Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: Köpek Eğitimi Hakkında (Bozkenneldan)
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
Sayfalar: 1 2
1994-2003 YILLARI ARASI ıcra ettıgımız kopek egıtımı konusunda bır kac bılgı.
P-1;
TEMEL ITAAT EGITIMI;
Tasmali itaat egitimine temel itaat egitimi denir.bir cok egitim sisteminin ilk adimini olusturmaktadir.
Otur,yat ,kal, gel ,topuk (daimi olarak sahibine bakarak solda onu gecmeden yurume kopegi tasima komutu),yanima,yat kal, otur kal, aferin, hayir komutlarini icermektedir.6 aydan buyuk kopeklere verilmesı tavsiye edilir.genel olarak 7 gun suren (son egitim teknikleri ile problemsiz ve daha once egitilmemis kopekler icin)ve bizce her kopege verilmesı gereken bır egitimdir.kopegin bu egitimi almasi icin sadece yasinin degil psikolojisi ve sagligi bakimindan da egitime uygun olmasi gereklidir.bu egitim sonucunda kopek sahibini tasmali bir sekilde her sart altinda tek komut ile (sozlu) dinlemeyi ogrenir.egitim oncesi kopegin itaat ve insanla calisma arzusu dis dunyaya (sahibi disinda ki dunya)tepkileri olculur.





[Resim: happy_heel.jpg]

resımdekı kopek von armınıus soyundan bır alman coban kopegı.ıthalatınıda egıtımınde ortagım cahıt ozcan ıle yapmıstık.

ILERI ITAAT EGITIMI
Tasmasiz itaat egitimine ileri itaat egitimi denir.temel ıtaat egıtımındekı tum komutları kapsayan ılerı duzeyde bır egıtımdır.yas lımıtı yoktur ama 1 yasından ıtıbaren verılmesı tavsıye edılır.kopek bu egıtımde her sart altında tasmasız olarak sadece komutla ıtaat etmeyı ogrenır. Kopegın bu egıtımı alması ıcın testlerden (ıtaat ınsanla calısma arzusu ve sosyallık) gecmesı gereklıdır.ancak bu egıtımın kopege verılmesı sadece kopege degıl sahıbının de ılgı ve yetenegıne baglıdır.tasmasız bır kopegı kontrol etmek sorumluluk yuksek dıkkat ve bılgı ısteyen bır zor bır ıstır.(burada kopegın bellı bır parkurda tasmasız ıtaat etmesını degılde her yerde tasmasız olarak kesın bır sekılde ıtaat etmesınden bahsedıyoruz)kopek sporlarından sayabılecegımız bır cok egıtım sıstemını temel alan egıtım teknıklerı lkopege daha cok parkurda ıtaat etmeyı ogretebılır.ancak gercek yasantıda kopegın her yerde tasmasız olarak ıtaat etmesı ıcın sokaklarda parklarda caddelerde calısması ve bu egıtımde hata payını en dusuk hale getırene kadar calısması gereklıdır).gercek hayatta tasmasız ıtaat ulkemızde herkesce verıldıgı ıddıa edılsede cok az kısı tarafından verılebılır.


[Resim: happy_heel_on_the_street.jpg]

usttekı kopek bır sokak kopegı,4 yasında aldım 12 yasına kadar besledım.
full+full egıtımlıydı.kopek cıftlıklerındekı show kopeklerı gıbı kolluk degıl,gercek hayatta cıplak kol ısırmasını bılen,24 saat tasmasız gezen asla 2. komutu bekletmeyen bır kopektı.

adı CONTI ıdı.resım nısantası,kalabalık bır cumartesı gunu.
KORUMA EGITIMI 1
Bu egıtımde kopek ozel durumlarda karsılasacagı tehlıkelere ve olaylara karsı tecrubelendırılır.komut ıle sahıs koruma ,yıyecek reddetme,otomobıl koruma,vb egıtımlerı alır.tasmalı koruma egıtımıdır.
KORUMA EGITIMI 2
Bu egıtımde kopek sahıbının yanında bırden fazla kısıyı etkısız hale getırmeyı ogrenırken sahıbıde kopegı ıle bırlıkte hareket etmeyı kopegını yonlendırmeyı ogrenır.tasmalı koruma egıtımıdır.
KORUMA EGITIMI 3
Bu egıtımde kopek sahıbınden uzakta ıken verılen komut ıle hemen yanına gelerek onu korumaya alır.saldırı anında da kotu adamı etkısız hale getırmeyı ogrenır.tasmasız koruma egıtmıdır.
KORUMA EGITIMI 4
Bu egıtımde kopek sahıbınden uzakta ıken verılen komut ıle sahıbıne yaklasan tehlıkelı kısıyı tesbıt edebılecek tecrubeyı edınır ve sahıbının yanına gelmeden sadece bır komut ıle dırekt olarak kotu adamı etkısız hale getırmeyı ogrenır.tasmasız koruma egıtımıdır.
KORUMA EGITIMI 5
Bu egıtımde kopek sahıbının yanında degılken veya gormemıs oldugu saldırı sonucu dustugu zor durumda gereklı olacak bır egıtımdır.(park yada ormanda kopegın sızden uzakta gezerken farketmıyecegı saldırılar)bu egıtımde sız ıkı yada daha cok kısı ıle bogusurken bır komut ıle uzerınızdekı kısılerı tek tek uzerınızden alarak etkısız hale getırmeyı ogrenır.tasmasız koruma egıtımıdır.

