine ziyaretçi kabul edemez olur. Bazı türlerin doğasında sıçramaya yatkınlık olabilir ama yinede köpeğiniz hem evde hemde insanlar arasındayken daha kabul edilebilir bir şekilde davranmalıdır.

*Köpeği olan herkesin bildiği gibi, bir köpeğin eğitimi için oldukça uzun bir süre ve emek gereklidir. Bir de köpeğinizin çeşitli oyunlar ve numaralar yapmasını istiyorsanız, daha çok çaba harcamanız gerekir
guncel