Ana Sayfa - TR Kangal Forum
Saf Kangal hakkında geniş bilgi - Baskı Önizleme

+- Ana Sayfa - TR Kangal Forum (https://www.trkangal.com)
+-- Forum: KANGAL - Forum (https://www.trkangal.com/forum-kangal-forum-6.html)
+--- Forum: Genel Konular (https://www.trkangal.com/forum-genel-konular-17.html)
+--- Konu Başlığı: Saf Kangal hakkında geniş bilgi (/konu-saf-kangal-hakkinda-genis-bilgi-10201.html)



Saf Kangal hakkında geniş bilgi - ByTiLki17 - 01-04-2011

Kangal kopegı nedır?

Türk ırkına ait olan ve orta asyadan anadoluya göç esnasında malını ,hayvanını ve canını korumus olan boz renkli siyah maskeli kuyruğunu sırtında toplayan kopektir. Kopek grupları içinde mastiff grubunda olup görevi sürü koruma yada büyük arazı koruma dır.

KANGAL TARİHİ BİLGİLERİ

Orta asya da türeyen ilk iri ırklardan olduğu bilinmektedir .dünyanın her bölgesindeki iri ırk köpeklerin belki de atası olduğu düşünülmekle birlikte zamanla akrabalıları çeşitli araştırmalarla gün ışığına çıkmaktadır.

Kangal köpeği Türk halkının her dönemde yanında bulunmuş savaşlarda, suru başında,yada köylerde kasabalarda ,kalelerin çevresinde bulunmuşlardır.

Kuntlar ve hunlar zamanı Türklerin başlangıcı olarak bilinir

Bu zamandan Uygurlar,Göktürkler ile devam etmişlerdir.1040 dandanakan savaşı ile anadoluya girişimiz ve uzun yayalaya yayılışımıza kadar bu köpek bir şekilde bizim refakatcımız sürülerimizin koruyucusu kadınımızın çocuğumuzun bekçisi olmuştur.

O tarihte ateşli silahlar icat edilmediğinden vahşi hayvanlara yada yabancı ve kötü insanlara karşı kangal köpeğiı doğal olarak savaşmak ve sahibini malını canını korumak durumunda kalarak doğal bir seleksiyondan gecmiştir.

Kaynak;meydan larusse sabah yayınları

KANGAL KOPEK DUNYASINDA NEREDEDIR?

MASTIFF yani kalın kemikli iri köpeklerin gurubunda olan sürü koruma yada büyük arazı koruma köpeğidir .aslı görevi suru koruma yada büyük arazı korumadır. Sürü koruma konusunda dünyanın en başarılı ırkıdır.Karakter olarak davranışlar olarak ta son derece asıl ve ağır baslıdır.Yapıları itibarı ile asla gereksiz tepkiler vermezler.dış görünüşlerinin aksine oldukça çevik ve hızlıdırlar.

Gerek anatomık yapısı gerek karakterı bu gorevı sonderece basarılı yapmasını saglamaktadır.bu kopekler gecmısten bugune ınsan secımı ıle degıl kendı tercıhlerı ve kendı mucadelelerı ıle eslesır ve urerler.

Insan secımı olmadan bugunkı seklını almıs nadır kopeklerden bırısıdır.

Anadoluda suru korurken en buyuk rakıplerı kurtlardır.koyuna benzerlıklerı(kara maske boz govde)onların kurdu kolay aldatmasına yardımcı olur.

KANGAL KÖPEKLERİ IRK STANDARDI

1)GENEL BAKIŞ;

Kangal köpeği diğer bir çok ırka göre iri bir ırktır.Mastiff grubunda olup görev olarak sürü koruma köpeğidir.Bunun dışında da mükemmel bir arazi koruma köpeğidir.

Boyunu ölçmede kullanılan alet yerden omuz yüksekliğine kadar olan uzunluk esas alınır.İşlem sırasında boy ölçerin dikey parçası hayvanın dirseğinin arka kısmına değmelidir.köpeğin kılları iyice bastırılmalıdır.

