Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: İyi Köpekler Ve Şampiyon Köpekler Hangi İl Ve İlçelerden Çıkmıstır
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
adam nerelerden çıkar diye sormuş millet şunun bunun itini saymış yok koçhisarmış yok tuzköymüş yok elbistanmış sonuçta hepsi anadolu çoban köpeği sürücülük nerdeyse itin iyiside ordadır tek tek il saymaya lüzum yoktur şu an için en yaygın sürücülük iç anadolu ve doğudadır onun için itin iyiside boluda iç anadolu ve doğudadır istanbulda diyende bi halttan anlamıyordur sahil bölgesinde büyüyen enikten bi halt olmaz havası suyu ne kadar sertse o bölgenin itinin canıda o kadar sert olur
İtin kralıda torosların geçtiği yerlerde olur eniklikten köyden şehre 2 enik getiriyoruz en iyi şekilde bakıyoruz 1 yıl sonra aynı batın kardeşlerile kıyaslıyoruz aç suzuz dağda ne yediği belli olmayan it her türlü besini ve bakımı alan kardeşine 10 basıyor neden mi ?
dağda gezen it sıcağı rüzgarı yiyor yağmurun karın altında yattıkça saatlerce dolaştıkça sertleşiyor kayış gibi oluyor tüyleri sertleşiyor derisi meşin gibi oluyor. yuvada gölgelede hiç bir zorlukla karşılaşmadan büyüyen eniğin derisi lastik gibi canıda çok tatlı oluyor soy moy tırt 10 dakka boğuşan it uzun boğuştu oluyor öğlenden ilkindiye kadar boğuşan itler gördük ama gel görki meydancılıkları hiç yok neyse kısacası itin iyisi şu abiden çıkma bu abiden geçme işleri yalakalıktan başka bişe değildir itin iyisi koyunun ardında dağlarda geziyor şunun bunun çiftliğinde değil.
koçoğlu arkadaşa sonunakadar katılıyorum- diğer arkadaşlarıda tenzihen belirtiyorum bölgecilik yapmak etiket yapmak sadece bu işin ticaretini yapan arkadaşların tarzı
İyi it ölçüsü nedir?
1-davara giden,eşli gezebilen ,sürüyü koruyan ve kurda çöken mi?
2-Nerede olursa olsun meydana çıkıp boğuşan mı?
Arkadaşlar,orada iyi it var burada iyi it var hikayedir.Evet nice iyi itler var ki,meydana çıkıp boğuşsa ortalığı kasıp kavurur ama çıkamaz,neden eşli büyümüştür,davarda gezmiştir,o meydanda o iti boğuşturamazsınız.İt meydan kurallarına uymaz.
tersinden düşünün,en iyi meydan itini de sürüye salın çevrede iyi itli sürüler varsa o iti 10 gün yaşatamazsınız,itler öldürür.
aksaray malaklısı na gelince bu 15-20 yıllık meseledir,evet aksaray,karapınar,koçhisar vs yerlerde iyi itler mevcuttu ama malaklı dediğimiz o sarkık dökük tipte değildi.
Bu tip Merhum Çapan Hoca gibi bazı yetiştiricilerin Türkiye ye getirilmiş mastif tipleri ile kendi itlerini çekmelerinden ve bu tipe uygun itleri özellikle de akraba çiftleştirmesi yapmalarından sonra yaygın olarak çıkmıştır.
Aksaray iti dediğimiz itlerin temel profili esasen kangala yakındır.Öz temelde aynıdır,bölge ve kullanım amacına uygun olarak tipler şekillenmiştir.
1985 yılında Kangal Ağalarından Turhan Kangal'ın Kangal Kaymakamlığı için yazdığı bir kitap var,burada kangal üçtip olarak tarif ediliyor.
Turhan kangal birinci tip için ,çok büyük,çok heybetli,karınlı,koca kafalı ,çok boğuşkan itler.Davara gitmezler gidenler de davar yanından ayrılıp gezemezler,kurtçul itler bunları yakalar ise boğar,kurt yıktıkları nadirdir.diyor.
ikinci tip için ise yüksek olmasına karşın,daha atletik,daha ince yapılı,uzun sallı,az yer,çok gezer,sert sinirli ve boğucu köpekler,asıl kurtçullar bunlar ama sahibinin başını devamlı derde soktukları için en az beslenenler de bunlar diyor.
Turhan kangal üçüncü tipi de yukarıdaki itlerin çiftleşmesiden oldular diye ayırıyor,geneli boylu,iri ve atletik,davara uyumlu ve ekseri kurda giderler diyor.

doğrudur yanlıştır,bu görüşler 28 sene önce yazılmış ve anlatılmıştır.Görülen o ki birinci tip diye anlatılan şimdi malaklı olarak bildiğimiz itlere uygun,ikinci tip ise sivasta meşhur olan hamallı zoro,şeytan,karlos,balyoz gibi çok kurt yıkması ile tanınmış itlerin tipine uygun görünüyor.üçüncü tipin çeşitli şekilleri zaten ortada.
yani sivasta da bu it aksaray bu it kangal anlayışı eskiden yokmuş.sürü sahibi kurtçul ve davara giden iti tutmuş gitmeyeni atmış.Boğuşturma yaygınlaşıp talep artınca ayrım daha da ortaya çıkmış.
ırklar,yaygın olarak nerede bulunursa ora ile anılmaları normaldir.ama özünde bu kangalı sadece sivaslı yapmaz,malaklıyı da aksaraylı yapmaz.
kayseriden özellikle cemal dener caner abini köpekleri sampiyon cozi
kayseriyi unutmayaalım cemal dener köpekleri
ama bütün yorumları okutum muş tan beşo ve kaplandan konuşan ve hatırlatan yok amaonlar tabiki türkiyeyi fet etip avrubata cıkmışlar hatır latıyımarkadaşlar ve haberler ne olur bitakine untmayalım hayvanların hakını yemiyelimne olur MUŞŞŞ

elbistan