Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: Kangal Köpeğine İsim Verme
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
Önce köpeğe bir isim verilir. Sık sık söyleyerek, ismine alıştırılır. İlk 1-2 aylık devrede, iki canlı arasında sevgi, güven ortamına bağlı bir arkadaşlık, dostluk bağı tesis edilir. Aşırıya kaçmamak kaydıyla, sık sık başı, sırtı okşanır. Kucağa alınır. Elleri yalamasına izin verilir.

Köpeklere isim koymanın esas gayesi, verilen ismin ayırıcı ve belirleyici özelliğinden faydalanmaktır. Sahibi olduğu bir çok hayvan veya çevredeki bir çok köpek arasından, belli bir tanesini ayırmak, başkalarına söz etmek, tanıtmak için o köpeğe mutlaka bir isim verilmesi gerekir. Köpeklere isim koymanın diğer bir gayesi de, onlara duyulan sevgidir. Ayrıca ismin sözlük anlamının, o ismi taşıyan köpeğe geçeceğine de inanılmaktadır. "Kurtboğan" ismi konulan bir köpeğin ileride bir kurt boğması ümit edilmekte, "Uçar" ismi konulan bir köpeğin ise, ileride çok hızlı koşacağına duyulan özlem belli edilmektedir (Toygar, 1984).

Köpeklere isim verilirken belli bazı hususlar gözetilir. Bunlardan en başlıcası, köpeğin post rengi ile ilgili olanıdır. Akkuş, Beyaz, Boz, Bozo, Çapar, Duman, Garoo, Gümüş, Kar, Kara, Karabaş, Kartopu, Sarı, Saro gibi isimler misal verilebilir.

Köpekten beklenen hız, çeviklik ve cesaret gibi özelikler de, isim vermede belirleyici olmaktadır. Afet, Ateş, Atılgan, Atik, Boğar, Cellat, Cesur, Çevik, Fırtına, Jilet, Koşal, Kurtboğan, Poyraz, Şimşek, Tayfun, Yoldeviren, Yolkesen gibi.

Huy ve karakter özelliklerini belirten diğer sıfatlarda isim olarak verilir. Delikız, Dost, Garip, Keskin, Mahcup, Meraklı, Saymaz, Şirin, Zalim isimlerinde olduğu gibi.

Diğer canlı türlerinin isim olarak verildiği de görülür. Aslan, Bıldırcın, Ceylan, Çakal, Doğan, Ejder, Kaplan, Keklik, Kobra, Panter, Sıçan gibi.

Nebatat isimleri de sık sık kullanılmaktadır. Fındık, Fıstık, Filiz, Güllü, Kalas, Kütük, Mercan, Pamuk, Sarmaşık, Sümbül misal verilebilir.

Asalet unvanları da isim olarak verilir. Kral, Kraliçe, Kont, Kontes, Lord, Paşa, Prens, Reis, Şövalye gibi.

Toplumun düşman olarak gördüğü bazı politik liderlerin veya sevilmeyen kavramların isimlerini de sık sık görmek mümkündür. Boris, Buş (Bush), Coni, Haydut, Karlos, Korsan, Ladin, Makarios, Saddam, Şamir, Şaron, Şeytan gibi.

Bazen bunun tersi de olur ve köpek sahipleri beğendiği kahramanların isimlerini hayvanlarına verirler. Cesika, Herkül, Keş (Cash), Memati, Monika, Robin, Tango, Tarzan, Taysın (Tyson), Zoro gibi.

Millet, topluluk isimleri de verilmektedir. Apaçi, Arap, Eskimo, Gürcü, Japon, Komançi isimlerinde olduğu gibi.



Bazı Kangal Köpeği isimleri: Yörelere göre değişmekle birlikte, Kangal Köpeği için kullanılan bazı isimler şöyledir:



Dişi: Afet, Aksu, Albız, Arap, Ateş, Atılgan, Ayışığı, Ayıcık, Balkız, Berfi, Beyaz, Bıldırcın, Bipsi, Boğar, Boncuk, Boz, Bulut, Cambaz, Cellat, Cesika, Ceylan, Cıncık, Çember, Çevir, Çopur, Daaşe, Delikız, Devir, Dost, Efe, Elmas, Fındık, Fıstık, Filiz, Garip, Garoş, Güllü, Gümüş, Gürce, Gürcü, Haydut, Hopi, İnci, Kapan, Kapar, Kar, Karabaş, Karperisi, Kartopu, Katar, Keklik, Keş, Kılıç, Kontes, Korsan, Küço, Mahcup, Manga, Manken, Meraklı, Mercan, Mirce, Monika, Muro, Nazik Hanım, Pamuk, Robin, Sarı, Sarmaşıl, Saymaz, Seçkin, Sedef, Sezgin, Sıçan, Sişup, Sümbül, Süslü, Şavıdza, Şirin, Tombul, Uçar, Yaman, Yazgı, Yeriş, Yetiş, Zelal, Zoro, Zümrüt.





Erkek: Akış, Aloş, Apaçi, Aslan, Badar, Balaban, Bıgır, Biçer, Boris, Bozo, Buş, Cesur, Coni, Çakal, Çapar, Çomar, Duman, Ejder, Erkeç, Eskimo, Gavraş, Gobel, Garoo, Gaytar, Gudo, Gurek, Gurzo, Habate, Hamzet, Herkül, Japon, Jilet, Kalan, Kalas, Kalleş, Karabela, Karlos, Keleş, Kemikkıran, Keskin, Kobra, Komançi, Kurtboğan, Kütük, Ladin, Maço, Memati, Pala, Palas, Panter, Paşa, Potuk, Reis, Rogar, Sako, Saro, Saymaz, Sekül, Sigoş, Şabdur, Şamir, Şaron, Şerkan, Şeytan, Şihadze, Talas, Tallu, Tamate, Tamu, Tango, Tarzan, Tomas, Tomi, Toni, Topuz, Toraman, Toros, Tufan, Tüylü, Taysın, Yakışıklı, Yakut, Yapal, Yarış, Yellek, Zalım, Zalim, Zorba.
benim köpeyin ismi karlosBig Grin
Komodor hiç yok..Öneririm..ama Koyacak olursanızda şampiyon olabileceğine inandğınız bir köpeğe koyunda..şereflensinSmile..
(14-11-2009, Saat:05:20)sivok41 Adlı Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]cok saol kardes isim icin.... ben dobrosky koyacam =) =)

Smile su adam olduruyo benı yaw Smile bence cok ıyı bır ısım olur aam peltek bı adam alırsa falan nsl olcak kopek yadırgar ısmını Tongue
düşünün köpek maçta yardır oğlum dıosunuz adıda yardır sacma oldu ıdare edın
benim köpeğimin adı DeSTaN 3 aylık daha hiç bi yerde duymadım bu ismi hem bilinen ama akla zor gelen bi isim olsa gerek ki hiç bi köpek isim listesinde adını görmedim....
benim köpeğimin adı DeSTaN 3 aylık daha hiç bi yerde duymadım bu ismi hem bilinen ama akla zor gelen bi isim olsa gerek ki hiç bi köpek isim listesinde adını görmedim....
Sayfalar: 1 2