Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: Dogo Argentino
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Yuksek,yapili ve oldukca guclu bir kopek turu... beyaz tonlarda olurlar..Arjantin'e ozgu bir mastif varyantidir. eski zamanlarda yerel halkin birkaciyla (ayni kangallarin kurta yaptigi gibi,zira tek basina bir kopek hicbir zaman,tekrarliyorum hicbir zaman vahsi bir hayvani alt e de mez) puma avina ciktigi cesur, dovusken ve cusseli ama hizli bir kopektir. belirgin ozelligi baskin beyaz rengi ve cipil gozleridir.BEYAZ OLUM MELEGi adi ile de anilmasi kopek hakkinda bir fikir verebilir. Bull terrier, mastiff ve boxer gibi onun uzerinde saf kopek irkinin dogal olmayan yollarla (labaratuar kosullarinda) sentezlenerek ortaya cikardigi kopek irki. dogo, ismini yaraticilari olan iki kardesin arjantinli olmasindan alir.



Irkin yaraticisi prof. dr. antonio nores martines bir genetik uzmani ve tutku dolu bir avciydi. 20.yy baslarinda arjantin'de av dupeduz tehlike demekti, cunku gerek ucsuz bucaksiz kayaliklar ve caliliklardan olusan arazi, gerekse de tehlikeli hayvanlar (puma, jaguar ve avrupa yaban domuzu) her avi gercek maceraya donusturuyordu.
dunyadaki hicbir kopek bu kosullarda avlanamiyor, denendiklerinde ise kendileri "av" oluyorlardi.

antonio martines'in hayali av icgudulerine sahip olan, uzun mesafeleri kosabilen, iyi koku alabilen, bir pumayla teke tek dovusup onu alt edebilecek kadar guclu, dovus sirasinda alabilecegi yaralar yuzunden mucadeleyi birakmayan ama ayni zamanda ve en onemlisi de insanlara ve diger kopeklere karsi gereksiz agresiflikten yoksun bir kopek cinsi yaratmakt.

antonio martines'in hayalini kurdugu kopegin ozellikleri yeryuzundeki hicbir kopekte birarada yoktu. istedigini elde etmek icin bircok kopek cinsinin en iyi ozelliklerini biraraya getirmesi gerekiyordu. karsisindaki isin cok uzun, yorucu ve belki de imkansiz oldugunu biliyordu, ama basaracak olursa butun dunyayi hayrete dusurecek bir kopek cinsinin ortaya cikacagini da cok iyi biliyordu.

yeni irkin temeli olarak perro de pelea'yi (kordoba beyaz dovus kopegi - gunumuzde soyu tukenmistir) aldi. (bazi kaynaklara gore 30 disi) buna tam 9 farkli kopek irki ekledi ve uzun yillar sonunda amacina ulasti. kullandigi butun kopekler safkandi ve ciftlesmeler sonucu dogan yavrular arasindan en elitlerini seciyordu.

secilen irklar da tabii ki dikkatli inceleme sonunda belirleniyordu.

alinabilir.

[Resim: art007.jpg]


1. bir puma veya yaban domuzuna yetismek ve ona saldirmak icin hizli ve cesur kopeklere ihtiyaclari vardi ve antonio nores martines ve kardesi agustin nores martines'e gore bu kopek irlanda kurt tazisi'ndan baskasi olamazdi.

2. elde edilen kopegin buyuklugunu korumak ve kas yapisini daha da gelistirmek icin ispanyol mastiff'i kullandiklari bir sonraki cins oldu.

3. avrupa'daki en populer av kopeklerinden biri olan pointer mukemmel koku alma duyusunu verdi.

4. bulldog'un geni gogsu, yere saglam basisi ve gozupekligi, kardeslerin yeni cins icin sectikleri diger ozelliklerdi.

5. boyut olarak biraz kucuk olmasina ragmen "kopeklerin gladyatoru" bullterrier cesaret, korkusuzluk, ceviklik ozelliklerini verdi.

6. kafa tasini ve genel olarak butun iskeleti guclendirmek ve buyutmek icin danua tercih edilen bir sonraki cins oldu.

7. dunyanin en guclu kopek cenelerinden birinin sahibi dogue de bordeaux yeni cinsin zaten guclu olan cenelerini biraz daha gelistirdi.

8. arjantin pampaslarinda avlanmak icin kolaylikla secilebilen bir renk olan beyaz icin pirenei dag kopegi kullanildi.

9. en son kullanilan cins olan boxer yeni cinse saglam psikoloji ve canlilik verdi.






artik sonuca ulasilmisti. yeni kopek butun beklentileri karsilamakla kalmiyor, ayni zamanda cok ustun birkac ozellik daha sergiliyordu.
ne yazik ki 1956 yilinda prof. dr. antonio nores martines trajik bir kaza sonucu hayatini kaybetti ve ortaya cikan bu yeni kopek irkinin uluslararasi kopek federasyonu tarafindan resmen taninmasini (1964) goremedi.

kardesi avgustin bu cinsin populer hale gelmesi icin elinden geleni yapti ve onun sayesinde bu yeni irk yok olmaktan kurtuldu. gittigi her yere yaninda dogo argentino yavrularini goturuyor ve oradaki ust duzey kisilere hediye ediyordu. daha sonra arjantin'in kanada'daki buyukelcisi olarak kuzey amerika'ya gittiginde yine yaninda birkac dogo goturerek kopegin orada da taninmasini sagladi...

.


Enerjik, guclu ve ortalamanin ustunde zekaya sahip guzel gorunumlu bir kopek turu. cocuklarla cok iyi anlastigi bilinir. bahceli ev sahipleri icin daha idealdir, cunku surekli hareket halinde olmadigi takdirde, sahip oldugu enerji agresif hareketlere donusebilir. yurtdisindan 1000$ gibi ucuk fiyatlar karsiliginda alinabilecegi gibi, bursa da bulunan yetistirme ciftliginden (ayni kalitede olmasa da) 500-700 ytl civarinda bir fiyat karsiliginyla alinabilir.