Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: ''Kangal Değil Türk Karabaşı'' İddasının Reddi!!!
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6
Bir üye tarafından uzun uğraşlar sonucu ortaya atılan iddayı bizde kendi bilgi araştırma ve kaynaklarımıza dayanarak red edeceğiz.

Anadolu Çoban Köpeği(KANGAL): Genelde Sürü koruma köpeği olarak kullanılan erkeklerde ortalama boy 77-80 cm ağırlık 50 kg (+5 -5) dişilerde 65-72 cm ağırlık 45-50 kg olarak görülen KANGAL KUYRUKLU(ki köpeğe kangal denmesinin sebebi budur.) burun üsütnden kafa tası üst noktasına kadar ve kulaklar dahil siyah, geri kalan bilekler ve göğüs hariç tek renk olan( bu renkler beyazımsı veya krem rengidir genelde) sert yapılı insana bağlı yabancıya düşlmen psikolojili sürü koruma köpekleridir. köpeklerin anaomik özellikleri bilekler kalın kafatasının üst noktasında kangal kemiği diye tabir ettiğim kemik çıkıntısı, üst damakta kangal mührü,kafa yatık, arka ayaklarda bazen mahmuz(olması şat değildir),üst dudaklar hafiçe alt dudakları geçgin( anadoluda bu çok makbuldür) bir batımda 3-6 arası doğum yapan genelde sürü halinde yaşama uygun çoban köpekleridir. Kangallar sıcak ve nemli havayı sevmemekle birlikte şehir yaşantısına ve dar alanlara da uygun değillerdir.süt dişleri 6 aydan sonra dökülüp köpek 24 aylık olana kadar gelişimini sürdürür. dişilerde doğurganlık 1 yaşında başlamasına rağmen o yaşta gebelik uygun değildir. erkeklerde cinsel olgunluk 16 aydan sonra başlar ve erkeklerde de o yaşlarda ciftleşme ygun değildir. bunun sebebi 24 ay olana kadar büyüyen köpeğin pedolojik gelişimine mani olmamaktır.
Evet arkadaşlar kısa bir kangal tanımından sonra gelelim REDDİYE mize.İdda sahibi arkadaş '' kangal değil Türk karabaş ı'' diye yazmış. Bu idda tamamen yanlıştır. şimdi bunları arkadaşın iddalarana tek tek cevap verek red edeceğiz.
1-Kangal da köpek geçmişi 20 Yıl öncesine dayanır eskiye gitmez:: Bu idda tamamen yanlıştır. Kangal deliktaş köyünden çkan Tomy nin geçmişi 50- kargakalesi köpeklerinin geçmişi ise 70-80 yıla dayanır. Hasan HÜseyin BİNİCİ ise tam 75 yaşındadır ve soyun kendilerine dedelerinden kaldığnı söylerki yılları size hesap edin.
2-Kangal denmesi yanlıştır.Bu köpek Kangal a aiti değildir:: Bu iddada bilgi eksikliği yüzünden red edilmiştir. Çünkü köpaklere KANGAL denmesinin sebebi Sivas ın Kangal ilçesinden dolayı değil,köpekleri KUYRUK yapılarından dolayıdır.Örnek verirsek AKBAŞ larada Eskişehir Kangalı denir.Yada Sucuk lara da kangal sucuk denir. KANGAL kelimesi anadoluda kıvrık anlamnda kullanılır.
3-Her renk olabilir:: Bu ise tamamen saçma bir iddadır. her renk kangal olmaz. Örneğin Deli Yürek renginde yada Büyük Ala renginde kangal olmaz. kangalın renkleri bellidir.(gök-beyaz-kirli beyaz-kırçıl-grimsi) ve bunlar saçma sapan birşekilde vücuda yayılmaz.
4-Kangal değil Karabaş:: buda çok garip bir idda.zaten karabaş köpekler kangalların alt guruplarıdır. yani;
* akbaş
* karabaş
* karayaka
bu üç grup köpekte kangaldır. fakat bulundukları yörenin iklimine ve şartlarına göre evrimleşmişlerdir. Ve farklılıklar gösterirler. Siz şimdi sadece karabaş ı alıp,akbaşı da başka bir ırk gibi gösteremezsiniz.Bir Özbekliyi alıp çekik gözlü diye Türk değil demek gibi bir saçmalık olur bu.

Yukarda belirttiimiz gibi yurt dışnda ANADOLU ÇOBAN KÖPEĞİ KANGAL diye geçen köpeklerimizi sırf birileri yetiştiremiyor veye işine gelmiyor diye başka bir statüye KOYDURMAYIZ. Kimse saçma sapan iddalarla kaşımıza gelmesin. DNA ve GEN araştırmaları, işlerine gelmeyince desteğini çekenler başka yollara baş vurmasın.
isteyene çok daha ayrıntılı bilgi verebirim. O birikime sahibiz ve biz daha ölmedik çok şükür.
aslında herşey sevgili Doğan Kartay hocanın 'Türk Çoban Köpeği; KANGAL' kitabına yazıyo...
en kısa zamanda o kitaptaki ayrıntılı bilgileri siznle paylaşıcam...
Küçük bi konuda yanlışın var usta köpeğin süt dişleri 6 aydan sonra dökülmez 3.5 -4 aylıkken dökülür 6 aya kalmaz
Ercümet abi köpeklerin DNA'sı incelenmiş ve Akbaşlar ile Karabaşlar birbirlerinden ap ayrı soylar olduğu tespit edilmiş. Akbaşlarada Kangal dendiği doğru çünki Bende eskiden öyle biliyordum hatta bana Karacabeydeki devlet üretim çiftliğini ziyaret ettiğimde orda köpekleri yetiştiren abide onlar için beyaz kangal demişti. Akbaşların , Kangalların bir varyasyonu değilde ayrı bir ırk olarak yetiştirilirse daha iyi olur diye düşünüyorum.
Kangal'in gecmisine bakin, Orta asyadan kavimler halinde Anadoluya goc etmis Turk topluluklari ile beraber gelen, Sivas dolaylarinda yerlesip yurt edinen kavimler sayesinde gunumuze kadar Sivas Kangali olarak dunyaya nam salmis kopeklerdir.

Zamanla Osmanli Saraylarina kadar gitmis Padisahlarin goz bebegi olmus varliklardir.
(04-09-2009, Saat:08:20)mimkemal Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Ercümet abi köpeklerin DNA'sı incelenmiş ve Akbaşlar ile Karabaşlar birbirlerinden ap ayrı soylar olduğu tespit edilmiş. Akbaşlarada Kangal dendiği doğru çünki Bende eskiden öyle biliyordum hatta bana Karacabeydeki devlet üretim çiftliğini ziyaret ettiğimde orda köpekleri yetiştiren abide onlar için beyaz kangal demişti. Akbaşların , Kangalların bir varyasyonu değilde ayrı bir ırk olarak yetiştirilirse daha iyi olur diye düşünüyorum.

zaten köpeklrin KANGAL kelimesi etrafında birleşmelerinin sebebi genital özelliklerid eğil kemal. yapı olarak benzerlikleri(kuyruk,iskelet,diş gibi)
Sayfalar: 1 2 3 4 5 6