Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: Türk çoban köpekleri
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3 4
TURK COBAN KOPEKLERI HANGILERİDİR?



1) SİVAS KANGAL

2) AKBAŞ

3) KARS

4) ORTA ANADOLU ÇOBAN KÖPEĞİ (MALAKLI)

5) BOZ COBAN KOPEKLERI (GUREGHLER)

6) YÖRÜK KÖPEKLERİ

7) KARADENİZ DAĞ KÖPEKLERİ





Bulundukları yöreler ;

SİVAS KANGAL;Doğuda Sivas Kangal merkezli olup,Erzurumdan batıda Bursaya kadar olan Uzun yayla hattında bulunurlar.

AKBAŞ;Eskişehir merkezli olup orta batı Anadolu bölgesinde yoğun bulunurlar.

KARS;Doğu Anadolu bölgemizde Kars merkezli olup ,Ağrı,Iğdır civarında bulunurlar

MALAKLI;Aksaray merkezli olup ,Şereflikoçhisar,Konya kulu ,haymana bölgelerinde bulunurlar.

BOZ ÇOBAN (GUREGH);batıda Konya Karapınar dan doğuda Şanlıurfa Bozova ya kadar olan bölgelerde parça parça 2 tip halınde bulunurlar.batıdakıler TOROS TİPİ,Doğudakıler GUREGH tipidir.

YÖRÜK KÖPEKLERİ;Denizli merkezli olup,burdur,Antalya kuzeyı,Balıkesir civarlarında bulunurlar.

KARADENIZ DAĞ KÖPEKLERİ;Ordu aybastı ,artvın, rize bölgelerinde bulunurlar.



Bu köpeklerin tamamı birbiri ile akraba veya kan bağı ıle ilişki içerisindedir.bölge sınırlarında kan değişimi amaçlı kopek degıs tokusları ,kopek eslestırmelerı gerceklesmıs ve bu saydıgımız kopekler dısında degısık tıp kopeklerde ortaya cıkmıstır.



Örnek olarak; Aksaray bölgesi MALAKlı kopekler ile TOROS tipi BOZ COBANLAR nevsehır-kayserı ,konyanın guneyınde karısım gostermıslerdır.



Sıvasın kuzeyı ile karadenız ın guneyınde sıvas kangal ıle karadenız coban kopeklerı karısım gostermıslerdır.



Artvın ıle kars bolgelerınde kuzeydekı uzun tuylu coban kopeklerı olan kars ve karadenız koepklerı karısım gostermıslerdır.



Malatya-adıyaman bolgesınde sıvas kangal ıle GUREGH tıpı BOZ COBAN kopeklerı karısım gostermıslerdır



Bursa bolgesınde ,sıvas kangallar ,yoruk kopeklerı ıle balıkesır-bursa araısnda karısım gostermıstır.



Denızlı boglesınde Konya ve sıvas tıpı kopekler karısım gostermıstır.



Ancak guncel kopeklerde dıkkatlı bır gözle bakıldıgında yoresel kopeklerın tıplerının sabıt oldugunu ve nadır sekılde degısık tıpte kopekler ortaya cıktıgı gorulebılır.



Resımlerde gosterdıgımız ve detaylı anlattıgımız farklılıkları bu 7 farkı turk coban kopegını bırbırınden ayırır.



Önemlı olan ; bu 7 farklı tıp kopegın tıplerını KORUMAK ve SABITLEMEKTIR.

Sabıtlemek ve 5 nesıl bunu korumak bu 7 farklı kopegın BILIMSEL olarak ayrı bırer IRK halıne gelmesını saglayacaktır.

Buda tum Turk ınsanlarının sevdıgı ve besledıgı kopeklerının 50 yıl sonra da belkı de 100 yıl evvelkı kadar ıyı bır sekılde yasamasını ve soylarının devamını saglayacak en buyuk ve onemlı adımlardan bırısıdır.



Yaptıgımız arastırmalar ve calısmalarda yukarıdakı 7 farklı yöresel kopegın ISLAH edılerek tamamen safkan halde ayrı bırer ırk olabıleceklerını gormus bulunmaktayız.



