Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: Aşısı Bulunmayan Önemli Köpek Hastalıkları
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
1- Herpesvirüs :

Bu viral enfeksiyon özellikle yavru köpekler için öldürücü bir hastalıktır.Süt emme çağındaki yavru köpeklerde hafif derecede solunum yolu enfeksiyonuna neden olur.Kalıcı enfeksiyonlar olgun dişilerde meydana gelebilir.Herpesvirüsler sinir hücrelerine yerleşerek bağışıklık sisteminden korunabilme yeteneğindedirler.Brusellosizin aksine,herpesvirüsle enfekte olan gebeler doğum yaparlar.Ancak maternal antikor geçişini sağlayamazlar.Bu annelerden doğan yavrular herpesvirüslere karşı duyarlıdırlar.

2- Bruselloz:

Bu bakteriyel hastalığın ne aşısı, ne de tedavisi vardır.Hasta köpekler devamlı taşıyıcı durumundadırlar.Spontan yavru atmalar Brusellosizin ilk göstergesidir. Bulaşma oral ve mukoz membranlar yoluyla olmaktadır.Erkek köpekler enfeksiyonu çiftleşme yoluyla, enfekte dişi köpeklerden alırlar.


Ayrıca hasta dişilerin vulvalarının yalanması ve idrarlarının alınması yolu ile de bulaşmalar olmaktadır.Dişiler de yine çiftleşme ve hastalığın etkeni olan bakterilerin ağız yolu ile alınması neticesinde hastalığa yakalanırlar.Bu nedenle dişi köpekler üreme öncesinde brusellosiz yönünden kontrol edilmelidir.

--Alıntı--
Bu herpesvirüsünün asi`sinin olmadigini Alman tv`sinde bilimsel bir programda izledim. Bagisiklik sisteminin zayifladiginda vucutta var olan bu virus, agiz, burun kenarlarinda derinin ince oldugu yerlerde sulu ve kasinarak yara yapiyor. Biz buna halk arasinda (Ucuk) diyoruz ve insanlarda da var. Bu virüs nesilden nesile tasinabiliyormus ama ailenin her bireyinde ayni etkiyi yapmiyormus ve bende de var. Genellikle soguk aldigimda, asiri üzüldügünde, Yagli ve salcali yemekler yedigimde, Yesil olgun incir yedigimde hemen elimi yikamaz isem ucuk cikiyor. Birde askerde nöbeti devraldiktan 5 dakika sonra , nöbette uyuyakalan agrili arkadasi karakol komutani balta sapiyla dövdügü gecenin sabahinda cocugun suratinin ve agzinin icinde buna benzer yaralar olustu ve cocuk 1 hafta soguk corba dan bir sey yiyememisti. Onun herpes oldugunu bilemiyorum ama doktorlar cok korktugu icin olmus demisler. Simdi hepes cikma belirtisi basladigi yeri iyice yikadiktan sonra oraya icmekte oldugum sicak cay bardagiyla kasinan yerin arasina kagit mendil veya ince bez koyarak dayanabildigim kadar düzenli olarak bastirarak yara cikmasini önleyebiliyorum. Eskiler bunu kizdirilmis cira ile yaparlarmis.
Bu bruselloz hastaligi ineklerde de var. Ineklere bruselloz hastaligina karsi asi yapildigini toprak tv`de izledidim. Peki bu hastalik ineklerde de ayni zarari gösterdigine göre Köpeklere niye yapilmasin? Bunu bir veterinere sormam lazim. Ögrendigim zaman sizlerle paylas mak dilegiyle Hoscakaliniz, Ayrica böyle konu basligi actigi ve vermis oldugu bilgiler icin 77 yalovali arkadasima tesekkür derim.