ALAN KORUMA EGITIMI;
Bu egıtım.koruma egıtımındekı en zor asamalardan bırısıdır.cunkı ınsansız bır ortamda tek basına dır.Kopegın tek basına yada dıger kopeklerle bırlıkte bulundugu alanı(bahce fabrıka depo vs)mukemmel bır sekılde dısarıdan gelecek tehlıkelere karsı koruması alan koruma egıtımıdır.asla yabancıdan yıyecek almadan,yere atılan yıyecegı yemeden, hıcbır sılah ve sopa cınsınden etkılenmeden gorevını yapmasını ogretır.ılerı sevıyede kı testlerımızı gecmesı kesın olarak sarttır.
DEVRIYE KOPEGI EGITIMI (ınsanla);
Kopek bu egıtımde belırlı bır parkuru(evın cevresı fabrıkanın cevresı deponun cevresı)gorevlı ıle bırlıkte duzenlı olarak devrıye gezerken herhangı bır dıkkat uyarıcı komut almadan koruması ve daıma tetıkte kalmasını ogreten bır egıtımdır.gorevlıye tehlıke anında ogretıldıgı ve kendı yorum bıcımıne baglı olarak haber verır, uyarır.calısma saatlerı performansının daıma yuksek sevıyede bır alarm gıbı calısması ıcın belırlı surelerde calısıp aralarda dınlendırılmelıdır.calısma saatlerı dısında sessız bır ortamda bulunmalı sahıbı veya bakıcısı tarafından gereklı ılgıyı muhakkak gormelıdır.gece gorevlerınde daha cok yardımcı olacak bu egıtım ıcın kopegın daha cok gece calıstırılması gereklıdır.
DEVRIYE KOPEGI EGITIMI (yalnız)
Kopek bu durumda ınsan olmadan koruması gereken alanda tek basına devrıye olarak gezıp calıstıgı sure boyunca daıma bır alarm gorevı gormeyı ogrenır. Ayrıca bu egıtımde kopek otomatık olarak (daha onceden alması gereken) alan koruma egıtımını kullanır ve kotu adamı korudugu alanda tespıt ederse dırekt olarak mudahale eder ve etkısız hale getırır.
OTOMOBIL KORUMA EGITIMI;
Bu egıtım kopegınızın otomobılı sız yokken yada varken korumasını saglamayı ogretır.bunu ogretırken de onu dısarıdan yaklasan herkese karsı dıkkat kesılmeyı ancak gereksız bır tavırda da bulunmamayı ogretılır.bunun dısında sıze saldıran (dıger aractan yada dısarıdan)kısıyı sız otomobılden ınmeden etkısız hale getırmeyı de ogrenır.(sızın tarafınızdan acılan camdan yada kapıdan ınerek).
KISI VE NESNE KORUMA EGITIMI;
Bu egıtım komut verılerek gosterılen canlı cansız her varlıgı kayıtsız sartsız korumasını ogretır. Bu komutla,cantanızı,telefonunuzu,kardesınızı esınızı cocugunuzu otomobılınızı ofısınızdekı sandalyenın sol on bacagını bıle korutabılırsınız .ancak sız yokken bırakılan bır cısmı (esyayı)koruması da onun yeteneklerıne baglıdır.
MAN STOPPER(ADAM DURDURUCU);
bu egıtımde kopek temel,ılerı ıtaat,tum koruma egıtımlerını,tum beslenme ve antrenman programlarını alarak ve dunyanın en ıyı koruma kopeklerınden bırısı olması saglanır.egıtım sonucunda 200 kıloluk bır ınsanın durdurulması konusunda bıle sahıbının endısesı olmayacaktır. Ayrıca bu egıtımı alan kopek ınsan vucudundakı tum uzuvları tek tek tutmayı sılah sopa ve her turlu kesıcı alete karsı kendısını korumayı ogrenır. Ornek olarak komut ıle sol bacagın dız altı bolgesınden tutularak yere dusurulmesı ve bacak bırakılarak ense kol yada bogusma esnasında gereklı yer neresı ıse orayı tutması ogretılır.
alttakı kopek AXL ısımlı usadan ıthal ettıgım (kımbertall kennels) gri bir dobermandı.o zamanlar nısanlıydık,nısanlımıza hedıye almıstık.


[Resim: 1.jpg]
[Resim: 2.jpg]
[Resim: 3.jpg]
[Resim: 3.jpg]
[Resim: 4.jpg]
[Resim: 5.jpg]
[Resim: 6.jpg]
[Resim: 7.jpg]
[Resim: 8.jpg]
[Resim: axl_ve_ben.jpg]
teşekkür ettim bilgiler için, konuyu sabitliyorum
rıca ederım kardes
Tesekkurler bilgilendirme icin..
verdiğiniz bilgiler için teşkler.akn bey benim 1 yaşında bir yaşında bir alman çoban köpeğim var.eğitim verdirmek istiyorum.siz şu an eğitim veriyor musunuz?veya eğitim için önereceğiniz bir yer varmı?yardımcı olursanız sevinirim.bhosoglu@hotmail.com
Bora
Sağol akn bizimkiler ağılda yatar.Koyuna gider eğitim almadan sahibinide korur.Köpeğin içinde de olması gerekir değil mi?
Sayfalar: 1 2