Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: Köpeğe dokunanın abdesti bozulur mu?
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2 3 4
SORU: Hanefi mezhebine göre, bir insan köpekle temasa geçerse abdesti bozulur. Öncelikle bu bilgim doğru mu? Bir de köpek bir elbiseye sürtünmüşse o elbiseyle namaz kılmak caiz midir? O kıyafetin yıkanması mı gerekir? (Faik Doğru)

CEVAP: Bu sözle eğer köpeğe dokunmayı kastediyorsanız bu hüküm doğru değil. Köpeğin tüyü pis değildir. Bazı fıkıhçılara göre köpekler necis(pis)tir. Hanefi ve Mâlikîlere göre canlı olan her hayvan temizdir. Ona dokunan şey (insanı eli veya kumaş, bez, elbise) kirlenmez. Yalnız Hanefîler köpeğin salyasını pis sayarlar. Malikîlere göre köpeğin salyası da temizdir (Cezîrî, al-Fıkh: 1/11). Çünkü, “Eğitilmiş köpeklerin tuttuğu hayvanlardan yiyiniz” (Mâide: 4) buyurulmuş, köpeğin tuttuğu yerin yıkanması emredilmemiştir. Köpeğin yakaladığı yeniliyor. O halde köpeğin salyası da necis değildir.

Abdullah ibn Ömer’in anlattığı bir hadise göre (Buhârî, Vudû’: 33; Ebû Dâvûd, Tahânet: 137; İbn Hanbel, Müsned: 2/71). Köpeğin dolaştığı yer pislenmiyor. Bu hadise dayanan kimi bilginler, köpeğin etinin de temiz (helal) olduğu anlamını çıkarmıştır.

KAYNAK
Umarım kafasında soru işareti olan arkadaşlara yardımcı olabilmişimdir
Hanefilere değilde Şafi ve Hanbelilere göre köpek haramdır dokunmak abdesti bozar.

Bizim mezhebimize göre de eve sokmak veya evin yakınında bulundurmak iyi değildir zira köpeğin olduğu yere melek girmez...
şafi mezhebinde abdesti bozar köpeğin olduğu eve melek girmez ibaresi emeviler döneminde uydurulmuş bi hurafedir şöyleki birisi zengin bi köşkü soymak istermiş avludaki itlerden giremezmiş mahallenin önde gelen bi zat a da ganimetten pay vaat ederek hutbede köpek olan eve melekler girmez onlardan kurtulun dedirtmiş ve işini halletmiş zamanla ağızdan ağıza dolaşarak DİN e mal edilmiş bi hurafedir bu dönemde bi sürü ve hala dinin gerçeklerinden sandığımız hurafeler çok lakin köpekte diğer evcil hayvanlar gibi insanların hizmetine sunulmuş bi canlıdır amacının dışında beslenmesi caiz değildir bekçilik ve korumacılık gibi görevler dışındaki bil hassa evin içinde odada süs olarak bulundurulması dinen yasak denilmekte.
köpek melekleri engelleyecek kadar lanetlenmiş bi hayvan olsaydı islamiyet yasaklardı tıpkı domuz gibi ama değil lütfen hurfelere inanmayalım.
Salya konusuna gelince mezheplerin fikirleri nedir bilmiyorum ama köpek salyasının ve ağzının bir insana oranla 10 kat daha dejenerik yani hijyenik olduğu bilimce ispatlanmıştır köpek salyasındaki toksinler insana oranla 10 kat daha fazla mikrop öldürücü.
Azrail'de bir melektir !!
O zaman köpegi evden çıkarmayayım Wink
Evden sen çıkarsın elbet Smile
(18-10-2012, Saat:03:41)Z A Z A Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Azrail'de bir melektir !!
O zaman köpegi evden çıkarmayayım Wink

tuttum bu espiriyi ölümden korkan köpekle yatıp kalksın Smile
Bu konuda dikkat etmek gereken bi ayrıntı var yalnız espri olarak kalmasın...

Rahmet melekleri ayrıdır ölüm meleği ayrı görevide ayrıdır, şeytanda bir melektir ama heryere girer işi odur çünkü.

Köpeğin olduğu yere rahmet melekleri girmez ayrıca

*** oynanan yerler, eğlence olan yerler, alkol olan yerler, cenabet olunan yerler, çıplak insanın olduğu yerler vs.

Azrail ve şeytanın sıkıntısı yok kafasına göre girer alacağını alır ayık olun Big Grin
Sayfalar: 1 2 3 4