İdeal yükseklik ;

Erkek köpekler;82 cm

Dişi köpekler;75 cm

Kabul edilebilecek yükseklikler

Erkek köpekler;70-85 cm

Dişi köpekler;67-81cm dir.

Boydan %5 lik sapmalar makul görülebilir.%5 üzerindeki sapmalar kangal köpeklerinin değerlerine önemli zararlar vermektedir.Kangal köpekleri kareden biraz uzun vücutlu köpeklerdir.

İyi gelişmiş adaleli ve kemikli bir yapısı vardır.genel yapı sağlamdır.

Hayvanın genel yapısındaki sağlamlık ve arazideki sıkı tırıs gezmelerindeki,kurt kovalamadaki,arazinin ve sürünün tamamına hakimiyetindeki başarısı sahip olduğu anatomik yapıdan kaynaklanmaktadır.

Boy uzunluğu ile vücut uzunluğu orantısı ön ve arka bacak yapısı ile açıları köpeğe yüksek fiziki güç sağlamaktadır.

Kangalların kıl yapısı onlara her türlü hava koşulunda mükemmel koruyuculuk sağlamaktadır.

Sadece çalışma gücü değil tüm özellikleri ile iyi görünüşü olan bir ırk elde etmeye çalışmalıyız.Ancak bu çalışma gücünü etkilemeyecek şekilde olmalıdır.

Cinsi farklılık net olarak ayırt edilebilmeli,şöyle ki;erkek ve dişi kangallar fiziki dış görünüşte bile farklı özelliklere sahip olmalılar.

Kangal köpeği standartları dahilindeki bir köpeğe bakıldığında iç dünyasındaki denge ve gücünün tam bir uyum içerisinde olduğu görülmektedir.Bu hayvanın asil ve dengeli bir görüntüsü vardır.Bunu anlatmak zordur ama ilk görüşte bile fark edilir.Yürüyüş stiline bakılırsa sağlıklı vücut sağlıklı ruh deyiminin tam olduğu düşünülür,yani fiziki ve ruhani yapısını bütünüyle gösterebilmektedir.Kangal köpeklerinin çalışma gücü özelliklerini değerlendirebilmek için sadece deneyimli uzmanlar çağırılmalı.Hatta özellikle kangallar üzerinde uzman olan kişiler çağırılmalı.Değerlendirilecek olan özelliklerin başında psikolojik yapı gelmektedir.

En duyarlı kangal köpeği bile sürü başında yada arazi de neşe içinde ve arzulu olarak çalışabilmeli.Kangal köpekleri her ortamda cesur ve kararlı hareketlerini gösterebilmelidir.Normal ortamlarda kangal dikkatli,söz dinleyen iyi bir arkadaş olmalı.Birlikte yaşadığı insanlara ve çocuklara saldırgan olmamalı.Aynı şekilde yabancı hayvanlara ve insanlara karşıda aşırı bir tepki göstermemeli.İnsanlar üzerinde bıraktığı etkiler intibalar;uyumu,minnettarlığı ve kendine güvenidir.Sakin ve dengeli olmalıdır,sevgi gösterilerini kabul etmeli ama ilk olarak o başlamamalı.özgüven eksikliği bu cins için tipik olmayan bir özelliktir.

2)PSİKOLOJİK DURUMU;

Sağlam sinir sistemi,dikkat ,kendine özgü davranışı,koruma içgüdüsü,sadakat ve aldatıcı tekliflere kapılmayan,aynı zamanda cesaret,savaşma içgüdüsü ve hareketlerindeki kararlılık safkan kangal köpeğinin en önemli özelliklerindendir.Bu özellikleri sayesinde yüzyıllardır Anadolu da son derece başarılı olarak yaşamakta ve soyunu devam ettirmektedir.

3) BAŞ;

Başın büyüklüğü vücudun büyüklüğü ile orantılı olmalıdır.(başın uzunluğu omuz yüksekliğinin %35-40 ı kadar olmalıdır)kafa aşırı kaba olmamalıdır(mastiff kafası gibi).Kafa tası oval,yuvarlak,kulak arası genişçe ve kafatasının ortasındaki çıkıntıya doğru eğimli olmalıdır.Kafa tasındaki kaslar etli bir görünüm vermeden buruna doğru uzanmalıdır.Gözler orta büyüklükte, çıkık değildir.Gözler burun deliklerinden dikey olarak 45 derece açılarla konumlanmışlardır.Çeneler sağlam ve dudaklar dişlerini tamamen örtmelidir.

