Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: köpeğiniz için aşı takvimi
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3
Köpeklerinizin sağlıklı kalabilmeleri ancak koruyucu uygulamalar ile mümkün olabilmektedir. Özellikle bir yaşından küçük ve 8 yaş üzerindeki köpekler viral hastalıklara karşı savunmasızdırlar. Bu nedenle aşı programlarının dikkatli olarak takip edilmesi gerekmektedir.

Lütfen unutmayın, viral hastalıkların özel bir tedavisi bulunmamaktadır ve ölüm oranı bu hastalıklara yakalandıktan sonra çok yüksektir.

Aşılama programına başlamadan önce yavru köpeklerin plasenta yoluyla ve emzirme döneminde sütle aldığı iç parazitlere karşı tedavi edilmeleri gerekmektedir. Bu amaçla öncelikle iğne veya ağız yoluyla antiparaziter ilaçlar uygulanacaktır. Köpeklerde distemper denilen gençlik hastalığı, parvovirus yani kanlı ishal, hepatitis ve leptospirosis hastalıklarına karşı karma aşı 1,5 aylık iken yapılmalıdır. Daha sonra 15-20 gün arayla aşılama programı sırasıyla devam eder.

Yapılacak aşılar sırasıyla şöyledir :
Karma aşının tekrarı,
Parainfluenza+Bordetella (Kennel Cough- Bulaşıcı öksürük),
Kennel Cough aşısının tekrarı,
Lyme Hastalığı (Borrelia) ve
Kuduz.

Yetişkin bir köpekte ise senede bir defa olmak üzere Karma aşı, Kennel Cough, Lyme ve kuduz aşıları tekrarlanır.

Paraziter Hastalıklar

Köpeklerde özellikle tenya ve askaridlere karşı ilaçlama programlarına uyulmalıdır. Özellikle dışarıya çıkan, başka hayvanlarla temasta bulunan, gözetimimiz dışında yaşayan ve dolaşan, ormanlık arazide dolaşma olanağı olan, çiğ ve kontrolsüz yiyecek veya içeceklerle temas olanağı bulunan, avlanan köpeklerde paraziter hastalıkların ortaya çıkması mümkündür. Zoonoz yani hayvanlardan insanlara geçebilen bu parazitlerden özellikle Ekinokok (tenyalar) insan ve halk sağlığı bakımından önemlidir. Halk arasında kist hastalığı olarak bilinen ve insanların karaciğer, akciğer ve beyin gibi çeşitli iç organlarında kistlerin oluştuğu Kist hidatik hastalığından korunmak mümkündür.

Halk arasında kedi ve köpeklerin tüylerinden bulaştığı sanılan bu hastalık aslında tamamen tüylerle beraber parazit yumurtalarının da ağız yoluyla alınmasıyla bulaşmaktadır. Eğer köpeğiniz periyodik olarak senede dört defa tenyalara karşı ilaç alıyorsa böyle bir hastalık riski yoktur. Düzenli olarak paraziter ilaç alan bir köpeğin tüylerinin oluşturacağı risk bir insanın saçının yutulmasıyla oluşacak tehlike ile aynıdır.
bilgilendirdiğiniz için teşekkürler
iyi bir konuya deginmişsiniz cogumuz köpek besliyoruz ama aşı takvimini hakkında fazla bir bilgiye sahip degiliz belliki tercübeniz var butür yazıların devamını sizden bekleriz teşekkürler
ben köpegimin ilk asisini yaptirdim ve asidan sonra yaklasik 20-30 dakika yanindaydim ve sonra yanliz biraktim ve eve girdim. 5-10 dakika sonra köpegim öyle bi aglamaya basladiki, o cigriklari hala kulagimda. hemen yanina kostum ve gözlerime inanamadim. köpegimin gözleri kapanmis ve sanki mike tysonda 100 yumruk yemis gibi gözlerinin etrafi sismis, kulaklar sisik ve uzun, agzi sarkmis ve sismis. kafayi yedim ve hemen doktoru aradim ve bagirmaya basladim... hemen buraya getir köpegi dedi ve apar topar köpegi tekrar oraya götürdüm. 3 igne daha yedi ve biraz normallesmeye basladi, bidahiki gün tamamen sisikler yok oldu. verdigi asiya karsi alerjisi varmis köpegin, bidahiki sefer baska marka asi vuracak.

yani demek istedigim, köpeginizi asidan sonra sakin yalniz birakmayin. en az 1 saat yaninda dorun ve bakin bi anormallik varmi diye.
bravo kardeşim işte gerçe bilgi bu. herşey bunda sona gelir.
kardeş sana çok teşekkürler.harikasın sen
paylaşımın için teşekkürler
Sayfalar: 1 2 3