Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: Kangallar hakkında genel bilgi
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Asılardan beri sürü koruma görevi yapan Kangal köpeğinde bu davranış içgüdüseldir.Sürü koruma görevini yaparken farklı zamanlarda farklı davranış şekilleri gösterirler.Sürü meraya ilk çıktığı zaman köpekler sürüden biraz uzaklaşıp etrafı kolaçan ederler.
Yaşlı ve deneyimli olanlar arada bir sürüyü kontrol ederler.Genç ve deneyimsiz olanlar sürüden bira daha fazla uzaklaşabilirler.Herhangi bir tehlike yoksa,sürü belirli bir yerde otlamaya başladığında genellikle sürüyü gözlemleyebilecekleri yüksekçe bir yerde yatarlar.(Rüzgarın estiği yöne doğru sürünün farklı yerlerinde yatarlar.)
Sürü herhangi nedenle ürkerse,yerlerinden ok gibi fırlarlar,sürüyü tehdit eden kurt gibi herhangi bir yırtıcı hayvan varsa aynı hızla onun peşinden koşarlar.Kısa mesafede kurda kim yetişirse kurdun üstüne atlar (Kurda Çöker) ; Diğerleri de ona yardıma gelir.Kurda yetişme olayı sık görülen bir durum değildir.Genellikle kurt kaçar ve köpeklerde bir süre kovaladıktan sonra sürüye geri dönerler.
Bazı köpekler ise inatla kurdun izini takip edip onu yakalamaya çalışır.Kurt kovalayan bazı kangalların birkaç gün sonra sürülerine döndükleri görülmüştür.
Kurtlar genellikle koloni halinde yaşarlar.Dolayısıyla sürüye grup halinde saldırırlar.Kurdu uzun süre kovalayan Kangallar,sürüyü savunmasız olarak bırakırlar.Bazı kurtlar koloniden birini köpekleri peşine takması için görevlendirir,sonra farklı yönlerden sürüye saldırırlar.
Çobanların bu durumlar için önlem almaları gerekebilir.Bunlardan biri,köpeklerden bir veya ikisini yanında bağlı olarak yedekte tutmaktır.Diğer köpekler kurdun peşine takılıp sürüden uzaklaşınca yedek köpekler devreye girer.Bu gibi Saldırıları önlemek,çobanın ve köpeklerin deneyimlerine bağlıdır.
Daha önce bütün saldırılara mağruz kalmış köpekler kurdu bir süre kovaladıktan sonra geri dönüp sürüsünün çevresinde çark gibi döner ve etrafı araştırırlar.Köpekler geri dönerken bazen bir veya ikisi takibe devam eder.Sürünün yanına dönen köpekler,sürüyü tehdit eden herhangi bir tehlike olmadığını görürse ve hala kurdun peşinde köpek varsa tekrar kurdun peşine düşerler.Köpeklerin bu davranışı,günün değişik zamanlarına göre farklılık gösterir.
Gündüz ısrarla kovalarken gece vakti kovalamada fazla ısrarcı olmaz ve sürülerinin başına çabuk dönerler.
Kurdu ısrarla takip eden Kangallar,saldırıyı püskürtüp kısa süre sonra sürünün yanına dönen kangallar kadar uzun ömürlü olmazlar.Bunun iki nedeni vardır:Birincisi,kurt kapanı denilen tuzağa düşerek kurtlar ; ikincisi,diğer sürülerin köpekleri tarafından öldürülme olasılıklarının yüksek olmasıdır.Israrcı kangallar günün birinde kurtların bir davranış şekli olan ve kurt kapanı adı verilen tuzağa düşüp onlara yem olurlar.Kurt kapanı;kurtlardan birinin sürüye yanaşıp köpeklerin dikkatini çekerek kaçması ve peşinden gelen köpeği sürüden uzak bir yerde,aile fertleri ile pusuya düşürüp öldürmesine denir.
Kangalların diğer sürülerin köpekleri öldürülmesi olayında ise çobanların rolü büyüktür.Bu çobanlar;kurt kovalarken sürüden uzaklaşan cesur bir Kangal köpeğine,dönüşte –koruyup kollamaları gerekirken–kendi köpeklerini saldırtırlar. Bu ve benzeri olaylardaki çobanın davranışı,eğitimi ve bilinçli olması ile ilgilidir.
Kurdu çok uzun süre kovaladıktan sonra öldüren Kangallar da vardır.Bu uzun takipten sonra kurtlar kurtulsalar da takipte ısrarlı olan Kangalların koruduğu sürülere ikinci kez yanaşmazlar.Sürü emniyetini elden bırakmayan ve kurdu kısa bir süre kovalayıp geri dönen Kangalların sürüleri ise kurt saldırılarına daha fazla maruz kalırlar.
Kurtlar yavrularını büyütünceye kadar, yerlerini belli etmemek için,yuvalarının etrafındaki sürülere zarar vermekten kaçınırlar.Saldırılarını en çok gece ve sabahın erken saatlerinde yaparlar.Kurt saldırılarının ender görüldüğü gündüz vakitlerinde Kangallar,yarı uyku halinde dinlenmesi ile harekete geçerler.Kangallar geceleri daha aktiftir ve sürü yatana kadar sürekli etrafında dolaşırlar;sürü yattıktan sonrada etrafında belirli bir konumda yatarlar.
Çoban, gece uyurken sürünün hareketlenmesi halinde uyanık için,sürü içinden kendine alıştırdığı bir koyunu eline bağlar. Bu koyuna halk arasında''bağcak koyunu'' denir.Dinlenmekte olan sürü herhangi bir nedenle hareketlendiğinde bağcak koyunu da harekete geçerek çobanı uyandırır.Çobanın herhangi bir sebeple sürüsünün yanında bulunmaması halinde bile,sürü hareket ettiği zaman,deneyimli ve iyi yetiştirilmiş Kangallar –çoban aramadan– sürüyle birlikte gider ve sürünün korunmasını sağlamaya çalışırlar.İyi bir Kangal köpeği şartlar ne olursa olsun sürüyü asla yalnız bırakmazlar.
Kangallar sürüye yaklaşan yabancı insanlara karşı da sürüyü korurlar.Yaklaşan bir yabancı gördüklerinde bir araya gelip havlayarak ona doğru koşarlar ve onu uyararak onu sürüden uzak tutmaya çalışılar. Çoban müdahale etmez ve yabancı koşarak kaçarsa köpekler onu kovalar ve yaralanmasına neden olabilir.Kangallarda bölge koruması ön plandadır.Sürüden uzak bir mesafeden geçen yabancılara sadece havlayarak varlıklarını bildirirler.
Sürüde kullanılacak Kangalların kardeş olmalarına özen gösterilmelidir.Çünkü kardeş birbirlerini daima kollar ve hiç bir durumda terk etmeler.
Sürüde bulunan Kangallar arasında daima hiyerarşik bir düzen vardır.En güçlü köpek sürünün lideridir.Doğal şartlarda dişi ile o çiftleşir.Aralarında kavga çıkan gençlere o müdahale edip ayırır.Yemek aynı kaptan yenecekse önce o karnını doyurur.


