Ana Sayfa - TR Kangal Forum

Tam Versiyon: Kangal Ve Kurt
Şu anda arşiv modunu görüntülemektesiniz. Tam versiyonu görüntülemek için buraya tıklayınız.
KANGAL KÖPEĞİ ve KURT

KURT TAN TÜREYEN İLK KÖPEK IRKI KANGAL OLDUĞU BİLİMSEL OLARAK ISPATLANDI

Bu iki cesur ve asil hayvanin yolu, sürekli kesişmektedir. Gerek morfolojik yapi, gerekse huy ve karakter özellikleri itibariyle birbirine oldukça benzeyen bu iki hayvan, 3. bir tür yüzünden sik sik karşi karşiya gelir: Koyun…


Kurt

Köpekgiller (Canidae) ailesinden etçil memeli bir hayvandir. Halk arasinda “Canavar” ve “Böcü” olarak da anilir. Latince ismi “Canis lupus” olup, İngilizce’si “Wolf”, Almanca’si “Der Wolf”, Fransizca’si “Le Loup”dur. Tarih boyunca hem korkulan, hem saygi duyulan bir hayvan olmuştur.

Kurdun Tür Özellikleri

Familyasinin en iri ve en kuvvetli hayvanidir. Kuvvetli çene kaslarindan dolayi, dip tarafi geniş olan başi öne doğru sivrilmiştir. Kulaklari dik ve orta uzunluktadir. Boyun kismi kalin ve çok kuvvetlidir. Göğüs kismi geniş ve güçlü, arka kismi ise öne nazaran daha incedir. Karin içe çekiktir. Bacaklari ince ve kuru görünüşlü, ama pençeleri büyük ve kuvvetlidir. Kuyruğu meyilli olarak sarkar.

Gözleri tatli bir sari renktedir. Kafatasi köpeğinkinden daha dardir. Normal yürüyüş halinde iken, hep arka ayaklari ile ön ayaklarinin izleri üstüne basar. Aşiri derecede temkinlidir. Düzenli bir aile hayati ve çok zengin toplumsal ilişkileri vardir. Tek eşlidir. Yavrular sütten kesildikten sonra, erkek kurt tarafindan beslenirler. Erkek kurt önceden yuttuğu eti yeniden kusarak, yavrulara verir. Dişisi ortadan kaybolsa bile, erkek kurt yalniz başina yavrulara bakabilir.


Kurdun boyu, kuyruksuz olarak 90-120 cm, kuyruğu 35-40 cm, cidago (omuz) yüksekliği 75-85 cm’dir. Ağirliği 30-50 kg’dir. Cidago yüksekliği 90 cm, ağirliği 60-65 kg gelenlerine rastlanmiştir (Turan 1984: 28). Rakamlarda da görüldüğü gibi kurt ve Kangal Köpeği’nin vücut uzunluğu, cidago yüksekliği ve ağirliği hemen hemen aynidir.

Kurtlarda sürüler 7 ile 24 arasinda değişen miktarda fertten oluşur. Her sürünün 1 erkek ve 1 dişi fertten oluşan bir lideri vardir. Bunlara “Alfa Erkek” ve “Alfa Dişi” denir. Lider sürüde mutlak hakimdir ve bütün sürü fertleri buna uymak zorundadir. Avdan sonra, önce erkek lider karnini doyurur, diğer sürü fertleri hiyerarşik siraya göre, lider çekildikten sonra yemeye başlarlar.

Liderlik avantajli olduğu kadar, ayni zamanda fedakarlik da isteyen bir görevdir. Lider kurt, yeri geldiğinde kendini sürünün selameti için feda etmekten çekinmez. Liderin ölümü durumunda, en güçlü erkek liderliğini ilan eder ve sürü lidersiz kalmaz. Birden fazla lider adayi varsa, liderlik kavga sonucu belli olur (Araz 2003: 73-74).

Fotoğraf 2. Kurt (Atatürk Orman Çiftliği Hayvanat Bahçesi-Ankara)

Kurtçul Kangallarin Özellikleri

Kurda giden bir Kangal’da, şu 3 özellik peş peşe olmalidir:

1-Cesaret: Kurda gidecek Kangal cesur olmalidir. Bir çok Kangal, birakin kurdu görünce, kokusunu alir almaz, oradan hemen uzaklaşir. Görse bile kafasini öte tarafa çevirir. Cesur değilse nasil kurdun peşinden gitsin?

2-Sürat: Kurdun peşinden gidecek cesareti olan Kangal’in, kurdu yakalamasi için, süratli olmasi gerekir. Süratli ve uzun süre koşmaya uygun nefesi olmazsa, Kangal kurdu nasil yakalasin?