Resımlerde ornekler vererek yayınladıgımız bu calısmamız doğrultusunda Turk coban kopeklerıne meraklı ve bu kopeklerı uretmek,beslemek cogaltmak ısteyen dostlara yardımcı olması amacı ıle yazılmıstır.





akn Tülübaş
BOZ KENNEL ,KANGAL-BOZ COBAN-TURK TAZISI

Üretim ve yetiştirme çiftliği
kardes urassanda resimli anlatsan bizleri çok aydınlatmiş olursun emelerine salık..
KARADENİZLİ OLARAK ŞUNU SÖYLEMELİYİM İÇİN BİZİM ORALARDA YAŞIYAN KARADENİZ DAĞ KÖPEKLERİ OLARAK TABİR EDİLEN İTLER DAHA ÇOK YAYLALARDA BULUNUR GENELİKLE UZUN TÜYLÜ KARS ÇOBAN KÖPEĞİ GİBİ AMA KUYRUĞU SIRTA VERENLERİNDE OLDUĞU GÖRÜLMEKTE TİP OLARAKTA ALABAYLARADA BENİZİYOR TAHMİNİM GÜRCÜSTAN VE SİVAS KARS KÖPEKLERİNİN BİLEŞİMİ BİR KÖPEK CİNSİ RİZE İKİZDERE DE YAŞIYAN VE YAYLACILIK YAPAN BİR ABİMİZİ YAZIN ZİYARET ETTİĞİMDE AŞIRI İRI TAHMİNEN 95 ÜZERİ BOY 100 KİLO CİVARINDA KİLO TÜYLÜ VE KUYRUĞU BELE VEREN BİR İT VAR GÖREBİLECEĞİNİZ EN SERT VE ADAMCIL İTLERDEN BİRİ SOHBETİMİZ SIRASINDA O TİP İTLERİN DAHA YAYGIN OLDUĞUNU SOĞUĞA KARŞI AŞIRI DAYANIKLI OLDUKLARINI VE TEK BAŞINA AYIYA KARŞI MUCADELE ETTİĞİNİ SÖYLEDİ NEYAZIKKI YAYLACIĞINDA ARTIK BİTME NOKTASINA GELDİĞİNİ BU TİP DEĞERLİ KÖPEKLERİN DE AZALDIĞINI SÖYLEDİ SENEYE İNŞAAALAH DİŞİ KÖPEĞİNE ÇEKECEK BİR ERKEK YAVRU SÖZÜ ALDIM NASİPSE HAZIRANDA ALIRIM SAYGILAR
Yukarda yazan köpeklerden kangal hariç hiçbirisi uluslararası litaratürde kabul edilmezler.yine kangal hariç hiçbirisi soy olarakta kabul görmezler.
Kangalda ;sivas kangalı olarak değil, anadolu çoban köpeği(Anatolian Shepherd) olarak kabul edilir.
Kangal köpekleri,sürü köpekleridir. fakat dünyadaki sürü köpeklerinden farklı olarak sürüyü yönetmezler,korurlar. örnek olarak Namibya'da, Alman çoban köpeklerinden daha üstün koruyucu yeteneklere sahip oldukları için, yaygın bir şekilde yerli çiftçiler tarafından kulanılırlar.
Hiç çekinmeden bir ayıya saldıracak kadar cesur, bir pumayı, domuzu, pitbulu öldürecek kadar güçlüdür. Afrika'da manda sürülerini çitalardan, sırtlanlardan ve hatta aslanlardan korumak için kullanılmaktadır.
Kangalların üç türü vardır.Akbaş,karabaş,karayaka. fakat bunlardan karayaka türü üzerinde bir uzlaşı yoktur.bazı köpek bilimciler karayaka yı kangal türü olarak kabul etmezler.zaten benim daha önce yazdığım ''Kangal değil türk karabaşı''iddasının reddinde de yukarda yazdıklarım yer alır.

