Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: Köpeğimi KIF ‘a nasıl kayıt ettirebilirim ?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.

Köpeğimin FCI üyesi bir kinoloji kurumundan Export Soy Kütük Belgesi (Şeceresi) var. (A Tipi Kayıt)
Eğer köpeğiniz FCI ya da FCI tarafından tanınan bir kuruluşa ait şeceresine sahipse ve köpek sahibi köpeğini KIF ’a kayıt ettirmek isterse Export şecere ile asıl şecerenin fotokopisi ve aslı ile birlikte kayıt için başvurur, köpek KIF soy kütüğüne kayıt edilir ancak KIF şeceresi verilmez, orijinal şecerenin üzerine kayıt numarası yazılır ve fotokopi ve diğer kayıt belgesi KIF dosyalarına kaldırılır.
Köpeğimi kayıt ettirirken ne kadar ücret ödeyeceğim ?
Kayıt ücreti 100.- TL
Chip Ücreti 25.- TL(Eğer köpek üzerinde yok ise)
Toplam 125.- TL

Köpeğimi kayıt ettirdim ne olacak ?
Köpeğinizi KIF e kayıt ettirmekle köpeğiniz için bir “Soy Kütük Belgesine” (Şecere)sahip oldunuz.Aldığınız belge FCI ‘ a (Uluslar arası Kinoloji Federasyonu) üye 86 ülke ile birlikte İngiltere ve ABD de tanınan bir belgeye sahip oldunuz. Bundan sonra köpeğinizi üretmek istediğiniz takdirde KIF in düzenlediği bir Irk yarışmasında hakem değerlendirmesinde veya kayıt esnasında bir hakeme değerlendirme yaptırarak ilgili Hakem’ den en az “İYİ” notu alması gerekmektedir.

Köpeğimi eşlemek ve şecereleri yavrulara sahip olmak istiyorum.ne yapmak gerekir ?
Erkek köpekler en erken 18 ay,dişi köpekler de en erken 15 ay sınırını tamamlamadan çiftleştirilemezler.
Dişilerde en sık 12 ayda bir yavru alınabilir,erkek köpekler aynı sene içinde en çok 6 kez eşleşebilir.
Erkek köpeklerde eşleşme yaş sınırı 8(sekiz),dişi köpeklerde 7 (yedi) dir.
Bütün bu şartlara uyduktan sonra sıra köpeğinizi eşlemeye geldi.Yine KIF kayıtlı bir köpek ile eşlemeniz gerekmektedir.

Eşleşme Anlaşması Yapacaksınız. KIF soy kütüğüne kayıtlı iki köpek eşleştirilmek istendiğinde sahipleri tarafından doldurulan bir belgedir ve 4 kopya halinde bulunur. Üzerinde erkek ve dişi köpeklere ait bilgiler ve sahiplerinin yavru paylaşımı konusundaki anlaşmalarını içeren yazılar ve imzaları vardır. Bir kopyası erkek köpek sahibinde, biri dişi köpek sahibinde kalır, biri ilgili ırk derneğine ve sonuncusu da KIF ’a yollanır.

Yavrular doğdu ne yapacağım ?
Doğum Teyit Formu Düzenlenecek . Eşleşme anlaşması yapılan köpeklerin doğum tarihinde dişi köpek sahibi yetkili ırk derneğini ya da federasyonu arayarak doğumu bildirir. Yetkili kişi ilk bir hafta içinde yavruları ana altında görmek için gider ve her bir yavruyu inceleyerek özelliklerini, renklerini,cinslerini,adlarını ve işaretlerini yazar. Daha sonra 8. hafta içinde tekrar gider ve incelemeyi tekrarlayarak köpeklere çip takar ve tüm bu bilgileri Doğum Teyit Formuna ikinci kez işleyerek KIF ’a yollar ,yavrulara KIF şeceresi düzenlenerek dişi sahibine yollanır.
Yavrulara ne isim koyacağım ?
Üretici yavrulara ilk üretimden itibaren Alfabetik sıradan başlayarak her batın için aynı harf den başlayan isimler koyar.