3-Güç: Kangal’in cesareti var, sürati de var. Kurdu yakaladi. Kurdu boğmasi için, yeterli gücü olmasi lazim. Kurdu boğacak cüssesi ve gücü olmayan bir Kangal, kurdu nasil boğsun?

Kurtçul Kangallar’in fiziksel özellikleri için, bilen bilmeyen bir çok kişi iddialarda bulunmaktadirlar. Bu iddialarin bilimsel temeli yoktur ve asilsizdir. “Kurtçul Kangallar’da kurtçul tirnak, alinda ters dizilmiş kil çizgisi bulunur” gibi iddialar safsatadir.

Kurtçul Kangallar’da fiziksel değil, huy ve karakter olarak bazi özellikler aranmalidir. Çok iri ve yüksek yapili Kangallar’in, çok kisa mesafelerde kesildiği ve koşmayi biraktiği tartişilmaz bir gerçektir. Ayrica çok iri ve yüksek yapili Kangallar’in çok cesur olduğu iddiasi da her zaman doğru değildir.

Kurda Gitme

Kangal Köpeği bakimindan köy yerinde çok önemli görülen bu konu, birkaç yönlüdür. Konunun sosyal yönü: Anadolu’da bir tabir vardir: “Beş parmağin beşi, bir değildir” denir. İnsanlar da böyledir, köpekler de, diğer canlilar da. Çevremize bir baktiğimiz zaman, bazi insanlarin cesur ve gözü kara, bazilarinin vurdumduymaz ve “Amaaan sende”ci olduğunu görebiliriz.

Kangal Köpekleri de genel olarak cesur bir irk olmasina rağmen, kendi arasinda çeşitlilik gösterir. Bazi köpekler “Kurda gider” ve “Boğar”. Bazilari da gitmez, gitmeye firsat veya cesaret bulamaz veya gidecek kurt bulamaz. Kurt boğan Kangal Köpeği, nihayetinde sahibinin sürüsüne, malina veya canina musallat olan kurdu bertaraf etmiş ve vazifesini yapmiştir. Bilhassa köy yerlerinde, “Başkalarinin ne dediği”ne çok önem verilir. Köyde bir kişinin köpeğinin kurt boğmasi çok önemli bir olaydir.


Kurt Boğma

Kangal Köpeği iyi ve uzun koşucudur. Kangal Köpeği kurda yaklaştiği zaman, onu yere yikmak için, yandan omzu ve göğsü ile vurur. Bu vuruş esnasinda, her zaman kurdun belinin kirildiği doğru değildir. İkisi de yan yana koşan iki hayvandan birisinin, diğerine bel kiracak kadar sert bir hamle yapmasi çok zordur. Eğer kurt hareketsiz dursa da, Kangal Köpeği gelip yandan diklemesine vursa, belki o zaman kurdun beli kirilabilir.

Hamleyi yiyen kurt olduğundan, büyük çoğunlukla, Kangal daha önce toparlanir ve kurdun boğazini tutar ve öldürür. Buna rağmen, kurt can havliyle debelenir. Tirnaklari ile Kangal Köpeği’nin karin bölgesi başta olmak üzere, bir çok yerini yaralar.

Eğer kurt yerden önce kalkarsa, büyük ihtimal kaçacaktir. Kaçamazsa; köpeğin en hassas yerlerine; boğazina, kulağina veya cinsel organlarinin olduğu bölgeye saldirir.

Yukarida da görüldüğü gibi, kurdun cüssesi ile Kangal Köpeği’nin cüssesi arasinda fark vardir. Kurt biraz daha hafiftir. Bu kurt için bir dezavantajdir. Ama kurdun vahşi, cesur ve büyük ihtimal çok aç olmasi ile jilet gibi keskin dişlere sahip olmasi, bu dezavantaji bazen üstünlüğe çevirebilmektedir.

Kurt ile Kangal Köpeğinin Benzer Yanlari

Bu benzerlikleri aşağidaki gibi siralamak mümkündür;

1-Her ikisi de Türk Milleti için tarihsel ve mitolojik olarak kutsal ve değerli hayvanlardir.

2- İki türün kromozom sayilari da aynidir ve 2n = 78′dir. Ayni zoolojik sinifa (Canidae: Köpekgiller) giren Kir Kurdu, Çakal ve Dingo’nun kromozom sayilari da aynidir. Bunlarin hepsi birbirleri ile çiftleştiği zaman döl verebilirler. Fakat birbirine diş görünüş olarak çok benzemesine rağmen, Gri Tilki’de bulunan kromozom sayisi 2n = 66, Kizil Tilki’nin 2n = 36′dir. Fakat bu iki tilki birbirleri ile çiftleşip döl veremezler.

