Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: Türk Köpekçiliğinde En Büyük Sorun
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Arkadaşlar ben köpekçiliğimizde en buyuk problemın köpeklerimizde kalça displazisi (kalça çıkıgı ,hatalı basarlar) oldugunu dusunuyorum ve bu probleme one cıkan arkadaslarımızın destek vereceğini umuyorum.

Şu an herhangı bı yukseklıkte herhangı bı coban kopeğimizde kalça displazisi olmayan kopek cok nadır kalmıştır.Sivas yoresı hariç (cunku burada insanların bıraz daha erken uyanıp ve dıs etkenlerle kopeklere gereken ılgının gosterılmesi ) Anadolu yoremızdekı kopeklerde %80 85 oranında sorunlu iskelet yapısı gorulmektedir.

Sebebi ise yapılan inbreed uygulamaları ve aynı soyun bırbırıyle cok defa birleştirimiş olması ,iri kopek yetiştirebilmek için yapılan yanlış eşleştirmeler vse gereken özenın gosterilmemesi denebilir.

Eğer ileride de bu sorunu yasamak istemıyorsak (Nasıl ki bugun eski kopeklerı anıp duruyoruz hem tip hem iskelet hem de dış ve iç anatomi açısından ) ileride de cok ta iyi olmasa da bugunku kopeklerımızı anacağız bundan dolayı bu baglamda acilen bişeyler yapılması gerek dıye dusunuyorum.Konuya gostereceğiniz ilgi ve alakayla bununla alakalı bir takım projeler uygulanabilir dıye dusunuyorum

başlıkla savunulan düşünce biraz aykırı düşüyor bana göre . KÖPEKLER de sorun desen anlattıkların kabul edilir ama KÖPEKÇİLİK dediğin için mesleğin sorunu dile getirilmeli bana göre bu konuyla ilgili düşüncem ise türk köpekçiliğinde en büyük sorun KİŞİLİKSİZLİK ve AÇ GÖZLÜLÜK ...
Teşekkürler
Sayenizde ileride nerde hata yapmamam gerektiğini öğrenebiliyorum
köpeğin iskelet fizik bozukluğu genelde bilinçsiz bakım ve takviye vitamin, kalsuyum, vs verilmesinden kaynaklanıyor.örneğin yetiştirmekte olduğunuz bi yavrunun ırkı yani ana babası iri köpeklerse kesinlikle vitamin, kalsuyum, devit-3, gibi takvilerde bulunmayın zira hayvanın sakat kalmasınada sebeb olabilir zaten geni büyük bi yavru normal bakımlada olsa ataları gibi büyük fizikli iri olacaktır.
Kalıtsal olma oranının beslenmeyle bozulmaya oranı % 30 a %70 dir. Genetik olarak şekil bozmak o kadar kolay değildir defalarca elit olmayan karakter yahut ana oğul - baba kız deneyip bunlardan çogaltmak riski arttırır hala bozulur diyemiyoruz.

Bu yüzden kalıtım tarafını boşverip doğru beslemeyi anlatmaya çalışın. Spor yeterli güneş ve gereksiz vitamin mineral vermekten kaçınmak en kolay çözümüdür...
Alıntı: Anadolu yoremızdekı kopeklerde %80 85 oranında sorunlu iskelet yapısı gorulmektedir.

bence bu abartılı bi rakam olmuş. bende fiziksel sorunların dengesiz ve abartalı beslenme ve genç yaşta yapılan ağırlık takviyeli yoğun spordan kaynaklandığını düşünenlerdenim. köpeğin yetiştiği mekan, erken çiftleşmelerde fiziksel bütünlüğe zarar veren etkenler. birde bu basar hataları fotoğraflarda sağlıklı tahlil edilmiyor köpeğin yürüyüşünü incelemekte fayda var.
Emin ol o beceriksizlik eş seçiminden çok beslerken yapılıyor. Sadece beslemek değil tabi ırka göre de dikkat edilecek hususlar var. Kimi hayvan net 2yaşına kadar boy atar kemik yapar kimi 8 9ay oldu mu boyunu tamamlar kalınlaşır. Dar alan,beton,karanlık vb ortamlarda bakılan hayvanlarda egilme yamulma daha çok olur ırkı cetvel gibide olsa çabuk büyüyen ırklarda bozukluk olabiliyor nedeni de basit hatalı bakım dayarsın kalsiyumu kapatırsın kümese 5 6aylık oldu mu çatı yamulmaya başlar. Vitamin vereceksende sinir sistemine yarayan b ve e vitamini vermek daha mantiklı. Et süt yiyen hayvan vitaminsiz kalmıyor zaten...
Sayfalar: 1 2