ATipi Kayıt Nedir?
A tipi kayıt demek köpeğin en az 3 kuşaksoy ağacını gösteren bir belgeye sahip olduğunu gösteriyor olması anlamına gelir.

BTipi Kayıt Nedir?
Eğer köpeğin 3 kuşak öncesi ebeveynlerini gösteren bir belgesi yok ise ve köpek saf ise bu köpek ırk olarak kayıt edilir ve köpek için B TİPİ denilen yani 3 kuşak bilgilerini değil de sadece kendi bilgilerini gösteren bir şecere hazırlanır. Bu ve bunun gibi köpeklerin eşleşmesiyle 3 kuşak sonra yavrular şecerede ki boş yerleri doldurmuş olarak A TİPİ şecere almaya hak kazanmış olurlar.

[Resim: 734470_10151377348077293_1911823782_n.png]
Puhahha Big Grin KIF nedir ya.
Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu

Hakkımızda

Türkiye’de 2006 yılında kurulan Köpek Irkları ve Köpek Bilimleri Federasyonu ( KIF ) merkezi Belçika da olan Tüm Dünyadaki Köpek Irklarının Ülkeler adına kayıt altına alınması ve kayıtlı ırkların soy kütük belgelerinin uluslararası geçerliliğini, köpek ırklarının gelişimi için bilimsel ve yönetsel organizasyonların düzenleyicisi olan FCI’ a (Fédération Cynologique Internationale) 14.10.2010 tarihinden itibaren kontratlı üyesi olarak kabul edilmiştir. KIF, ülkemizi Dünya içinde Kinoloji ve köpek ırkları ile ilgili temsil etme yetkisine sahip tek organizasyondur.


FCI (Fédération Cynologique Internationale) Dünya Köpek Irkları ve Köpekle İlgili Konuların Organizasyonudur. Her ülkeden bir tane olmak üzere 86 üyesi ve/veya anlaşmalı ortağı vardır ve bunlar her biri kendi soy kütüklerini tutar, ait oldukları ülkede üretilen köpekler için kendi soy kütüğü belgelerini düzenler ve kendi hakemlerini yetiştirirler. FCI soy kütüğü belgeleri ile hakemlerin üyesi ülkelerde karşılıklı olarak tanınmaları / kabul görmelerini sağlar / garanti altına alır.

Federasyonumuzun amacı, tüzüğümüzün 4.ncü maddesinde belirtildiği gibi, ülkemize ait köpek ırklarının (Kangal, Akbaş, Anadolu Mastifi, Kars Köpeği, Türk Kopoyları, Sultan Tazısı ve başkalarını içermektedir. ) uluslararası platformda ülkemiz adına tescil edilmesinin sağlanması, FCI’ca kabul edilmiş diğer köpek ırklarına mensup köpeklerin FCI (Fédération Cynologique Internationale) üyesi kurumlarca tüm dünyada uygulanmakta olan üretim kriterleri ile üretimlerinin yapılmasını sağlamak ve kayıt altına almaktır.

Kayıt altına alınan köpeklere düzenlenen Soy Kütük Belgeleri (Şecere) üzerinde yazan bilgiler Dünya ‘da FCI üyesi 86 ülke ve FCI anlaşmalı 3 ülkede (Amerikan Kennel Club (AKC) , Canadian Kennel Club (CKC) ve İngiliz Kennel Club (KC)) doğruluğu kabul görmektedir.

Sonuç olarak Üretici-yetiştirici ve köpek sahiplerinin sorumluluklarının yerleştirilesi ile ülkemizde sokak köpeği kavramın da zaman içinde ortadan kalkacağını bilmekteyiz.

