Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: Domuz kapanindan kurtulan Kangal Köpegi
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Köpek Domuz Kapanından Kurtarıldı

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde, köylülerin kurduğu domuz kapanına yakalanan kangal cinsi köpek sahibi ve hayvanseverler tarafından kurtarıldı. Belinden yaralanan köpek, Turgutreis Belediyesi Sahipsiz Hayvan Barınağı'nda tedaviye alındı.

Bodrum'a bağlı Dereköy'de yaşayan Ursula Robert'in üç yıl önce sahiplendiği ''Mike' isimli kangal cinsi köpek, geçen Perşembe günü, köylülerin tarlarına domuzlardan korumak için kurduğu ucu sivri demirlerden yapmış kapana yakalandı. Beli kopmak üzere olan köpek sahibi Ursula Robert, komşusu Ruhi Efsa Verdön ve bir grup hayvansever tarafından kurtarıldı. Belinde, 3 santimetre derinlik, 20 santimetre uzunluğunda yara oluşan köpek, Turgutreis Belediyesi Sahipsiz Hayvan Barınağı'na götürüldü. Burada veteriner Alp Tonga Balıkçı tarafından yaraları temizlenen Mike'e dört saat süren bir operasyonla 60 dikiş atıldı. İç organlarını zarar görmediği belirlenen sevimli köpeğin tedavisine iki ay daha barınakta devam edileceği bildirildi.

Beş günde köpeğinin ayağa kalkarak, ufak ufak yürümeyi denediğini belirten Ursula Robert, ''Halen olayın şokunu yaşıyorum. İnsan da dahil, pek çok canlı bu tuzağa yakalanabilir. Domuz bile olsa bu şekilde yakalanması vahşilik. Köpeğimin tekrar, eski sağlığına kavuşacak olması nedeniyle biraz olsun rahatladım' dedi.

Barınak görevlisi Pelin Arıman ise, domuz kapanları nedeniyle Dereköy'den benzer şikayetlerin çok geldiğine dikkati çekip, bir an önce bu uygulamadan vazgeçilmesini gerektiğini söyledi.

10 yıldır Turgutreis Beldesi'nde yaşayan ve Belediyesi Sahipsiz Hayvan Barınağı gönüllüsü İngiliz Jayne Kenney (50), köylülerin kurduğu domuz tuzaklarına tepki gösterip, şunları söyledi: ''Son yıllarda o bölgeden gelen yaralı köpekler, genellikle domuz kapanına yakalanmış oluyor. Domuzların, köylülerin ürünlerine ya da sulama sistemlerine zarar vermemesi için yerleştirilen kapanlar hem yasal değil, hem de çok sayıda hayvanın canına mal oluyor. Geçen sene komşumuzu köpeği bu tuzaklardan birine yakalanıp, öldü. İki ay öncede, kaybolan köpeğimizi bu tuzaklardan birinden son anda yara almadan kurtardık. Bu kapana yaklanan hayvanların kurtulmasbı çok güç. Kurtulmayı denediği zaman ise daha çok yaralanma riski oluyor. Bu tuzakların kullanılmaması için muhtarlık ve jandarmaya gerekli şikayetlerimizi yaptık.'

Dereköy Muhtarı Hüseyin Can ise kendisine domuz kapanı ile ilgili bir şikayetin gelmediğini ileri sürdü. Muhtar Can, köpeği olmadığı için böyle bir sıkıntı da yaşamadığını vurgulayarak, ''Ancak, bu konuda bir şikayet gelirse, konuyu inceler değerlendiririz' dedi.

KAPANLA AVLANMA YASAL DEĞİL

Doğa Koruma ve Milli Parklar Milas Şube Şefi Erdinç Uyar, Kabahatler Kanunu'na göre av sezonu dışında yaban domuzu avlayanlara hayvan başına 300 TL idari para cezası uygulandığını söyledi. Domuz avına şubat-mayıs ayları arasında domuzların gebe olması nedeniyle yasak olduğuna dikkati çeken Uyar, ''Yasağın sona ermesinin ardından ise şubemiz yada jandarmahın bilgisi dahilinde avlanma yapılabilir. Tuzak kurarak ya da kapan hazırlayarak yapılan avlanma yasal değil' dedi.


http://trkangal.com iyi Seyirler Diler,)

helal olsun ite walla.
helal olsun inşallah iyileşir
ablama çok teşekkür ederim hayvanı kurtarmışlar lakin dikiş falan atılmamış