Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: Köpeklerde Hamilelik ve Doğum
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Hamilelik: Dişi köpeklerde hamilelik yaklaşık 63 gün sürer.Hamileliğin belirtileri iştah, kiloda artış ve memelerin büyümesidir.Ancak yalancı hamilelik yaşayan dişiler bu belirtileri gösterebilirler. Hamilelik döneminde dişi köpeğin çok iyi beslenmesi gerekir. Bu dönemde veteriner hekiminiz ile,dişi köpeğin hamilelik ve meme verme dönemleri boyunca beslenmesi ve bakımı,doğum sırasında yapılacakları ve acil bir durumda yapılması gerekenleri konuşmalısınız.

Doğumdan birkaç gün önce,dişi köpeğiniz yemeğini geri çevirebilir ve yavrularını doğurmayı düşündüğü yerde yuvasını kurmaya başlar.Onu daha önceden bir doğum sandığına alıştırmadıysanız,sizin dolabınızın içini,yatağınızın altındaki boşluğu da sizin tercih etmeyeceğiniz herhangi bir yeri seçebilir.

Doğum sandığında dişinin istediği kadar yer olmalı.İki alçak tarafı olmalı ve sıcak, kuru, cereyanlardan uzak bir yerde bulunmalıdır. Yumuşaklık ve temizlik için sandığın altına havlu ve başka yumuşak malzemeler koyabilirsiniz. Ancak gazete kağıdı daha iyidir, çünkü kirlendiklerinde değiştirilmeleri kolaydır. Yavrular biraz büyüdüklerinde ayaklarını daha sağlam basabilmeleri için gazete kağıdı yerine daha sağlam malzemeler koymalısınız.

Doğum başlamadan kısa bir süre önce köpeğin vücut ısısı düşer. Yaklaşık 24 saat sonra ilk sancıların başlaması beklenebilir.O zaman dişi köpek hızla solumaya, huzursuz görünmeye ve bazen kusmaya başlar. Kusma, doğumun başladığı sırada normaldir,ancak devam etmesi halinde bir hastalığın habercisi olabilir.

Doğum: Öncelikle köpeğinizin başında kalabalığın oluşmasını önleyin. Unutmayın ki doğum onun için oldukça zor olacaktır ve buna birde çevredeki insanların varlığından oluşacak tedirginliği eklemeyin. Onu mümkün olduğu kadar sessiz ve sakin bir yerde tutun. Normal, sağlıklı bir köpek genelde kolay doğum yapar,bir doktorun yardımına gerek duymaz. Her yavru kendi plasentası içinde doğar,ancak yavru nefes almaya başlamadan önce bu plasentanın alınması gerekir. Genelde dişi köpek bu işi hemen yerine getirir ve göbek bağını da keser.

Yavrular doğduklarında bir kese içindedirler ve göbek kordonuyla anneye bağlıdırlar. Genelde doğum sırasında anne yavruların göbek kordonlarını keser ve üzerlerindeki zar tabakasını temizler. Ancak bazı durumlarda bunu sizin yapmanız gerekebilir. Bu nedenle elinizin altında keskin bir makas, biraz dikiş ipliği ve birazda antiseptik olarak biokadin veya tendürdiyot bulundurmalısınız. Yavru doğduğunda üzerindeki zar tabakasını elinizle yırtın ve yavrunun üzerinden alın. Göbek kordonunu göbeğin yaklaşık 2 cm ilerisinden bağlayın. Sonra bolca antiseptik sürün ve bağladığınız yerin 1 cm ilerisinden kordonu kesin. Eğer yavruyu anne yalayıp temizlemiyorsa temiz ve kuru bir havlu ile siz yavruyu kurulayın.

Normal bir doğumda her yavrunun doğum aralığı 15-30 dakika kadardır. (Bazı doğumlarda bu sürenin 7-8 saate kadar uzadığı görülmüştür) doğum sırasında eğer yavrunun bir kısmı doğum kanalından çıkmışsa ve o şekilde sıkışıp kalmışsa siz yardım edebilirsiniz. Bunun için annenin her ıkınması sırasında yavrunun geliş pozisyonuna göre arka veya ön bacaklarından dikkatlice çekerek dışarı almaya çalışın. Burada ki en önemli konu çekme işleminin annenin ıkınmalarıyla eş güdümlü olmasını sağlamaktır.

Eğer anne sık sık ıkındığı halde yavruyu doğuramıyorsa bir terslik olabilir (yavru çok büyüktür veya geliş pozisyonu terstir). Bu durumda en fazla 30 dakika bekleyip (bazı durumlarda iki yavru arası doğum süresinin daha uzun olabileceğinin görülmesine rağmen siz yinede riske girmemeye çalışın) hemen veteriner hekiminizden yardım isteyin. Eğer bir tecrübeniz yoksa sakın anneye yardım etmeye kalkmayın.


Doğum sırasında dikkat edilmesi gereken şeylerden biriside her yavru ile birlikte düşmesi gereken plesanta artığıdır. Bunun takibi önemlidir çünkü herhangi bir plesanta artığının içerise kalması daha sonra ciddi sorunlara yol açabilir.

Doğum sırasında veya doğumdan sonra annenin doğum artıklarını yemesine izin vermeyin. Gerçi anne için bir zararı yoktur ama bu onun kusmasına sebep olabilir.

Doğum sırasında bazı köpeklerin aşırı yorgunluk, stres yada kıskançlıktan sahiplerini bile kabul etmeyebileceğini düşünerek dikkatli olun.






teşekürler harun baylaşım için
teşekkür ederiz harun bey bilgilernizle bizi aydınlanttıgınız için
yakında sana lazım olur bu bilgiler resul
lazım olacak teşekkürler
önemli degil yardımcı olabildikse ne mutlu bize
Güzel bir paylaşım teşekkürler harun
Sayfalar: 1 2