Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: Türk Tazısı
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
turk tazısı ırk standardı anlatımı ve tanıtım vıdeosu yıl 2006 da cekılmıstır.

Tazılar yüzyıllardır dünyada ve Anadolu 'da avcılık için kullanılırlar. Osmanlı padişahları ve saray soyluları da hobi olarak tazılarla avlanmaya çıkarlardı. Bu dönemlerde tazı ile avcılık oldukça yaygındı fakat savaşlarla geçen dönemden sonra Türkiye 'de hem avcılık hem de avcılıkta tazı kullanımı azaldı. Yine de Türklerin av kültüründen bugünlere bir miras yaşamayı başardı: Türk tazısı.
Türk tazısı Osmanlı İmparatorluğundan hatta belki de daha önceki tarihlerden beridir var. Kırgız tazısından geldiği sanılıyor. Ünlü av köpeği Vizsla ya da diğer adıyla #8220;kısa tüylü Macar av köpeği #8221; de Transilvanya tazısı ile Türk tazısının çiftleştirilmesinden meydana geldiği düşünülüyor.
akn Tülübaş yıllardır sahibi olduğu Boz köpek çiftliğinde Türk tazılarının ve kangalların üretimini yapıyor ve yakında Türkiye 'de Türk Tazısı Derneğini açmayı planlıyor.
Kendisinden tür bilgilerini alıyoruz:
#8220;Türk tazısı özellikle Şanlıurfa ve civarında yaygın olarak bulunmaktadır. Yüzyıllardır ülkemizde tavşan avında kullanılan bu değerli köpekler Türk kültürünün önemli bir parçasıdır. Halen en iyi örnekler Şanlıurfa 'nın Bozova ilçesinde bulunmaktadır. Bilinçli üretim amaçlı olarak da ülkemizdeki en büyük kangal köpeği üreticileri tarafından korunmaya alınmışlardır.
Çocuklara karşı dikkatli yabancılarla seviyeli ancak asla agresyon göstermeyen yapıdadır. Diğer köpeklere karşı son derece cesurdur. Av esnasında gözleri avından başka bir şeyi görmez.
Saatte 55 km hıza ulaşabilirler. Bir tavşanı 500 - 1000 mt arasında 3 - 4 defa 90 derece köşeli dönüşler yaparak tutarlar. Tavşanı tek başına yakalayabilen tazı %1dir. Üretimde iskeleti kusursuz ve tavşanı tek başına tutabilen erkek kullanılması tavsiye edilir.
Günlük 5 km serbest veya uzun tasma ile gezdirilmeleri gerekmektedir. Gıda olarak düşük protein yüksek karbonhidrat ve yüksek vitamin ve mineral ile beslenmelidirler. Soğuk havalara karşı üzerlerine kesinlikle koruyucu bir elbise giydirilmelidir.
Sahibine neredeyse tüm köpek ırklarından daha düşkün olan bu tazılar diğer tazılarla kıyaslandıklarında tavşan avında dünyanın en iyisidir. Düz koşuda greyhound kısa deparlarda whippet kadar iyi değildir çünkü onlar av tazısıdır.

Yükseklik: Erkekler 60-70 cm dişiler 55-65 cm
Boyun ve kafa: Boyun ve ağız ince uzundur. Kafatası yumurta formlu uzun ve ovaldır. Gözler elips ve bal renginden koyu kahveye kadar değişiklik gösterebilir.
Bel: Göğüs kafesi yandan bakıldığında dirseklere kadar iner. Bel ise mümkün olduğu kadar ince ve karnı iyice çekiktir.
Ön Bacaklar: Çok ince kemikli kusursuz düzgünlükte bilekten parmaklara doğru 20 derecelik bir açı yapar. Orta parmaklar diğer parmaklardan uzundur. Parmaklar merdiven tipi basamaklıdır.
Arka Bacaklar: Av köpeği oldukları için yüksek hızda manevra kabiliyetleri çok önemlidir. Arka bacaklar uzun topuklar dik fakat yere dikey basacak açıyı korur.
Kuyruk: Çok ince tüysüz (tüy çok az olabilir). Köpeğin ön bacak uzunluğundadır.
Dişler: Makas çene tabir ettiğimiz üst çene ve alt çene oturuşu #8220;scissor bite #8221; stilidir. #8221
sanlıurfanın yanı turk tazsının en ıyılerının bulundugu bolgenın efsanevı avcısı.kasap von bozkennel.
[Resim: attachment.php?aid=1651]
efsanevı avcı kasap ,sıyah olan erkek kardeşi,benım yandan show pozu verdırdıgımde ıstanbulda urettıgım kasap-pırzola ıkılısının yavrusu.su an urfada.bunun 1 erkek kardesı surıye de ceylan yakalama yarısların kullanılıyor.vıdeosu da elımde olacaktı.bakayım bulup eklerım.
ortadaki tazı 1 metre var mı çok uzun geldi gözüme ya zayıf ondan bilmiyorum uzun sanki
İtiraf ediyorum akn bey'in kucağındaki beyaz köpek bazukanın annesi Big Grin
(08-09-2009, Saat:03:15)Saldiray Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]İtiraf ediyorum akn bey'in kucağındaki beyaz köpek bazukanın annesi Big Grin

bazuka gibi enik attıgına göre harika damızlıkmısBig GrinBig GrinBig Grin
Sayfalar: 1 2