İnsanlara Karşı Davranış
Kangal köpeği sahibine bağlı,yabancı kişilere tepkilidir.Sorumlu olduğu bölgeye –insan dahil– hiçbir canlıyı sokmamaya çalışır.Sahibi yanındayken yabancı kişilere karşı fazla tepki göstermez.Davranış bozuklukları ve istisnalar hariç hemen saldırıya geçmez.Yabancı şahsı birkaç kez havlayarak bekler ve sahibinin komutunu bekler.
Kangal köpeğinin merhamet duygusu gelişmiştir.Normal şartlarda sahibi ve bakıcısına karşı saldırgan değildir.Savunmasız kişilere –özellikle kadın ve çocuklara karşı– uysal ve yumuşak davranır.kangalın iyi huylu olması büyük ölçüde büyüme dönemindeki yetiştirme şekliyle ilgilidir.İnsanlara ve çevreye alışması çok küçük yaşlarda başlar.Henüz gözü açılmamış eniklerin her gün itina ile sevilip okşanması,ileriki yaşlarda insanlarla daha iyi ilişki kurmalarına yardımcı olur.

Yavru büyürken her aşamada ona sevgi ve şefkat ile yaklaşılmalı,nelerden hoşlanıp hoşlanılmadığı belirlenmelidir.Hatta ev ve bahçe ortamlarında yaşayan Kangal yavrularına belirli zamanlarda radyo ve televizyon dinletilmesi,onların sosyalleşmelerine yardımcı olur.Ancak tüm bu sosyalleştirme çalışmalarının bir disiplin içerisinde yapılmasına dikkat edilmelidir.
Bazı kimseler,bekçilik etmesi için yetiştirilen köpeklerin ıssız ve karanlık bir yerde dış ortamdan izole edilmiş şekilde yetiştirilmelerini tavsiye ederler.Bu tavsiyeye göre yetiştirilen köpeğin daha saldırgan olup daha iyi koruma yapacağını savunurlar.Halbuki bu şartlarda yetişen bir köpek yeterince güneş ışığı almadığı için sağlıksız olur.Ayrıca insanlarla sağlıklı iletişim kurmadığı için korkak ve ürkek tavırlar sergileyebilir yada aşırı ve hedefsiz saldırganlık gösterebilir.
Bekçilik için yetiştirilen Kangalın görevi, bulunduğu bölgeye yabancı kişilerin yaklaşması durumunda,onları havlayarak uyarmak ve yaklaşmamalarını sağlamaktır.Bekçilik görevi yapan köpekler için saldırma ve yaralama başvuracakları en son davranış şekli olmalıdır.İri ve güçlü bir köpek olan Kangalların yanlış yetiştirilme sonucu saldırganlaşması ve kontrolden çıkarak amaçsızca etrafa zarar vermesi,hem köpek hem de sahibi için tehlikeli sonuçlar doğurur.
Kangal,öldürmek için tasarlanmış bir hayvan değildir.Örneğin pitbull ırkı köpekler gibi öldürmek amacıyla saldırmaz.Bölgesine giden yabancı bir insana saldırmaya kalktığında bu kişi hareketsiz durur veya bulunduğu yere oturursa,Kangal bu davranışı teslimiyet olarak algılar ve sahibi gelene kadar yabancıyı hareketsiz tutmak için etrafında dolaşır.Bu davranış biçimi Kangalların insanlara öldürmek amacıyla saldırmadığına örnektir.Kangal,sahibini ve ailesini koruma görevini yerine getirirken iyi ve kötü niyetli insanları ayırt etme yeteneğine sahiptir.Eğer gelen kişinin kötü niyetli olduğuna inanırsa harekete geçer.Amacı öncellikle düşmanı eyleminden caydırmak ve uzaklaştırmak aksi takdirde teslim almaktır.Mecbur aldığında düşmana ciddi zararlar vermekten çekinmez ve bunu yapacak güce sahiptir.
Çiftleşme Döneminde Davranış
Dişiler genellikle yılda iki kez kızgınlık gösterirler.Erkekler ise her zaman çiftleşmeye hazırdır.Aynı yerde büyütülen kardeşler genellikle çiftleşmezler.Dişiler sadece proöstrüs kanamaları bittiğinde erkekle çiftleşmeyi kabul ederler.
Çiftleşme döneminde Kangallar huzursuz ve saldırgan olurlar.Çiftleşme dönemi doğal şartlarda,koyun sürüsü yanına gerçekleşirse,dişinin bulunduğu sürüdeki erkekler ile –kızgın dişinin kokusunu alan– diğer sürüdeki erkekler arasında kıyasıya bir mücadele başlar.

Kavga eden erkekler arasında ciddi yaralanmalar meydana geçebilir.Kavgalar sonucu bu tip yaralanmalara müdahale edilmez ise köpekler ölebilir.Bazen kızgın dişiler erkekleri peşine takıp sürüden uzaklaştırarak sürüyü korumasız bırakabilirler.Ayrıca sürüdeki diğer dişilere karşı sert davranışlarda bulunabilirler.
Kayıtlı bir yetiştirme için kızgınlık gösteren dişinin daha önceden belirlenen erkek ile kapalı bir yere konması gerekir.(Yavruların soy kütüğünün oluşturulması ve olumsuzlukların engellenmesi için) dişi ile aynı yerde bulunan erkekler aşırı sahiplenme davranışı gösterirler.

Bazı erkekler sahiplerini bile kıskanarak dişiye yaklaştırmazlar.Bazı dişiler kızgınlık gösterdikleri halde kapatıldıkları erkekle seçici davranarak çiftleşmeyebilir.
Çiftleşme tamamlandıktan sonra hayvanları birbirlerine kenetlenerek yaklaşık 15 (on beş) dakika kalırlar ve daha sonra ayrılırlar.
Analık Davranışı
Kangal köpeklerinde –birçok canlıda olduğu gibi– gelişmiş bir analık yeteneği vardır.Bu yetenek kalıtsal olarak yavrulara geçer.Dişi damızlık seçimi yapılarak bu özelliği de dikkate almak gerekir.Analık yeteneği doğum sayısı ile birlikte artar.Aynı ırk içerisindeki köpeklerde bile analık özelliği farklıdır.

İlk doğumda hiçbir sorun yaşanmasa da bazen tecrübesiz genç dişiler yavrularının üzerlerine yatarak ezilmelerine neden olabilirler.Yavruların ezilmesi köpeğin fazla iri olması ile de ilgilidir.Bazı dişilerde ise analık özelliği çok yetersizdir.Doğumdan sonra yavrularını kurutmaz ve emzirmekten çekinir.

