Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: Malaklı-Mastiff
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3 4
Arkadaşlar Bazı Yerlerde Gördüğüm Doğruluğuna İnanmadığım Ve Ciddi bir Konu Olarak Gördüğüm Aksaray Malaklı sının İspanyol veya İngiliz Mastif Irkından Geldiğini İdda Edenler Var. Bu Konuyu Onlara İthafen Açıyorum Sizinde Düşüncelerinizi Bekliyorum.

İspanyol Mastiff :

Familya: Mastiff
Diğer Adları: Mastin Espanol, Mastin de Espana, Mastin de la Mancha, Mastin de Extremadura, Mastin de Leon
Rengi: Kırmızımsı kurt rengi, açık kahverengi, beyaz-altın, beyaz-gri veya bu renklerle çizili.
Çıkış Yeri: İspanya
Çıkış Tarihi: çok eski zamanlar.
Orjinal İşlevi: çoban köpeği (sığır çobanı), muhafız köpek, vahşi domuz avcısı, yürk arabası çekicisi
Günümüzdeki İşlevi: Bekçi, koruma köpeği, çoban köpeği (sürü koruma)
Ortalama Ömür: 10-14 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 50-60/45-55 kg

Boy Erkek/Boy Dişi: 65-70/60-65 cm

Temel Özellikleri
Sert, dayanıklı ve kırsal görünüşlü bir köpektir. Neşeli, itaatkar, efendisine karşı duygulu, ancak yabancılara karşı kuşkucudur. Eğitilebilir bir köpektir, birçok işin üstesinden gelebilir.

Neler Yapar?
Tipik bir muhafız köpeğidir, özellikle kırsal kesimde, fabrikalarda ya da işyeri avlularında kullanılır. Ancak başka görevler için de mükemmel bir köpektir. çoban (Kurtlara karşı amansızdır!), özellikle vahşi domuz avcısı, araba çekicisi görevleri sayılabilir. Askeriye tarafından cephaneliklerin korumasında da kullanılmıştır.

Kökeni
İspanya'nın Estramadura bölgesinde yaşar. Aslında Estramadura ya da La Mancha Mastiff'i olarak da bilinir.

İngiliz Mastiff :

Familya: çiftlik köpeği, koyun sürüsü koruma köpeği, mastiff
Diğer Adları: English Mastiff, İngiliz Mastiff
Rengi: Kulaklar, burun ve kaslar koyu renk olmak üzere açık kahverengi; kayısı rengi; gri; kahverengi
Çıkış Yeri: İngiltere
Çıkış Tarihi: çok eski zamanlar
Orjinal İşlevi: Koruma
Günümüzdeki İşlevi: Koruma
Ortalama Ömür: 8-10 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 79-86/79-86 kg

Boy Erkek/Boy Dişi: 74-79/69-71 cm

Temel Özellikleri
Cüsseli, sağlam yapılı ve hareketli bir köpektir. Dikkatli köpek yetiştiriciler tarafından geçmişten gelen vahşi özellikleri başarıyla giderilmiştir. Günümüzde dengeli ve nazik bir hayvandır. özellikle çocuklarla arası iyidir. Eğitilise, suçlulara olağanüstü bir kavgacılıkla saldırır.

18. yüzyılda şöyle tarif edilmiştir: "Mastiff'in karşısında köpek, bir arslanın karşısındaki kediye benzer."

Neler Yapar?
Geçmişte gösterilerde kullanılan, kana susamış bir savaş köpeğiydi. Daha sonra, sürüler ve ıssız yerlerdeki fabrikaları korumak için kullanıldı. Günümüzde insana eşlik etmesinin yanında, hala bekçi ve muhafız köpeği olarak da kullanılmaktadır.

Kökeni
Avrupa'ya Fenikeliler tarafından getirilen, Tibet Mastiff'inden türetilmiştir. Kısa süre içinde Büyük Britanya'nın yerlisi olmuş ve büyük değer kazanmıştır.

Buda Bizim Milli Varlıklarımızdan Aksaray Malaklısı (Türk Mastifimiz) :

