Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: Köpeklerin kış bakımı..
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Ev dışında yaşayan köpeklerimizin soğuk havalar ile baş edebilmeleri için biz sahiplerinin normal zamandan daha farklı bakım yapmamız gerekmektedir.
Bununla birlikte köpekler konuşamazlar.
Özellikle daha fazla ilgilenilmesi gereken köpekler de vardır. Bunlar: yavru köpekler, kısa tüylü köpekler ve ihtiyar köpeklerdir.
Bazı köpekler ise daha şanslıdır Mesela Alman Çoban Köpekleri. Çift kat kürke sahip olduğu için soğuktan çok fazla etkilenmezler.
Dışarıda yaşayan köpekler mevsim şartlarına göre beslenmelidir. Sağlıklı kalabilmeleri ve vücudunu ısıtabilmeleri için dışarıda yaşayan köpeklere diğer mevsimlere oranla %25-30 daha fazla yiyecek verilmelidir.
Oysa ev içerisinde yaşayan köpeklerde ise yiyecek miktarını azaltmak bile gerekebilir. Genellikle kışın köpek sahipleri köpeklerini kötü hava koşullarından dolayı daha az dışarıya alır ve egzersiz yaptırmazlar. Köpeklerimiz de kalorifer başında uyuklarlar.
Dışarıda yaşayan hayvanlar soğuk havadan korunabilecekleri bir barınağa, kulübeye ihtiyaç duyarlar.
Köpek kulübesi;
Hava akımlarından sakınılmalıdır, zemini izolasyonlu olmalıdır. Fakat izolasyon için seçilen malzemeyi köpeğin kemirmesini önleyecek tedbirler alınmalıdır. Ben ahşap malzemeden köpeğin altına bir zemin hazırladıktan sonra, bu ahşap zeminin etrafını alüminyum V profil ile kemirmeye karşı sabitlemeyi öneririm.
Köpek kulübesi rüzgar almamalıdır, rüzgar köpeğimizin vücudundan ısıyı çalar ve vücut ısıs düşen köpek hastalıklara maruz kalır.
Köpek kulübesi köpeğin ayakta rahat durabileceği, köpeğin kendi etrafında dönebileceği büyüklükte olmalıdır. Ne büyük, ne küçük. Çok büyük kulübelerde köpekler vücut ısılarını muhafaza edemezler.Ayakta duramayacak ve kendi etrafında dönemiyeceği kadar küçük kulübelerde ise köpek hareket edemiyeceğinden dolayı kan dolaşımı kötü etkilenecektir.
Genel kural olarak köpek kulübelerinin kapısı güney-güneydoğu olmalıdır, fakat yaşadığınız yerin hakim rüzgarına göre köpek kulübesinin kapı istikametini rüzgar almayacak şekilde tasarlamalısınız.
Kapısında köpeğin istediğinde rahatça girip çıkmasına izin veren plastik bir kanat ya da kapak olmalıdır.
Kulübenin altına saman, ot ya da battaniye sererseniz köpeğiniz size dua eder, bilmiyorsa şiir okur. Belirli aralıklarla alta serilen malzeme temizi ile değiştirilmelidir.
Köpek kuru ve sıcak tutulmalıdır. Özellikle karın altları ve göğüs köpek, ıslandıktan sonra kurulanmalıdır. Köpeğiniz için ayırdığınız bir havlu eşinizle çıkacak kavgaları önlemekte size yardımcı olur.
Kış aylarında köpeğinizin önünde sürekli temiz su bulundurun. Çok soğuklarda suyu ısıtın, ılık hale getirip verin. Köpekler kar yerler ama bu susuzluklarını gidermek için değildir yani aynı işi görmez. Kış aylarında su kaybı solunum yolu ile fazla olmaktadır ve su kaybı donmalara ve hiptermiye girmeyi kolaylaştıracak faktörlerden önemli bir tanesidir.
Kış aylarında patileri düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Kar ve buz tırnaklarının arasına zarar verebilir. Islak patilerin tamamı ile kurutulmasında fayda vardır. Bazı ırklarda parmak aralarında uzun tüyler vardır. Karda yada ıslak zeminde dolaştıklarında bu tüyler önce ıslanır sonra da soğuğun etkisi ile buz tutar ve patilerde soğuk ısırmasına sebep olurlar. Önlemenin en kolay yolu kışa girerken bu tüylerin ucu sivri olmayan bir makas ile kısaltılmasıdır.
Köpeğinizle kış aylarında dolaşmaya çıktığınızda dikkatli olun. Antifriz zehirlidir. Araçlardan sızan antifriz köpeğinizin yalaması için cazip olabilir. Tadı tatlı olduğu için köpekler antifrizi sever. Kışın yerlerde bol bol bulunabilir. Yerden bir şey almasına yada yalamasına izin vermeyin.
Kış aylarında yolların ve kaldırımların buz tutmaması için sağ olsunlar belediyeler bol bol kaya tuzu dökerler. Bu köpeğinizin patisine zarar verir. Temiz su dolu bir kova ve bir bez yardımı ile temizledikten sonra patilerini kurulayın sonra kulübesine koyun.
Eğer köpeğinizi taşınabilir (mobil) bir ısı kaynağı ile ısıtacaksanız, ısı kaynağının mutlaka kafesleri olmalı ve köpeğinizin ulaşamayacağı bir yere koyulmalıdır.Elektirik kablosu da köpeğin kemirmesine karşı korunmalıdır.
Köpeğinizle donmuş bir gölün ya da su birikintisinin yanında oynamayın, bu köpeğinizin yaralanmasına sebebiyet verebilir. Kırılan buz altındaki suya düşen köpek çıkamayabilir, yardım etmek için davrandığınızda sizin hayatınızda tehlikeye girebilir.
Köpeklerin çoğu zaman kışın cildi kurur. Sık sık uygun bir fırça ile tımarlamak köpeğinizin cildini uyarır ve yağ bezelerini harekete geçirir.
Çok soğuk karlı havalarda bazen köpeğiniz dışarı çıkabilir ve soğuk ısırığına maruz kalabilir. Buz ısırığının en çok görüldüğü bölgeler: Kulak ucu, pati altları ve kuyruk ucudur. Buz ısırığına maruz kalmış bölgeye sakın masaj yapmayın, aynı insanda olduğu gibi aniden sıcak ortama almayın, köpeğinizi kuru havluya yada batteniyeye sarın ve acilen veterinere götürün.
Merhamet kış ayında gösterilecek en iyi bakımdır!
Eğer hava (–8)/(-10)˚C dereceyi görmüşse köpeğinizi kapalı bir yere alın.
Eğer hayvanınız oyun oynamayı reddediyorsa, titriyorsa bunun anlamı hava köpeğiniz için çok soğuktur.kendimizi düşünüp aracımıza o kadar masraf yapıyoruz lütfen köpeğimizede dikkat edelim yorumlarınızı bekliyorum