Böyle durumlarda yavruların kurulanması ve emzirilmesi için müdahale edilmesi gerekir.Ayrıca ilk doğumlarda yavrularının ölümüne neden olmaları,bu dişilerin sonraki doğumlarında da benzer davranışları sürdürecekleri anlamına gelmez.
Kangallar genellikle yavrularına karşı şevkatli ve koruyucu olmalarına rağmen kendilerine verilen –özellikle et ve kemik türü– yiyecekleri yavrularından bile kıskanabilirler.Ayrıca emzirme döneminin sonlarına doğru yavruların büyüyen diş ve tırnaklarından rahatsız olan analar,yavrulara hırlayıp bazen de uyarı anlamında ısırabilirler.

Bu tip olayları engellemek için anaya,istediği zaman yavrulardan uzaklaşabileceği bir alan sağlanması; yiyeceğinin yavrularının erişemeyeceği bir yerde verilmesi ve doğum bölmelerine,yavruların belli bir yaşa gelene kadar içinden çıkamayacakları engeller yapılmasında yarar vardır.
Dişi Kangallar yaban hayatta yaşayan bir çok hayvanda da görüldüğü gibi mide içeriklerinin yavrularının önüne kusup onları beslemeye çalışırlar.Bu davranış genellikle yavruların büyüdüğü ve ana sütünün yetmediği zamanlarda görülür.
Doğum yapmış dişi,diğer köpeklere ve yabancı insanlara karşı serttir.Özellikle doğumu takip eden ilk günler,sahibine ve birlikte yaşadığı köpeklere bile sert davranabilir.Bu davranış yavrularına zarar gelmediğini gördüğünde zamanla azalır.
Beslenme Davranışı
Doğadaki tüm canlılar yaşamlarını sürdürmek için beslenmek zorundadır.Dolayısıyla yiyecek için hem diğer türlerle hem de kendi türündeki bireylerle mücadele içindedir.Bu doğal davranıl köpeklerde yiyeceklerini kıskanma şeklinde ortaya çıkar.Yavru iken gerekli eğitimi alamayan köpekler bu davranışlarını hayat boyu sürdürürler.
Etobur olan köpekler et ve kemik gibi yiyecekleri diğer yiyeceklerden daha çok sahiplenir ve kıskanırlar.Yal ve ekmek gibi yiyecekleri sorun çıkarmadan beraber yiyebildikleri halde et ve kemik gibi yiyecekleri aynı kaptan yemeleri hemen hemen imkansızdır.

Kangal yetiştiricisi için olumsuz sayılabilecek bu davranış,Köpek yavru iken eğitilerek önlenebilir.Bunun için yetiştiricinin yavrulara et ve kemik gibi yiyeceklerin eliyle vermesi ve bazen de yavrunun ağzından bu yiyecekleri çıkarıp alması gerekir.
Günlük yiyeceklerin her gün aynı saatte verilmesinde yarar vardır.Özellikle sürü halinde yaşayan köpekler,verilen yiyecekleri çabuk tüketmeye çalışırlar.Tüketemediklerini de daha sonra yemek üzere gömerler.Evde veya bahçede tek olarak yaşayan köpeklerde çok hızlı yemek tüketme alışkanlığı görülmese de artan yiyecekleri saklama alışkanlığı devam eder.Verilen yiyecekler karışım halinde ise yemeğe önce et ve kemik gibi lezzetli yiyeceklerden başlar.Kangallar enerjilerini çok iyi kullandıkları için iri cüsseli olmaların rağmen fazla besin tüketmezler.
Bu sayfadaki bilgiler
Onur KANLI'nın, Türk Çoban Köpeği KANGAL isimli kitabından alımıştır.
Paylaşımın için teşekkür ederiz
SELAMÜN ALEYKÜM Arkadaşalar ben AHMET COŞKUN TOKAT ZİLEDEN YAZIYORUM SİTENİN ADINI DAHA ÖNCE DUYDUM GİRMEK NASİP OLMAMIŞTI BİZDEDE Bİ KAÇTANE ASLAN VAR ONLARIDA İLERKİ ZAMANLARDA SİZLERLE PAYLAŞACAĞIM SİTEDE YENİ OLDUĞUMDAN DOLAYI BANA YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM NEREYE YAZIYORUZ RESİMLERİ NASIL YÜKLÜYORUZ NEREYE YÜKLÜYORUZ Bİ DÜZEN VARDIR BOZMAYALIM HERKESE KOLAY GELSİN İŞİNİZ RAST GELSİN
ahmet coskun kardeş konuyla ilgili başlıklar mevcut. Güncel maçlar.efsane köpekler. yetişkin. köpekler vs. forum ana sayfasından hepsini takip ederbilir ve paylaşmak istediğiniz konuyu, ilgili başlıkta paylaşabilirsiniz..
eline sağlık kardeşim güzel bir çalışma....
güzel bir çalışma teşekkürler
Kangal Köpeği ve Irk Standartı Nedir?

Kangal kopegı nedır?
Turk ırkına aıt olan ve orta asyadan anadoluya goc esnasında malını ,hayvanını ve canını korumus olan boz renklı sıyah maskelı kuyrugunu sırtında toplayan kopektır.
Kopek grupları ıcınde mastıff grubunda olup gorevı suru koruma yada buyuk arazı koruma dır.

KANGAL TARIHI NEDIR?
Orta asyada tureyen ılk ırı ırklardan oldugu bılınmektedır.dunyanın her bolgesınde kı ırı ırk kopeklerın belkıde atası oldugu dusunulmekle bırlıkte zamanla akrabalıları cesıtlı arastırmalarla gun ısıgına cıkmaktadır.
Kangal kopegı turk halkının her donemde yanında bulunmus savaslarda, suru basında,yada koylerde kasabalarda ,kalelerın cevresınde bulunmuslardır.
Kuntlar ve hunlar zamanı turklerın baslangıcı olarak bılınır.
Bu zamandan Uygurlar,gokturkler,ıle devam etmıslerdır.1040 dandanakan savası ıle anadoluya gırısımız ve uzun yayalaya yayılısımıza kadar bu kopek bır sekılde bızım refakatcımız surulerımızın koruyucusu kadınımızın cocugumuzun bekcısı olmustur.
O tarıhte ateslı sılahlar ıcat edılmedıgınden vahsı hayvanlara yada yabancı ve kotu ınsanalra karsı kangal kopegı dogal olarak savasmak ve sahıbını malını canını korumak durumunde kalarak dogal bır seleksıyondan gecmıstır.

