Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: Kangal`a yeni Rakip ( Türk Kurdu )
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7
Kangal köpeğine yeni rakip Türk kurdu
[Resim: 581520100304123640741.jpg]
Dumlupınar Üniversitesinde (DPÜ), Sivas Kangal köpeği ile Türkiye'de yaşayan bir kurdun çiftleştirilmesi sonucu 6 yıl önce elde edilen "Türk kurdu" adlı kurt köpeği, kurtla çiftleştirilerek "kurda yakın Türk kurt köpeği" geliştirildi.



DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Selçuk Özen, bilimsel çalışmalar sonucunda 6 yıl önce Sivas Kangal köpeği ile Türkiye'ye özgü kurdun çiftleştirilmesiyle "Türk kurdu" adlı kurt köpeği ırkı elde ettiklerini anımsattı.

Babası Sivas Kangalı, annesi de yabani kurt olan birinci nesil Türk kurt köpeğinin, Kangal'ın gücü ve zekası ile kurdun manevra kabiliyeti ve çevikliğini bünyesinde barındırdığını belirten Yrd. Doç. Dr. Özen, uzun süredir devam ettirdikleri yerli kurt köpeği ırkını geliştirme çalışmalarını sürdürdüklerini bildirdi.

"Nasıl bir Alman kurdu, Kanada kurdu, Sibirya kurdu varsa, bizim de 6 yıl önce Türk kurt köpeğimiz oldu" diyen Özen, Türk kurt köpeğ ini kurtla çiftleştirerek ikinci nesil Türk kurt köpeği bireylerini elde ettiklerini söyledi.

İkinci nesil kurt köpeğinin, yabani kurda çok yakın biyolojik özelliğe sahip olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Özen, "İkinci nesil kurt köpeğinin iki varyetesini elde ettik, ancak sayıları yeterli değil. Oğul yavrularda iki, ikincisinde bir bireyimiz var. Yani toplamda biri dişi, ikisi erkek olmak üzere üç kurt köpeği yavrumuz var" diye konuştu.

Özen, ikinci nesil kurt köpeğinin, annesi kurt köpeği, babası da kurt olduğu için görünüşte kurda daha yakın olduğunu anlattı.

İkinci nesil kurt köpeklerinin havlamadığını, insanlara zarar vermediği ve çok güçlü yapıya sahip olduğunu dile getiren Özen, şöyle devam etti: "(Türkiye'nin en iri vücutlu kurt köpeği bizdedir) diyebilirim. Bundan da sevinç duyuyorum. Birçok isimdeki kurt köpeklerinin cılız ve zayıf olduğunu görüyorum. Bu elde ettiğimiz kurt köpeği çok iri ve güçlü. Evcille ştirilmesi mümkün. Zaten yavruyken insanla doğrudan ilişki içine girmedi. Biz onların doğasına dokunmak istemedik. Çekingen davranmalarının nedeni bundan kaynaklanıyor. Birebir ilişki içinde olsaydık, diğer kurt köpekleri gibi insanlarla daha yakın temasa geçebilirlerdi. İkinci neslin, iki metrelik duvar ve tel örgüden atlaması söz konusu. Köpekler ya da kurtların iki metreden daha büyük bir engeli kedi gibi sıçrayarak aşabildiğini görmedim. Bu da herhalde köpekle kurdun bir yeteneği."

Yrd. Doç. Dr. Ahmet Selçuk Özen, Türk kurt köpeği ırkı geliştirilmesinde ikinci nesilden olumlu sonuç alınmasını, Türk bilimi açısından sevindirici olarak nitelendirdi.

Irk geliştirme çalışmalarına 8 yıl önce, "Neden bizim de Türkiye'nin hayvanlarından yola çıkarak yeni bir çeşit kurt köpeğimiz olmasın?" düşüncesiyle başladıklarını bildiren Özen, şunları kaydetti: "Akademisyen olarak primitif şartlarda çalışıyoruz, ekibimiz ve finansmanımız yeterli değil ama doğum gerçekleşti, bebek dünyaya geldi. Bu bizim için mutluluk verici bir olay. Bir düşünür bebek doğduğu zaman, (Bu bebek ne işe yarayacak?) demiş. Bu köpek yavruları bizim bebeğimiz. İnsanın yavruları ne işe yarayacaksa bunlar da o işe yarayacak. Biz onu daha yeni tanıyoruz, insanlarla çevreyle olan ilişkilerini yeni kavrıyoruz. Bir basamak oluşturduk, inşallah bizden sonraki nesil bu basamağın üzerine çıkar. Tabii her şeyi bir anda kar ve yarar amacıyla düşünmemek lazım. Bilimsel düşünce, bilgi açığını doyurmayı gerektirir. Bilim insanı, bilgi açığını doyurdukça zevk alır. Bizim de bu konuda bir bilgi açığımız vardı, onu doyurduk. Yani köpekle kurdun çiftleşmesini iki kez gerçekleştirdik. Köpekle kurdun yavrusu kurt köpeği oluyor, kurt köpeğiyle kurdun yavrusu da kurda yakın kurt köpeği oluyor."

Özen, elde ettikleri Türk kurt köpeğinin eğitimiyle de kendisi ya da başka araştırmacıların ilgilenmesini arzu ettiğini sözlerine ekledi.
olsunda tek bizde olsun ama kangalın yerini asla tutamaz hiç bir köpek nede rakip olamaz
Dunyanin hic bir yerinde, hic bir bilimsel toplulukta, toplami ucu gecmeyen bireylerin olusturdugu yapiya populasyon bile denmez. Kurtla kopegi sistematik olmayan bir sekilde ciftlestirip uc yavru alinca adini da hemen turk kurt kopegi koyuverdi bizim bilimadamlarimiz... hayvan turleri icerisinde melezleme ve seleksiyonla sabit bir irk olusturmak yuzyillari alan bir istir. bugun ku modern sigir, koyun keci, at ve kanatli hayvanlarin tarihleri yuzlerce yil geriye, kayit turmaya ve seleksiyona dayanir. hoca uc yavru elde etmis, sanirsin cidden birseyler yapmis.. bu da turkun turke bilim soslu propagandasi; adi ne? turk kurt kopegi... pehh
eskiden iyi köpekler zemheri ayi,(KURUDUN KIZAN AYIN)'da daga giderlermis vede haftalar sonra gelirlermis.Bu köpeklerde kurtlarla ciflesirmis.Genelde de bizim ic anadoluda kurtlari iri olur.Yani bunu bilim adamlari zaten biliyorlardi sadece biraz caba yeterli oldu.
el alem kuantom tekniği ile asırlar öncesi veya uzay çağına ışınlama yapıyor bizimkilerde türk kurdu üretmişler uydurmasıyona bakın bilimsel alanda yeni bir çalışma yapsınlar türklerin zayıf yanı zaten bizim kangallarımız bunu 100 yılar önce başarmıştı siz neyin çalışmasını yapıyorsunuzki siz allahtan daha iyimi biliyorsunuz ki böyle bir şey yaratınız başka buluş bulun kuş gribini bulun domuz gribini bulun aşılarını üretin birde milyon dolar harcamışız diyorsunuz yazıklar olsun sizlere hadi amerika size sponsor olsun buluşunuzu kabul etsin onlar size kıçı ile gülüyorlar türk kurdu diye
acaba iyi bogusur mu ki bu kopekler bence iyi bogusur
güzel bir calisma tebrikler
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6 7