Kars çoban köpekleri;Kafkas çoban köpeklerinden türemişlerdir. yani ne özel bir türdür nede saf olarak kafkastır. kakasyadan göç eden türkmenler tarafından getirilmiştir. Hatta sıkı durun panter ırkı olarak ta bilinen kargakale köpekleri bu türün akrabasıdır ama kangal genleri dominantdır.Zaten butürü elinde bulunduran Çiçek aileside kafkasya göçmenidir ve gelirken köpek getirdiklerini de kabul ederler.
Diğer yazan köpeklerden hiçbirisinin belli bir akrabalığı dahi yoktur. Fakat kangalımsı özellikleri yüzünden bu köpeklerden türedikleri zannedilir.
Ve yukarıda yazan yazıda birtek KANGAL ve TÜRK TAZISI kelimelerinin anlamı vardır.
sarısaka kardes;
aferım,ama hıc bır bılımsellıge dayanıyormu anlattıkların yoksa ne gıbı kaynagın var?

ıkıncısı;
dunyada suru koruma kopeklerı ıle kangalı ayrıan ozellıkten bahsetmıssın detay verırmısın
(25-12-2009, Saat:03:56)BOZ Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]sarısaka kardes;
aferım,ama hıc bır bılımsellıge dayanıyormu anlattıkların yoksa ne gıbı kaynagın var?

ıkıncısı;
dunyada suru koruma kopeklerı ıle kangalı ayrıan ozellıkten bahsetmıssın detay verırmısın

tabi; öncelikle birinci soruna cevap veriyim. Türkiyede KIF( köpek ırkları federosyonu) senin yazdığın köpeklerden sadece kangal ı ırk olak kabul eder. Uluslar arası köpek federsyonlarıda ''Anadolu çoban köpeği-kangal'' olarak litaratüründe yer verirler.burada IRK kelimesinin tanımınıda yapalım. Bir canlının ırk olarak tanımlanması için kendine has özelliklerini hem kendisin hem geldiği ailenin hemde kendisinden sonra gelen nesillerin taşıması gerekmektedir. Örnekleyecek olursak kangallar için aranan ırsi özellikler dörgen bir vücut,simit bir kuyurk,kulak arkası hizası maske vs. gibi özelliklerdir. ama burda esas dikkat edilmesi gereken kendi taşıdığı özellkleri tam olarak yavrularına iletebilmesidir. siz malaklı diye adlandırdığınız köpeklerin verdiği yavruları sabitliyemezsiniz, çünkü taşıdığı genital özelliler tek değildir,hangisi baskınsa onu verir.özrnek olarak büyük alaın karabaş yavruları.Ama hiçbir saf rot ala yavru vermez.
çünkü rot ırkdır. malaklı türev dir.
ikinci soruna cevap olarakta;
dünyadaki sürü köpekleri kangaldan farklı olarak(bu farklılık coğrafi ve köpeklerin kendi yapılarından dolayı) sürüyü gütmek üzere yızyıllarca eğitilmiştir. çünkü hiçbir sürü köpeği pedelojik gelişimini kangal kadar geç tamamlamaz ve vücut ölçüleri kangal kadar büyümez. bunedenle de yaratıcı tarafından koruma vasvı iri olana gütme vasvıda daha kıvrak ve hafif olana verilmiştir. kangal diğer sürü köpeklerinden farkılı olarak sürü gütmez,ama çok iyi bir şekilde sürü korur. zaten dünyada kurda ayıya saldıran başka köpek olmamasının nendenide bu koruma iç güdüsüdür.

Bu konuda birde evrimleşme ve mutasyon kavramları varkı bu iki kavramlarda ırklar incelenirken göze alınmalıdır. Bir canlının kendi başına bir ırk mı yoksa bir ırkın evrimselleşmesinin ayrı bir kolumu karar vermek için Osteoloji bilimi devreye girer. örnek olarak ta kars çoban köpeklerini verebilir.Yada Nambiyada bulunan kangalların tüy yapısının iklime göre değişmesi ve Türkiyedekilerden daha kısa ve ince olması.
liste yanlistir insanlara dogrulari ogretmek yerine kandiriyorlar
Sayfalar: 1 2 3 4