Kaynak;meydan larusse sabah yayınları
UZUN YAYLA NERESIDIR?
İc anadolunun yukarı Kızılırmak bolumu guney kesımınde bır yoredır.Bugun Seyhan ırmagının yukarı cevresınde yer alır.ayrıca doguda Fırat batıda Kızılırmak a su gonderır.uzun yaylanın yukseklıgı 1500 metreyı bulur.bazı daglarda da 2000 metreyı astıgı bılınır.uzun yaylayı yaran vadıler yorenın orta kesımlerınde fazla derın olmadıgı halde kenarlara dogru derınleserek yaylanın bu kesımlerını engebelı duruma getırır.uzunyaylanın zemını 3.zamanın 2.yarısına aıt tortul tabakalarla kaplıdır.az egımlı olan bu tabakalrın orttugu bu eskı temel yorenın sınırlarına dogru yuksek dag govdelerınde meydana cıkar.(hınzır dagı gurun dagları).uzun yaylada ıklım cok sert kıslar sureklı yazlar kısa ve yayla serındır.guneye dogru calılık bıcımınde gorunen agacsı bıtkılere yayla uzerınde hemen hıc rastlanmaz.uzun yayla tam bır step alanı oldugu ıcın kucuk bas hayvan ve at yetıstırılen bır bolgedır.zıraat ıslerı daha oz onemlıdır.meyve ve sebze hemen hıc yetıstırılmez.yuksek duzluklerde yazın suruler otlatılır.koyler vadılere sıgınmıs durumdadırlar.
Uzun yayla suruler ıcın en uygun bolgelerden oldugu ıcın kangal kopegıde en co kbu bolgelerde bulunmaktadır.doguda erzıncan dan batıda sereflı kochısara guneyde denızlıden kuzeyde tokat amasyaya kadar …en cok kucu kbas hayvancılık ve kangalcılık yogundur.

KANGAL KOPEK DUNYASINDA NEREDEDIR?
MASTIFF yanı kalın kemıklı ırı kopeklerın gurubunda olan suru koruma yada buyuk arazı koruma kopegıdır.aslı gorevı suru koruma yada buyuk arazı korumadır.suru koruma konusunda dunyanın en basarılı ırkıdır.Karakter olarak davranıslar olarak ta son derece asıl ve agır baslıdır.Yapıları ıtıbarı ıle asla gereksız tepkıler vermezler.dış gorunuslerının aksıne oldukca cevık ve hızlıdırlar.
Gerek anatomık yapısı gerek karakterı bu gorevı sonderece basarılı yapmasını saglamaktadır.bu kopekler gecmısten bugune ınsan secımı ıle degıl kendı tercıhlerı ve kendı mucadelelerı ıle eslesır ve urerler.
Insan secımı olmadan bugunkı seklını almıs nadır kopeklerden bırısıdır.
Anadoluda suru korurken en buyuk rakıplerı kurtlardır.koyuna benzerlıklerı(kara maske boz govde)onların kurdu kolay aldatmasına yardımcı olur.
KANGAL KÖPEKLERİ IRK STANDARDI
1)GENEL BAKIŞ;
Kangal köpeği diğer bir çok ırka göre iri bir ırktır.Mastiff grubunda olup görev olarak sürü koruma köpeğidir.Bunun dışında da mükemmel bir arazi koruma köpeğidir.