Şu anda Federasyonumuza üye Irk Derneği sayısı 25 e ulaşmış ve üye sayımız her gün yeni kurulan ve Federasyonumuza üye olmak için başvuruda bulunan yeni dernekler ile artmaktadır.

Federasyonumuz kuruluşundan itibaren soy kütüğü uygulamasına temel teşkil eden Kayıt Organizasyonları, üretim faaliyetlerinin kontrolü açısından gerekli olan Irk Standartları Değerlendirme Organizasyonları ve Irk Standartları Uygunluk / Köpek Irkları Güzellik Yarışmalarını, Seminerler, dernek ve köpek severlerden gelen talepler ile yurdun bir çok yerinde bu faaliyetler programlı olarak yapılmaktadır.

Bu yoğun çalışma ile KIF Soy Kütüğüne kaydedilen köpeklerin sayısı her gün hızla artmakta ve ayrıca yerli ırkların gerçek, yozlaşma olmamış durumları ile FCI nezdinde ülkemiz adına kaydedilmelerini sağlamak için gerekli olan ırk standardı hazırlanması ve gen haritası tespit çalışmaları Kangal Çoban Köpeği ve Akbaş Çoban Köpeği Irkları için başlatılmış, Kangal Çoban Köpeği Irkı ile standart belirlenmiş ilgili çalışmalar tamamlanacak duruma gelmiştir.


KIF Türkiye`de çok önemli olan bir gerekliliği yerini getirmekte ve ülkemizde pek çok ilke imza atarak yoluna devam etmektedir.


Daha fazla bilgi için buraya bak http://www.kif.org.tr
sfzktrk benim anlamadığım ve soracağım bir kaç şey var. şimdi bu kıf a köpeğimizi kaydetmek için köpeğimizin saf kan mı olması lazım. yani tr kangal ailesi üyelerinin bir çoğunda saf kan kangal veya malaklı yok bu saf kanları olmayan bende içindeyim bizim köpeğimiz kıf a kayıt edilemiyor mu ? kulağı kesik topal çekerleri bozuk veya kör köpekler kıf a kayıt edilebiliyor mu. ? kıf tarafından takılan cip köpeğimiz çalındığında veya kaybolduğun da köpeğin yerini tespit edecek mi ? bir de eşleşme için görevliye gösterilip iyi puanı almak gerekiyor her halde öyle bir şey de yazmışsın onu da anlamadım köpeğimi beğenmezse köpeğimi çiftleştirip secereli yavru alamıyor muyum ? cevap bekliyorum
KIF'ın amacı bu köpeklerin saf olarak soyunu devam ettirmesini amaçlamak oluyor bu yüzden saf olmayan köpekler kıf'a kayıt edilmiyor. Kulağı kesik olması sorun değil kayıt ediliyor koyuna giden bir köpeğimi kayıt ettirdim kulagı kesikti o konu sorun değil. Topal vb durumlarda kayıt edilir mi bilmiyorum acıkcası boyle bir durumla karsılasmadım daha önce bilgim yok ama kayıt yetkilisini ararsan bu konu hakkında bilgi verirler hocam. KIF'ın düzenlediği yarışmalarda İYİ not alanlar diger İYİ not alan hayvanla eşleştiriliyor ama köpek kıf'a kayıtlı ise başka bir kayıtlı köpekde yinede görüşüp eşleştirebilirsiniz. Umarım yardımcı olmuşumdur istediğiniz bilgileri veremediysemyetkili birilerinin telefon numarasını verebilirim detaylı bilgi.için görüşebilirsiniz.
tmm teşeekkür ederim kardeş benimkiler saf değil biz koca kafa geniş besliyoruz kriterlenimiz bu saf olsun olmasın yani benim köpekler olmaz yoksa kayıt yaptıracaktı Smile
rica ederim hocam ne demek Smile ama tavsiye ederim saf bir köpeği kıf yarışmalar düzeliyor kangal severlerlede buluşmuş oluyorsun hem 1. heycanı falan Smile