3-Vücut uzunluğu ve omuz yüksekliği hemen hemen aynidir. Kurt biraz daha hafiftir.

4-Her iki türde de dişlerin dizilişi ve sayisi aynidir.

5-Her iki tür de, kan parametreleri ve beyin ağirliği gibi bazi organlar yönünden birbirlerine benzerler.

6-Post renkleri bir birlerine çok benzemektedir ve bozdur.

7-Gebelik müddeti her iki türde de ortalama 9 haftadir.

8-Yeni doğan yavrularin gözleri her iki türde de 12-14 günlükken açilir.

9-Her iki tür de 18-24 ayda erginleşir.

10-Ortalama hayat süresi her ikisinde 12-14 yil civarindadir.

11-Her iki tür de keskin bir zeka, gelişmiş duyular ve üstün cesarete sahiptir.

12-Kurtlar kalabalik sürüler halinde yaşamayi severler. Köpekler ise insanlarla beraber yaşamayi severler. Bu haliyle, her ikisi de sosyal hayvanlardir.

Genetik olarak birbirlerine çok yakin olan hayvanlarin kökenleri, 3 yolla araştirilabilir:

1-Genellikle bu tür hayvanlar sadece kök aldiği türle çiftleşebilir ve döl verebilir. Öyleyse çiftleşip, çiftleşmediklerine göre kökenleri araştirilabilir.

2-Köken alan hayvanlarin ortak davranişlari incelenir.

3-Morfolojik (yapisal) özellikleri karşilaştirilir.

Yukarida verilen 13 adet benzer nokta, bu 3 yönteme cevap vermektedir. Kurt büyük bir ihtimalle köpeğin atasidir. Mesela kurt ve köpekle birlikte ayni kromozom sayisina sahip olan ve ayni Köpekgiller (Canidae) familyasi içinde olan çakal, kolay kolay köpek ile çiftleşmemekte ve arkadaşlik etmemektedir. Beraber büyüseler dahi, büyüyünce çakal yollarini ayirmaktadir.

Kangal Köpeği Kurttan mi türedi?

Kurt ile Kurtçul Kangal’in veya Kangal Köpeği’nin benzerliğinin ötesinde, bütün köpek türlerinin, kurttan meydana geldiğini *** eden bir bilimsel araştirma bulunmaktadir. Savolainen ve arkadaşlarinin, “Bati Asya köpeklerinin orijini hakkinda genetik bir delil” isminde ki araştirmasinin sonuçlari, 2002 yilinda “Science” dergisinde yayinlanmiştir.

Araştirma da Avrupa, Asya, Amerika’nin kutup bölgesi ve Afrika’dan elde edilen 654 adet, çeşitli irka mensup köpek ve 38 adet Asya ve Avrupa kurdu kullanilmiştir. Ortaya çikan sonuç, “genetik ilişki ağaci” (phylogenetic tree) ile gösterilmiştir.

Genetik olarak birbirine benzeyen hayvanlar, gruplar halinde toplanmiştir. Ortaya 6 adet gurup (A, B, C, D, E, F) çikmiştir. Bu 6 grubun yayildiği coğrafi bölgeler incelenmiştir. Buna göre şu sonuçlari çikmiştir:

1-A, B, C gruplari, üzerinde çalişilan 654 köpeğin %95′ini oluşturmakta.

2-Bu günkü köpeklerin atasi, tek bir köpek irki idi. Daha sonra bu irktan diğer köpek irklari türemiştir.

3-Köpeklerin evcilleştirilmesi ilk defa Doğu Asya’da olmuştur.

4-Köpek; sanilanin aksine, 15.000 yil önce evcilleştirilmiştir.

5-Genetik ağaçta, kurt ve köpeklerin mitokondriyal DNA’larinin, her grupta yan yana çikmasi, köpeğin kurttan türediğini göstermektedir.

Yukarida çikan bu sonuçlara bakarak, kurda benzerliğinden dolayi, bir “ilk” aramak gerekirse; kurttan türeyen ilk köpek, Kangal Köpeği diyebiliriz.
teşekkürler
önemli deil
Konu Daha Önce Açılmış (http://www.trkangal.com/kurtlar-ve-kanga...-6368.html) . Bundan Sonra Konu Açarken Forumu Bi Gezip Ondan Sonra Açmanız Yararlı Olur .
farketmedim
bi kangalın kurt boğması için üç tane özelliğe sahip olması gerek
1) kuvvetli olması
2)hızlı olması
3)cesur olması