Boyunu ölçmede kullanılan alet yerden omuz yüksekliğine kadar olan uzunluk esas alınır.İşlem sırasında boy ölçerin dikey parçası hayvanın dirseğinin arka kısmına değmelidir.köpeğin kılları iyice bastırılmalıdır.
İdeal yükseklik ;
Erkek köpekler;82 cm
Dişi köpekler;75 cm
Kabul edilebilecek yükseklikler
Erkek köpekler;70-85 cm
Dişi köpekler;67-81cm dir.
Boydan %5 lik sapmalar makul görülebilir.%5 üzerindeki sapmalar kangal köpeklerinin değerlerine önemli zararlar vermektedir.Kangal köpekleri kareden biraz uzun vücutlu köpeklerdir.
İyi gelişmiş adaleli ve kemikli bir yapısı vardır.genel yapı sağlamdır.
Hayvanın genel yapısındaki sağlamlık ve arazideki sıkı tırıs gezmelerindeki,kurt kovalamadaki,arazinin ve sürünün tamamına hakimiyetindeki başarısı sahip olduğu anatomik yapıdan kaynaklanmaktadır.
Boy uzunluğu ile vücut uzunluğu orantısı ön ve arka bacak yapısı ile açıları köpeğe yüksek fiziki güç sağlamaktadır.
Kangalların kıl yapısı onlara her türlü hava koşulunda mükemmel koruyuculuk sağlamaktadır.
Sadece çalışma gücü değil tüm özellikleri ile iyi görünüşü olan bir ırk elde etmeye çalışmalıyız.Ancak bu çalışma gücünü etkilemeyecek şekilde olmalıdır.
Cinsi farklılık net olarak ayırt edilebilmeli,şöyle ki;erkek ve dişi kangallar fiziki dış görünüşte bile farklı özelliklere sahip olmalılar.
Kangal köpeği standartları dahilindeki bir köpeğe bakıldığında iç dünyasındaki denge ve gücünün tam bir uyum içerisinde olduğu görülmektedir.Bu hayvanın asil ve dengeli bir görüntüsü vardır.Bunu anlatmak zordur ama ilk görüşte bile fark edilir.Yürüyüş stiline bakılırsa sağlıklı vücut sağlıklı ruh deyiminin tam olduğu düşünülür,yani fiziki ve ruhani yapısını bütünüyle gösterebilmektedir.Kangal köpeklerinin çalışma gücü özelliklerini değerlendirebilmek için sadece deneyimli uzmanlar çağırılmalı.Hatta özellikle kangallar üzerinde uzman olan kişiler çağırılmalı.Değerlendirilecek olan özelliklerin başında psikolojik yapı gelmektedir.
En duyarlı kangal köpeği bile sürü başında yada arazi de neşe içinde ve arzulu olarak çalışabilmeli.Kangal köpekleri her ortamda cesur ve kararlı hareketlerini gösterebilmelidir.Normal ortamlarda kangal dikkatli,söz dinleyen iyi bir arkadaş olmalı.Birlikte yaşadığı insanlara ve çocuklara saldırgan olmamalı.Aynı şekilde yabancı hayvanlara ve insanlara karşıda aşırı bir tepki göstermemeli.İnsanlar üzerinde bıraktığı etkiler intibalar;uyumu,minnettarlığı ve kendine güvenidir.Sakin ve dengeli olmalıdır,sevgi gösterilerini kabul etmeli ama ilk olarak o başlamamalı.özgüven eksikliği bu cins için tipik olmayan bir özelliktir.
2)PSİKOLOJİK DURUMU;
Sağlam sinir sistemi,dikkat ,kendine özgü davranışı,koruma içgüdüsü,sadakat ve aldatıcı tekliflere kapılmayan,aynı zamanda cesaret,savaşma içgüdüsü ve hareketlerindeki kararlılık safkan kangal köpeğinin en önemli özelliklerindendir.Bu özellikleri sayesinde yüzyıllardır Anadolu da son derece başarılı olarak yaşamakta ve soyunu devam ettirmektedir.
3)BAŞ;
Başın büyüklüğü vücudun büyüklüğü ile orantılı olmalıdır.(başın uzunluğu omuz yüksekliğinin %35-40 ı kadar olmalıdır)kafa aşırı kaba olmamalıdır(mastiff kafası gibi).Kafa tası oval,yuvarlak,kulak arası genişçe ve kafatasının ortasındaki çıkıntıya doğru eğimli olmalıdır.Kafa tasındaki kaslar etli bir görünüm vermeden buruna doğru uzanmalıdır.Gözler orta büyüklükte, çıkık değildir.Gözler burun deliklerinden dikey olarak 45 derece açılarla konumlanmışlardır.Çeneler sağlam ve dudaklar dişlerini tamamen örtmelidir.
4)DİŞLER;
Dişler sağlam ,güçlü,tam teşekküllü yani 42 diş (20 yukarda,22 alt çenede olarak)olmalıdır.Kangal’ın dişleri makaslanır biçimde konumlanmış olmalıdır.Yani dişler makaslanır biçimde birleşmelidir.Ağzı kapalı iken alt kesiciler iç tarafta olmalıdır.Kerpeten ters ısırma ,alt kesicilerin üst kesicilere erişememesi ciddi bir kusurdur.Aynı böyle aralarında boşluk olan küçük dişlerinde olmasıda noksanlıktır.Çeneleri sağlam ,iyi gelişmiş,dişlerinde diş etinde sağlam oturmuş olmalıdır.
5)KULAKLAR;
Orta büyüklükte,kökünden geniş,yüz maskesini tamamlar biçimde siyahtır.V biçiminde yandan sarkık ve kafa tasına bitişik dururlar.öne çekildiğinde gözleri kapatacak uzunlukta olmalı.Kulaklar uyarı halinde iken uç kısımları kafa tasına bitişiktirler.Sakin yada uyurken kulaklar geriye çekik durarak kafa tasına tamamen yapışık dururlar bu kusur değildir.
6)GÖZLER;
Orta büyüklükte ,badem biçimli,çıkık yada gömülü değillerdir.Göz rengi maskesini tamamlayacak şekilde koyu renktir.Kahve en çok görülen renktir.
7)BOYUN;
Güçlü sağlam ,kasları çok iyi gelişmiş,kafatasına orantılı nispeten uzun olmalıdır.Aşırı sarkık derili (malaklı)ve buruşuk olmamalıdır.Boynunu ufuk çizgisine göre 35derece dik tutmalıdır.uyarı halinde hafifçe yukarı kaldırmalıdır.Hareket halinde hafifçe ileri uzatır.Omuzlarından biraz yüksek tutar.
VÜCUT YAPISI;
Vücut uzunluğu yüksekliğinden 1/1,2 orantısında daha uzundur.kısa vücutlu yada aşırı uzun bacaklı köpekler üretim için tercih edilmemeli.Göğüs derin ve oval olmalı(elips).Yandan bakıldığında bacak yüksekliği ile göğüs kafesinin alt sınırından omuz yüksekliğinin ölçüldüğü en üst noktasının uzunluğu eşit olmalıdır.(%48-52 max).
Göğüs kafesi alttan kabarık olmalıdır.Kalkan balığı gibi.Kaburga kemikleri yeteri kadar esnek ve beline doğru ufalmalıdır.Hızlı koşmayı ve arazide başarılı manevra yapmasını engelleyici bir formada olmamalıdır.Yani kafes fıçı biçiminde olmamalıdır.ortalama göğüs kafesi çevresi omuz yüksekliğinin %3-5 fazlasıdır.
Karnı hafifçe topludur,sarkık değildir ve içeri doğru incelir.Sırtı beli dahil ufuk çizgisine paraleldir.omuzlara doğru yükselebilir.Sağrı orta uzunlukta ,omuz yüksekliğinin uzunluğunun %25 i kadardır.
9)KUYRUK;
Yumuşak gür,iyi gelişmiş yere sarkıkken topuk kemiğine kadar uzanmalıdır.Vücut tüylerinden aşırı tüylü olmamalıdır.Hareket halinde yada uyarı durumunda minimum kuyruk ucunu tam içe dönük olarak sarmalı ve sırtına doğru toplamalı.
10)ÖN BACAKLAR;
Kürek kemiği uzun ufuk çizgisine göre 45 derece açılı eğik ve göğüs kafesine sımsıkı bitişiktir.Omuz ve kürek kemiği sağlam ,gelişmiş kasları olmalıdır.Önden bakıldığında dirsekler dışa yada içe dönük olmamalıdır.Bacaklar göğüs kafesinden aşağı doğru düzgün şekilde inmelidir.Bilekler sağlam ve kalınlığı bacağın en üst çap kalınlığından çok ince olmamalıdır.
11)ARKA BACAKLAR;
Uylukları orta uzunlukta ,sağlam kabarık ve kaslıdır.Yandan bakış normal uyarı durumunda uyluk ve uyluk altı kemiği 45 derecelik açı oluşturur.Topuk ekleminden bileklere inen kısım(tarak kemikleri)90 derece açı oluşturur.Ayak tabanları sağlam ve kuru olmalıdır.Topuk kemikleri uzun arazi yürüyüşü ve kurt yada diğer köpeklerle olan boğuşmalarda avantaj sağlayıcı şekilde kısadır.
12)PENÇE (PATİLER);
Yuvarlak uzun kemikli parmaklı,toplu ve kaslı görünümlüdür.Yastıklar sert ve çatlaksız olmalıdır.Tırnaklar kısadır.Bazen önde yada arkada fazladan bir yada ikişer fazla tırnak bulunmalıdır.Bu ne pozitif ne de negatif bir durumdur.
14)RENK;
Açık bej den sütlü kahveye kadar olan renk aralığında olabilirler.Bazılarında sırt bölgesinde enseden kuyruğa doğru kırçıllı olmak sureti ile siyah kıllar olabilir.
Genel rengi BOZ dur.Göğüste ve bilekte beyazlık kabul edilebilir.Kuyruk ucunda da beyazlık olabilmektedir.Bunun dışında bir yerde beyazlık olmamalıdır.Yüzü ,çene çevresi,gözlerin etrafı,(bazen alın dahil)kulaklar siyahtır.
15)POST;
Sert kıllı esas postu sıktır.Doğru şekilde vücuduna sıkıca yerleşmiştir.Genelde çift kat tüy yapısı vardır.alttaki pamuksu üstteki kıl tipindedir.Sırtta ve göğüste biraz daha uzundur.Aşırı uzun ve kıllardaki yamulma ve kıvrılma hatadır.(golden retriever gibi)
16)KUSURLAR;
Köpeğin çalışma özelliklerini azaltan yavaşlatan özellikler şunlardır.
Cinsel özelliklerde bozukluk.Kangal köpeklerine has olmayan psikoloji,zayıf sinir sistemi,çok fazla heyecanlı,hiddetli,korku,yeteri kadar neşeli olmamak,tembel,testislerin gelişmemiş olması,albinizm renkli göz,burundan alına doğru yada her hangi bir şekilde maskede beyazlık,vücutta beyaz yada kahve yada ana renginin dışındaki her renk,aşırı uzun yada kısa çene,genel olarak köpeğin vücut ve genel haline uyumsuz her türlü şey hatadır.