Malaklı ırkına aksaray vilayeti ve çevresinde yetiştiği,anavatanı bu bölge olduğu için aksaray malaklısı da denir ve bu köpekler yüzyıllardır aksaray vilayeti sınırları ile şereflikoçhisar ilçesi sınırlarının da tamamını kapsayan çok geniş bir coğrafyada yaşamakta ve yetiştirilmektedirler, bu coğrafyada yüzyıllardır insanların en önemli geçim kaynağı hayvancılıktır dolayısıyla çok sayıda küçükbaş ve büyükbaş hayvan sürüleri bulunmaktadır ve bu sürülerin koruma ve bekcilik (güdülmesi) görevleride eski çağlardan beri bu bölgenin kendi köpekleri ile yani malaklı köpekleri tarafından yapılmaktadırlar.. Malak kelimesi aksaray yöresine ait bir terimdir ve anlamı da dudak demektir,bu köpeklere malaklı denmesinin sebebide köpeklerin dudaklarının büyük ve sarkık olmasıdır..köpeğin ırkı aslında aynen kangal da olduğu gibi “anadolu çoban köpeğidir” zira aksaray il’i ve çevresi anadolu’nun tam göbeğindedir dolayısıyla bu bölgede yetişen ve bu bölgeye ait olan bu köpeklerde anadolunun köpeğidir ancak isimleri daha yeni yeni halk arasında duyulmaya başlamıştır bunun en büyük sebebi de üreticilerin malaklı yavrularını yıllardır kangal adı altında satışa çıkarmaları ve bu şekilde tanıtmalarıdır bu sayede şuan dünyanın dört bir yanında insanlar köpeklerinin malaklı olduğunu bile bilmemektedir.
Her nekadar malaklı da kangal gibi anadolu çoban köpeği olsada sivas yöresinin köpeği olan kangal dan bazı fiziksel farklılıklar gösterdiği için son zamanlarda yapılan kangal festivallerinde kangal üreticilerinin bir çoğu bu ırkın festivallerde ayrılmasını talep etmişlerdir ve bu talepleri dikkate alınmaya başlanmıştır ve dolayısla artık ırk kendi yöresel ismini taşıma yoluna girmiştir.
Malaklı kangala göre daha iri yapılıdır özellikle kafa ve ayaklarda bu fark bariz belli olur,dudakları (malakları) büyük ve sarkık olur, omuz yüksekliği erkeklerde genelde 75-95 cm. Dişilerde 65-85 cm.dir. Ancak çok nadir olmakla birlikte 100 cm'in üzerinde erkekler vardır. Ağırlıkları erkeklerde genelde 70-100 kg. Dişilerde 50-80 kg. Dır ancak bakıma bağlı olarak 120 kg. Ve üzerinde erkek malaklılarda mevcuttur, renkleri çoğunlukla boz karabaş ve sarı karabaştır ancak akbaş ve ala(açıkkahverengi ve beyaz) renkte olan malaklılar da mevcuttur, vücutları çok kalındır bu yüzden dışarıdan bakıldığında hantal ve tembel gibi dururlar ancak gerçekte çok seri ve hızlı köpeklerdir, karakteri genelinde sertdir yabancı ve kötü niyetli insanlara karşı son derece saldırgandırlar o yüzden bekcilik ve koruma köpeği olarak mükemmel bir ırktır, normalde diğer hayvanlarla arası iyidir ancak sert karakteri ve fiziksel gücünün farkında olan malaklı sahipleri bu özelliklerini kullanıp bu ırkın diğer köpeklere karşı aşırı saldırgan olmasını sağlamışlardır ve bu da malaklı ırkının köpek dövüşlerinde kullanılmasına hatta neredeyse sadece bu konuda büyük şöhret kazanmalarına yol açmıştır öteyandan bu ırk büyük işyerlerinin, lüx villaların,fabrikaların vb. Bahçelerinde de koruma ve bekcilik görevlerini başarı ile yerine getirmektedirler,ayrıca kangalda olduğu gibi sürü gütme özellikleri de vardır ve bu yeteneklerini de başarı ile yerine getirmektedirler. Anavatanı iç anadolu bölgesi olduğu için soğuk ve sert iklime karşı son derece dayanıklıdırlar ancak sıcak iklim şartlarında yaşayan malaklı hayranları bazı tedbirler alarak kendi bölgelerinde de bu ırkın bakımını yapabilirler
Erkekler;75 cm -95 cm (70-100kg)
Dişler;65 cm -85 cm (50-80kg)

Bunlarda Malaklının Eski Zamanlardan Beri Var Olduğunun Kanıtları :


[Resim: dcy0kh.gif]
Bu Anadoluda Eski Çağlarda Mağara Duvarlarına Çizilen Resim

[Resim: 2wqeneu.jpg]
Bu da Osmanlı Zamanında Çizilen Resim.

Buyrun Beyler Karar Sizin Ben Aksaray Malaklımızın Daha Eski Olduğunu Ve Olsa Olsa İspanyol Veya İngiliz Mastifinin Bundan Türediğini, Malaklının Bunlardan Türemediğini Savunuyorum Yorumlarınızı Bekliyorum.
eline emeğine sağlık güzel çalışma olmuş tebrikler
valla çalışma 10 numara gerçekten emek harcamışın sen kardeş ellerin dert görmesin aydınlatman için saolasın
Bu konuyu ben de araştırdım. DNA testi olmadan açıklanamayacak bir konu.
(14-02-2011, Saat:12:35)darker10 Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]eline emeğine sağlık güzel çalışma olmuş tebrikler

Teşekkür Ederim Kardeşim.Yorumun İçinde Ayriyeten Sağol.
(14-02-2011, Saat:12:45)06kesto06 Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]valla çalışma 10 numara gerçekten emek harcamışın sen kardeş ellerin dert görmesin aydınlatman için saolasın

Çok Teşekkür Ederim Dostum.Elimizden Geldiği Kadar Bir şeyler Yapmaya Çalışıyoruz.
(14-02-2011, Saat:12:48)burakgediz Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Bu konuyu ben de araştırdım. DNA testi olmadan açıklanamayacak bir konu.

Kardeş Elimde DNA Testi Gibi bir Olanak Olmadığı İçin Bir şey Söyleyemeyeceğim Bu Konuda Hakim Arkadaşlarda Vardır Onları Buraya Davet Ediyorum.Elimden Geldiğince Milli Varlığımızı Savunuyorum.Neden Malaklının Irkı İsp.Veya İng. Mastiff Soyuna Dayandırılsın ki ?
onlar itten ne anlar ingilizler sömürgecilikten köpekle uğraşacak zamanı nerden bulmuş.ispanyollarda denizde köpekmi yetiştiriyolarmış.
(14-02-2011, Saat:09:33)kocoglu38 Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]onlar itten ne anlar ingilizler sömürgecilikten köpekle uğraşacak zamanı nerden bulmuş.ispanyollarda denizde köpekmi yetiştiriyolarmış.

Aklın Yolu Bir Smile
Sayfalar: 1 2 3 4