4)DİŞLER;

Dişler sağlam ,güçlü,tam teşekküllü yani 42 diş (20 yukarda,22 alt çenede olarak)olmalıdır.Kangal’ın dişleri makaslanır biçimde konumlanmış olmalıdır.Yani dişler makaslanır biçimde birleşmelidir.Ağzı kapalı iken alt kesiciler iç tarafta olmalıdır.Kerpeten ters ısırma ,alt kesicilerin üst kesicilere erişememesi ciddi bir kusurdur.Aynı böyle aralarında boşluk olan küçük dişlerinde olmasıda noksanlıktır.Çeneleri sağlam ,iyi gelişmiş,dişlerinde diş etinde sağlam oturmuş olmalıdır.

5)KULAKLAR;

Orta büyüklükte,kökünden geniş,yüz maskesini tamamlar biçimde siyahtır.V biçiminde yandan sarkık ve kafa tasına bitişik dururlar.öne çekildiğinde gözleri kapatacak uzunlukta olmalı.Kulaklar uyarı halinde iken uç kısımları kafa tasına bitişiktirler.Sakin yada uyurken kulaklar geriye çekik durarak kafa tasına tamamen yapışık dururlar bu kusur değildir.

6)GÖZLER;

Orta büyüklükte ,badem biçimli,çıkık yada gömülü değillerdir.Göz rengi maskesini tamamlayacak şekilde koyu renktir.Kahve en çok görülen renktir.

7)BOYUN;

Güçlü sağlam ,kasları çok iyi gelişmiş,kafatasına orantılı nispeten uzun olmalıdır.Aşırı sarkık derili (malaklı)ve buruşuk olmamalıdır.Boynunu ufuk çizgisine göre 35derece dik tutmalıdır.uyarı halinde hafifçe yukarı kaldırmalıdır.Hareket halinde hafifçe ileri uzatır.Omuzlarından biraz yüksek tutar.

8)VÜCUT YAPISI;

Vücut uzunluğu yüksekliğinden 1/1,2 orantısında daha uzundur.kısa vücutlu yada aşırı uzun bacaklı köpekler üretim için tercih edilmemeli.Göğüs derin ve oval olmalı(elips).Yandan bakıldığında bacak yüksekliği ile göğüs kafesinin alt sınırından omuz yüksekliğinin ölçüldüğü en üst noktasının uzunluğu eşit olmalıdır.(%48-52 max).

Göğüs kafesi alttan kabarık olmalıdır.Kalkan balığı gibi.Kaburga kemikleri yeteri kadar esnek ve beline doğru ufalmalıdır.Hızlı koşmayı ve arazide başarılı manevra yapmasını engelleyici bir formada olmamalıdır.Yani kafes fıçı biçiminde olmamalıdır.ortalama göğüs kafesi çevresi omuz yüksekliğinin %3-5 fazlasıdır.

Karnı hafifçe topludur,sarkık değildir ve içeri doğru incelir.Sırtı beli dahil ufuk çizgisine paraleldir.omuzlara doğru yükselebilir.Sağrı orta uzunlukta ,omuz yüksekliğinin uzunluğunun %25 i kadardır.

9)KUYRUK;

Yumuşak gür,iyi gelişmiş yere sarkıkken topuk kemiğine kadar uzanmalıdır.Vücut tüylerinden aşırı tüylü olmamalıdır.Hareket halinde yada uyarı durumunda minimum kuyruk ucunu tam içe dönük olarak sarmalı ve sırtına doğru toplamalı.