TANIMI Sivas kangal köpeği olarakta bilinirler. Yakışıklı, dengeli ve çok güçlü köpeklerdir. Kürkü genellikle açık krem rengidir,bazen demir kırı renginde de görülseler de bu renkler standartta sayılır. Burun tamamen siyah olmalıdır diğer renkler standard dışı kabul edilirler ve yarışmalara katılamazlar. Sıkı,kaslı,kareye yakın dikdörtgen bir beden ve kalın güçlü kemiklere sahiptir. Kafası bedene orantılı ve alnı biraz geniş olmalıdır. Güçlü bir makas ısırığı, tabanda geniş kulaklar, aşağı dogru kafa tasına yapışık olmalıdır. Gözler badem şeklinde, koyu, zeki,canlı bir bakış taşımalıdır.Heyecan ve alarm durumunda kuyruğunu sırtında toplar.Normal ve sakin halde iken kuyruk aşil tendonona kadar uzanmalı ve dinlenme anında aşağı sarkık olmalıdır. Ön ayakları ve omuzları kaslıdır; baldırları kalın ve sıkıdır. Oval ve sert tabanlı bir ayak yapısı vardır.

KARAKTERİ Sıklıkla iş köpeği olarak kullanılan kangal köpekleri direkt ,korkusuz, ağır başlı ve dikkatlidirler. Cesur, neşeli, itaatkar kendi yapacaklarına kendileri karar vermeye çok isteklidirler. Bağlılık ve cesaretleriyle ünlüdürler. Sakin,kendilerinden emin fakat saldırgan değildirler. Ciddi ve çok zekidirler. Çok yüksek bir öğrenme kabiliyetleri vardır. Ailelerine yakın olmayı çok severler, yabancılara karşı çok dikkatli ve mesafelidirler. Bu ırk evden uzak çalışabilen bir ırk olsa da ailesine çok bağlıdır ve uzun süre izole edilmemelidir. Bir neden olduğunda havlarlar. Kangal köpeklerinin çok gelişmiş bir koruma içgüdüsü vardır, bu nedenle ergenliğe ulaştıklarında çok aşırı bir koruma içgüdüsü taşımamaları için çok iyi sosyalleştirilmiş olmaları ve mümkünse büyük bir bahçede yaşamalıdırlar.Asabiyet ve insana saldırma eğilimi genellikle zayıf üretim, bakım,küçük yerlerde yaşama ve eğitimin sonucudur. İyi üretilmiş, iyi davranılmış ve eğitilmiş köpek genellikle diğer köpeklerle ve çocuklarla iyi geçinir. Genç yaşta dikkatlice itaat için köpekle sürekli kontakt ta bulunmak gerekir. Sıkılgan ve korkak olanlar korkunca iyice sinmeye meyillidirler.İyi birer aile köpekleri olabilmeleri için genç yaşta sevgi ve otorite sahibi biri tarafından eğitilmeli ve sosyalleştirilmelidirler. Sinirli ve sert eğitim bu köpeklerde işe yaramaz. Mutlu olabilmesi için Kangal köpeğinin bir görevi olmalıdır. Bu ırk çok zeki ve kendi başına iş yapma yeteneği olduğu için çobanköpeği, bekçi köpeği, polis köpeği ve askeri amaçlı olarakta kullanılmaktadır.

BOYU , AĞIRLIĞI Erkekler : Yükseklik : 70 - 85cm. , Ağırlık : 45- 85 kg.
Dişiler : Yükseklik : 67- 81cm. , Ağırlık : 38 – 79 kg.

SAĞLIK SORUNLARI Kalça ve bilek çıkığı gibi kalıtsal hastalıklar,.

YAŞAM ŞARTLARI Yeterince egzersiz yaptırılırlarsa daha küçük alanlarda da barındırılabilirler. Bahçe ortamında kısmen daha az aktiftirler.Geniş bir arazi onlar için en idealidir.

HAREKET İHTİYACI Kangal köpekleri düzenli hareketi çok severler,özellikle de bu bir çeşit eğitimle ve sportif bir aktivite ile desteklenecek olursa.Çok zekidirler ve sahiplerini memnun edici hareketleri yapmaktan zevk alırlar.

ÖMRÜ 13 yıl civarı.

KÜRK BAKIMI Sürekli bir miktar ve mevsimsel olarak çok miktarlarda olmak üzere tüy dökerler. Günlük fırçalamalar yeterli olabilir.Sık sık yıkanmamaları gerekir(Yağ dengesini bozmamak için senede 2-3 kere).

ORİJİNİ Orta Asya’dan Anadoluya göçen Türk halkının malını canını koruyan, beraberlerinde getirdikleri iri kemikli çoban köpekleri ile Asur ve Babillilerin mastiff grubundan büyük ,kalın köpeklerin Kangal köpeklerinin atası olduğunu düşünmekteyiz.

GRUP Çoban Köpeği,Çalışan Köpekler

KANGAL KÖPEKLERİNİN GELECEĞİ


Merhaba kangal severler.hepimizin uzun zamandır ılgı odagı olan ve 1999 yılındakı sıvas kangal festıvalınden sonra ıyıce artan ılgı 2004 yılındakı ılk profesyonel köpek ırk guzellık yarısması ıle profesyonel boyutta yarıslarla pekıserek cıddı bır boyuta ulasmıstır.

bugun kangal köpegı yavrusu uretımı 5 kat arttıgını tahmın edıyoruz.bu ırkın degerını kaybetmemesı ıcın kaybolmaması ıcın cok sevındırıcıdır.ancak hepımızın fark ettıgı uzre kangal köpeklerı bır hatalı uretım yada melez köpeklerın kullanılması sonucu ırkın en onemlı ozellıklerını yıtırme tehlıkesı ıle karsı karsıya kalmıstır.

bugun ınternette yada anadolunun ankaranın ıstanbul un bır cok yerınde uretıcıler turemıstır.amac rant a ılgı gosteren ve elındekı köpegın damızlık degerını olcup tartmadan genetık rahatsızlıkları dıkkate almadan ureten ınsanlar mevcuttur.

ancak;
kangal ırk standardı ve calısabılen köpek nedır? bunu bılmeden uretmek genetık rahatsızlıklarını goz ardı ederek sakat yada hatalı köpeklerı kullanmak bu ırkın karsılastıgı en buyuk tehlıkedır.

ulkemızde hemen her bolgede kangal yada coban köpeklerı uretılmektedir.koyunculugun azalması sonucu köpekler artık farklı amaclarla beslenmektedır.farklı amacla beslenen ve farklı sekılde hareket alanı sunulan kangalların da fızık ve karakterlerıde degısımler olmaktadır.

ekolojık sartlar ve yasamsal etkenler köpeklerımızın degısımını mecburı kılsa da eskı ırk dedıgımız calısabılen yanı ektekı ırk standardında ve genel tanımlamada belırtılen köpege sadık kalmak gereklıdır.

ulkemızde bellı baslı kandan gelen kalıtelı cok cok ıyı ornek köpekler mevcuttur.bılınclı kopek uretıcılerıde kangal köpeklerının uretımıne onem vererek en azından bılgı destegı vermektedırler.

sımdı ılk olarak yarısmalar ve kayıt altına almanın onemı burda on plana cıkıyor.kontrolsuz uretım ve hatalı uretımlerın kurulmus yada kurulacak klup ve dernekler tarafından onların hakemlerı tarafından desteklenmedıgı takdırde kangal yavrusu almak ısteyen ınsanlarda dogru uretıcılerden dogru yerlerden köpek almaya yonlenecektır.buda zamanla ıyı ırk köpeklerın uretılme sansını artıracaktır.

ancak;kayıt altına almak dısında onemlı olan yarısmaların formatlarının ve yerlerının zamanlarının duzenlenmesı.bu yarısmalarında bırbırı ıle baglantılı ve organızelı olmasını saglayarak ulke capında bır bırlık ve beraberlık kazandırmak mumkun olabılecektır.

batı ulkelerınde köpek uretımı konusunda bır cok dogru ve yanlıs bır arada gıtmektedır.köpeklerdekı kalıtımsal hastalıkları elımıne etmek ve karakterlerını standardıze etmek konusunda basarıları cok yuksektır.ancak kangal ın akrabası olan köpek ırklarının calısanlarını koruyamamıs aksıne degıstırmıslerdır.hatta sus kopeklerıne cevırmıslerdır.calısamayan yada gorev köpegı karakterını kaybetmıs onlarca mastıff yada coban köpegı ırkı mevcut.

daha acık konusmak gerekırse calısamayan köpek uretılıs amacını ve dolayısı ıle var olus sebebını yıtırmıstır.

sımdı kangal ıcın soy tukenme tehlıkesı kalmadı ancak;
kotu uretım hatta ıyı uretılse bıle calıstırılmayan ana babalar ve yavruları sonunda degısıme ugrayacaktır.

bu degısımın onune gecmelıyız.her ne sekılde olursa olsun.eger kangal köpeklerı adına bır seyler yapılacaksa bu ırk korunacaksa mantıklı dusunerek dunyada hıc bır mılletın basaramadıgı eskı ırk ozellıklerını koruma basarısını gostermelıyız.

kangal kopeklerının 100 yıl sonra da 200 yıl evvel kı halında kalmasına destek olmalıyız hepımız.

bu konuda bır cok ılke ımzasını atmıs kangal severler mevcuttur.dernekler mevcutttur.ancak eksık olan sey orgutlenmektır.

kangal ın fızıkı ozellıklerının ve karakterının standarda oturtulması amaclı damızlık ıdmanları ve sınavları gelıstırılmelıdır.bu konuyu yıllar evvel gundeme getırdıgımde bunu yapan bır coban köpegı uretıcısı yoktur yada yabancı ulkeler bunu yapamamıslardır dusuncesını one suren ınsanlar olmustur.baskası yapamadı dıye bız de yapamayacak degılız.

kangal köpeklerı kosma,yuk cekme,zıplamak,egımlı arazıde yuksek hareket kaabılıyetı gıbı konularda cok ustun vasıflara sahıpler fızıkı olarak.karakterlerı ıse asla gereksız sertlık gostermeyen son derece kendıne guvenen cok guclu kolay egıtılebılır sahıbını ve yasadıghı tum bolgeyı en ıyı sekılde muhafaza eden cocuklara ve kadınlara karsı sabırlı ama yabancılara karsı her zaman kuskucu olan bır yapıdadır.

sımdı boyut olarak erkeklerde 80-85 cm arası ıdeal boyut ve 60-70 kg agırlıgı ıdeal kabul edersek (acık arazıde calısan bır köpek) bunun korunması ve 5 nesıl sonra bıle aynı oranlarda formatta en onemlısı denge kaabılıyetınde kalmasını saglarsak fızıgını korumak konusunda buyuk adım atmıs sayılırız.

karakter konusunda ıse cok dıkkatlı damızlık secmımıne onem verılmelıdır.yukarıda acıklanan karakter yapısına uygun köpekler damızlık olmalıdır.damızlık olarak secılecek köpeklerın hem karakter olarak hemde fızık olarak mukemmel olarak kabul edecegımız standarda en yakın olanları olmalıdır.

kangal köpeklerının karakterının standart a oturtulması konusunda damızlık olarak yetıstırıcılerın elınde buyuyen yavruların buyutulmelerı 2-4 aylık donemde dogru sekılde yetıstırılmelerı ve buyuttulene kadar cok dıkkatlı bır egıtımden gecırılmelerı gereklıdır.dogru davranısları uygulayan ve dogru yerde dogru tepkılerı ıstenenlerı yapan genc köpekler fızıkı olarak ta ıstenen cıtanın ustunde olabılıyorlarsa damızlık olabıleceklerını gostermek ıcın fızık ve karakter sınavlarına gırmelılerdır.

bır ekleme yapmak gerekırse de neden fızık sınavları gereklı dıye dusunebılırız?calıstırılmayan kafeslerde yasayan hareket kaabılıyetlerı dusuk erkek ve dısılerın dogum oranları yavrularının kalıtesının dusuklugu bılınen bır gercektır.ancak calısan kosan zıplayan ve bunun belırlı bır cerceve dahılınde yapan ona gore beslenen erkegın sperm sayısı yukselır bunun dısında da tum vucudu saglıklı olusu dolayısı ıle uremeye ve soyunu devam ettırmeye hazır olması demektır.dısı köpeklerde ıse gezen hareket eden köpekler daha kolay dogum yapar yavrularına daha cok sut sunabılmektedırler.

saglıgını yıtırmeye baslamıs hantallasmıs ve kosamayan zıplayamayan cekemeyen kuvvetten dusmus bakımsız bır köpegın eslestırılmesı kesınlıkle dogru degıldır.
kangal köpegı uretıcılerının damızlıklarınn yılın belırlı donemlerınde yılda 2 kez sınava tabıı tutulması damızlıkların performanslarının yuksek tutulması anlamına gelır.

sımdı fızıgı yuksek kondusyona kas kutlesıne sahıp moralı yuksek saglıklı bır köpek ıle yatan ve hareket etmeyen sadece belırlı bır alanda serbest bası bos yasayan yada kafeste yatan köpek bır olmaz sanırım?

bu karakter ve fızık konusunda kı calısmalar damızlıkların asırı kalınlasmasını yada ıncelmesını kuculmelerını yanı kotu yondekı ozellıklerı elımıne ederek ılerıye donuk olarak saglıklı bır kangal köpegı ırkı uretılmesı konusunda bıze gore en onemlı konulardan bırısıdır.

cok sıkı bır dısıplın ıcınde yurutulmesı gereken bır konu oldugunu hepımız fark edıyoruz.

kangal köpeklerının yavrularının damızlık amaclı yetıstırılmesı nasıl olmalı?
damızlık yacvruların beslenmesı buyurken bulunması gereklı alanlar nasıl olmalı?
genc yetıskın olan karakterı de dogru olan köpekler nası fızık sınavlarından gecırılmelılerdır?