10)ÖN BACAKLAR;

Kürek kemiği uzun ufuk çizgisine göre 45 derece açılı eğik ve göğüs kafesine sımsıkı bitişiktir.Omuz ve kürek kemiği sağlam ,gelişmiş kasları olmalıdır.Önden bakıldığında dirsekler dışa yada içe dönük olmamalıdır.Bacaklar göğüs kafesinden aşağı doğru düzgün şekilde inmelidir.Bilekler sağlam ve kalınlığı bacağın en üst çap kalınlığından çok ince olmamalıdır.

11)ARKA BACAKLAR;

Uylukları orta uzunlukta ,sağlam kabarık ve kaslıdır.Yandan bakış normal uyarı durumunda uyluk ve uyluk altı kemiği 45 derecelik açı oluşturur.Topuk ekleminden bileklere inen kısım(tarak kemikleri)90 derece açı oluşturur.Ayak tabanları sağlam ve kuru olmalıdır.Topuk kemikleri uzun arazi yürüyüşü ve kurt yada diğer köpeklerle olan boğuşmalarda avantaj sağlayıcı şekilde kısadır.

12)PENÇE (PATİLER);

Yuvarlak uzun kemikli parmaklı,toplu ve kaslı görünümlüdür.Yastıklar sert ve çatlaksız olmalıdır.Tırnaklar kısadır.Bazen önde yada arkada fazladan bir yada ikişer fazla tırnak bulunmalıdır.Bu ne pozitif ne de negatif bir durumdur.

14)RENK;

Açık bej den sütlü kahveye kadar olan renk aralığında olabilirler.Bazılarında sırt bölgesinde enseden kuyruğa doğru kırçıllı olmak sureti ile siyah kıllar olabilir.

Genel rengi BOZ dur.Göğüste ve bilekte beyazlık kabul edilebilir.Kuyruk ucunda da beyazlık olabilmektedir.Bunun dışında bir yerde beyazlık olmamalıdır.Yüzü ,çene çevresi,gözlerin etrafı,(bazen alın dahil)kulaklar siyahtır.

15)POST;

Sert kıllı esas postu sıktır.Doğru şekilde vücuduna sıkıca yerleşmiştir.Genelde çift kat tüy yapısı vardır.alttaki pamuksu üstteki kıl tipindedir.Sırtta ve göğüste biraz daha uzundur.Aşırı uzun ve kıllardaki yamulma ve kıvrılma hatadır.(golden retriever gibi)

16)KUSURLAR;

Köpeğin çalışma özelliklerini azaltan yavaşlatan özellikler şunlardır.

Cinsel özelliklerde bozukluk.Kangal köpeklerine has olmayan psikoloji,zayıf sinir sistemi,çok fazla heyecanlı,hiddetli,korku,yeteri kadar neşeli olmamak,tembel,testislerin gelişmemiş olması,albinizm renkli göz,burundan alına doğru yada her hangi bir şekilde maskede beyazlık,vücutta beyaz yada kahve yada ana renginin dışındaki her renk,aşırı uzun yada kısa çene,genel olarak köpeğin vücut ve genel haline uyumsuz her türlü şey hatadır.


RE: Saf Kangal hakkında geniş bilgi - CANER - 02-04-2011

paylaşım için tşk


RE: Saf Kangal hakkında geniş bilgi - KOÇOĞLU - 02-04-2011

zevkle okunan bi bilgi teşekkürler bu konu önemli yere alınmalıdır.


RE: Saf Kangal hakkında geniş bilgi - ByTiLki17 - 02-04-2011

önemli deil


RE: Saf Kangal hakkında geniş bilgi - fandaslı - 07-05-2011

kulaklarda siyahlık olmaması hatamıdır


RE: Saf Kangal hakkında geniş bilgi - vurucu - 08-05-2011

tam siyah olmayan ya da siyah kılların boz arasında kaybolduğu kulaklar mümkün,ancak tam siyah olması yukardan bağlı olması,uzun ve v şeklinde olması,kulağın katlı olmaması,yarım kırık olmaması genel olarak istenir.nadiren bazı ailelerde içe katlı kulaklı bireyler görülmüştür,bunun yakın akraba eşleşmesinden olduğu düşünülmektedir.üretimde kullanmak için kabul edilebilir bir hata sayılır,ancak yarışmaya çıkartılmaz