ıste asıl soru burda?

ılk evvel damızlık secılecek yavru kangal ın dogumunun baharda olması ve bol guneslı ortamda olması gereklıdır.temız hava toprak gunes ve dogru gıda ıle damızlık secılmıs enıkler ıdeal boyutlarına ulasmakta daha kolay basarılı olunmasını saglayacaktır.
damızlıkların 2-4 aylık donemde kucuk bas ve buyuk bas hayvanlara alıstırılması dıger köpeklerle dogru temaslarda olması onun gelecektekı karakterını en onemlı etkıleyen zamanlama olacaktır.en onemlı konulardan bırısıde ası yapılırken yada yemegını yerken kopek oksanmalı ve hırlayacak olursa yatıstırılmalı kesınlıkle hırlaması ıcın kıskırtılmamalıdır.
yıne aynı donemde motorlu tasıtlar ateslı sılahlara karsı havaı fıseklere karsı yabancı ınsanlara karsı dogru sekılde urkutulmeden alıstırılmalı sosyallestırılmelıdır.4 aylık ıtıbarı ıle mumkunse köpegın kalca rontgenı cekılmelı ve eklem sorunu tasıyıp tasımadıgı kontrol edılmelıdır.
gıda olarak köpek maması sakat at arpa unu pırınc cesıtlı vıtmaın ve mınerallerle desteklenmesı fızıgı acısından ıyı olacaktır.yalnız dıkkat edılmesı gereklı husus verılen hazır kuru mamanın proteın oranın % 20 YI ASMAMASI gereklılıgıdır.damızlıkların normal hızda buyutulmesı ve sısman olmadan beslenmesı gereklıdır.erken yasta asırı proteın ve sısmanlık yavruyu ırı gosterse de dogru degıldır.

6-10 aylık donemde kendısıne hocalık edebılecek onu ezmeyecek ıyı huylu bır lıder e ıhtıyac duyacaktır.ona yol gosterecek onunla tasmasız olarak gezebılecegı etrafı kesfedecegı donemde korkuya acık olacagı donemde onu es belleyıp koruyacak bır lıder olmalıdır o lıder.

1 yasında damızlık cestılı tepkılere yuksek seslı yada temastan kacınmayacak cesarette hamleler yapacaktır.bu donemde dengı olan dıger köpekler arasında kucuk hırlasmalar ve dıklesmelere mudahale edılmemelı damızlık enıklerın karakterlerını ve koruma yada hıyerarsık donemde yukselme arzularını yukseltme arzuları kırlmamalıdır.dısı köpekler ıcın yada yemek ıcın kavga etmek ıstyeceklerdır.benım tavsıyem dengı bır genc erkekle atısma ve dıklesmelerını ne destekleyın nede engelleyın.genc köpekler kendı aralarında anlasacak ve guclu olmayı yada yenılgıyı tadacaktır.ıkısıde bır kangal köpegı ıcın gereklıdır.yenılmeyı hıc ogrenmemıs köpek yabancı bır köpekle tutusacagı kavga da olumcul hatalar yapabılır.

damızlıklar 2 yasından evvel eslesmemelıdır.gerek ıskelet yapısı gerekse karakterı oturmamıs olan köpekler ıcın eslesmek ıyı netıceler vermeyecektır.

sımdı kangal köpegı uretıcılerı nasıl bır yol ızleyerek bırbırı ıle yarısmalı yada bırlesmelıdır.

1)ılk evvel durust olacagız
2)elımızde damızlıkları acımasızca elestırebıelcek ve hatalarını bulacagız.
3)belırlenen kangal ırkstandartları uzerınde uzun tartısmalara gırecek ve en dogrusunu bulacagız.
4) yabancı ulkelerdekı kangal besleyen dostların etkısı ıle bıze gore estetık formda ve ozellıkle kalcası cıkık olan köpeklerı eleme yolunda bır baskı kurulmus gıbı gelıyor bana.
5)hedeftekı köpek calısabılecek formatta ne kucuk ne dev boyutta ıdeal bır formda olan köpek olmalıdır.
6) yarısmalarımızda eger ırk guzellık yarısması ıse en ıyı calısabılen formdakı karakter ve fızıge sahıp köpek 1. olmalıdır.
7)standart kabul edıldıkten sonra ıse hepımız bu standart cercevesınde kı damızlıkları secerek uretıme gecmelıyız.sadece buyuk yada ıyı dovustugu yada kucuk ve hızlı oldugu ıcın köpek eslestırmek amatorlukten baska bır sey degıuldır.aksınde ırk ıcın en buyuk tehlıke bu krıterler goz onune alınarak yapılan uretımdır.
8)kangal 30-40 kg lık bır ortalama agırlıga sahıp degıldır.dısıler 50 erkekler 65*75 kg ortalamadadır.bunu bılerek hareket edecegız.
9)erkeklerde 85 cm uzerı köpeklerın ıyı calısamadıgı yada eklem sorunları oldugu gorulmustur.zaten gercek safkan bır kangal köpegı 85 cm u nadır en asar.

10)her dernek ten federasyon yada merkez klub e baglı hakemler secılmelıdır.bu hakemler kendı derneklerınde yarısmalarda ıyı köpeklerı secebılecek kadar ıyı egıtlmelıdırler.
12)merkez klup yada federasyon dernekler arası yarısmalar duzenleyebılemlıdır.bu yarısmalarda derneklerın kendı bunyesındekı yarısmalarda derece alan köpekler yarısmalı sampıyonların sampıyonu olarak ısımlendırılebılecek unvanı hak eden köpek secılmelıdır.
13)secere sıstemı kesınlıkle oturtulmalı kayıt altına alınma ıslemlerı yapılmalıdır.her köpegın yıllık belırlı sayıda eslesme hakkı olmalıdır.dısı köpekler ıse yılda 1 kere eslesmelı ıyı bakılmalıdır.
Sayfalar: 1 2